Recenzja książki: Czerwony śnieg

Recenzuje: Piotr Piekarski

Najnowsza powieść Alex Kavy Czerwony śnieg to rasowy thriller, który nie pozwoli czytelnikom oderwać się od lektury aż do ostatniej strony.

recenzja Czerwony śnieg

Wszystko zaczyna się od tajemniczego telefonu z ostrzeżeniem. Musisz opuścić ten dom – słyszy Libby Holmes, która przekonana była, że udało jej się – przynajmniej na pewien czas – uwolnić od demonów przeszłości. On wie, gdzie jesteś – te słowa zmieniają wszystko.

Ryder Creed przybywa do Nebraski z ulubioną suczką tropiącą Grace, by pomóc w poszukiwaniach agentce specjalnej Maggie O'Dell. W tym samym czasie nieopodal znaleziony zostaje czarny, plastikowy worek z przerażającą zawartością. Jakby tego było mało, w okolicy dochodzi do zaginięcia młodej kobiety. Czy wszystkie te sprawy są ze sobą powiązane? Jak doświadczeni stróże prawa poradzą sobie z kolejnym śledztwem w obliczu coraz bardziej ekstremalnych warunków pogodowych? Kto jest tu sojusznikiem, a kto wrogiem? Aby się o tym przekonać, trzeba sięgnąć po najnowszą powieść Alex Kavy.

Czerwony śnieg to thriller ascetyczny wręcz w formie. Alex Kava eliminuje tu wszelkie zbędne elementy, stawiając na najprostsze środki. Są więc doskonale znani już bohaterowie, jest stale rosnące napięcie, jest wyścig z czasem, w którym stawką jest życie – i to życie nie jednej osoby. Ciekawostką, znaną już miłośnikom powieści o Ryderze Creedzie, są niezwykłe umiejętności psów tropiących, które potrafią znaleźć nie tylko narkotyki na lotniskach czy pokładach samolotów, ale – odpowiednio wyszkolone – mogą również pomóc w poszukiwaniu na przykład elektroniki. Kava zdradza, jak pracuje się z takimi psami, co może im pomóc, a co – przeszkodzić w pracy. Ciekawostki te znakomicie ubarwiają powieść.

Elementem świetnie współtworzącym atmosferę powieści jest też pogoda. Pogoda, która w Nebrasce bywa skrajnie zmienna. Gdy Creed przybywa do tego stanu, nic nie wskazuje, że wkrótce potrzebował będzie naprawdę porządnej zimowej kurtki – a i to może nie wystarczyć. Wkrótce okazuje się, że przeciwnikami śledczych będą nie tylko przestępcy, ale też pogoda właśnie, utrudniająca śledztwo, mogąca zagrozić ich zdrowiu i życiu.

Miłośnicy twórczości Alex Kavy doskonale wiedzą, że powieści tej autorki to synonim określonej jakości. Czerwony śnieg pod tym względem nie rozczarowuje – to bardzo solidny thriller, który usatysfakcjonuje nie tylko miłośników gatunku.

Tagi: kryminał sensacja thriller

Kup książkę Czerwony śnieg

Zobacz opinie o książce Czerwony śnieg
Autor
Książka
Czerwony śnieg
Alex Kava
Zło w ciemności
Alex Kava0
Okładka ksiązki - Zło w ciemności

Ciemność niesie z sobą zagrożenia, których nie sposób zobaczyć ani przewidzieć. Od czasu dramatycznych wydarzeń w Afganistanie Ryder Creed unika zmroku...

Kolekcjoner
Alex Kava0
Okładka ksiązki - Kolekcjoner

Nad Florydę nadciąga potężny huragan. Charlie Wurth, zastępca dyrektora Bezpieczeństwa Krajowego oraz specjalista od zapobiegania skutkom huraganów...