Okładka książki - Zaginiony Van Gogh

Zaginiony Van Gogh

„(…) każde ukradzione dzieło sztuki, reprezentuje skradzione życie”.

Przez lata krążyła plotka, że przed śmiercią van Gogh zdążył ukończyć swój ostatni autoportret. Historycy sztuki mieli nadzieję, że dzieło to będzie w stanie wyjaśnić niektóre z wielu tajemnic artysty, ale nawet oni musieli przyznać, że autoportret prawdopodobnie zaginął na zawsze. Na trop zaginionego obrazu trafiają Luke Perrone, artysta i prawnuk człowieka, który ukradł Monę Lisę oraz Alexis Verde, córka znanego złodzieja dzieł sztuki. Jednak zaledwie kilka dni później obraz ponownie znika, a do akcji wkracza agent INTERPOLU John Washington Smith. Rozpoczynają się śmiertelnie niebezpieczne poszukiwania, które nie tylko ujawnią sekrety ostatnich dni artysty, ale także wciągną bohaterów powieści w jedną z najmroczniejszych historii.

To fascynująca powieść kryminalna, która splata wątki artystyczne z zagadkami śledczymi. Fabuła kręci się wokół tajemniczego zniknięcia dzieła słynnego malarza, Vincenta van Gogha.

Autor umiejętnie łączy fikcję z faktami historycznymi (okres II wojny światowej i niechlubne czyny Niemców wobec m.in. żydowskiej ludności) i biografię prawdziwego artysty z zagadką kryminalną.

Opisy obrazów oraz procesów związanych z handlem sztuką i konserwacją dzieł są szczegółowe i wciągające, co dodatkowo potęguje wrażenia płynące z lektury i stanowi wątek edukacyjny.

Historia podąża trzema torami:

„Kiedy coś w tobie mówi: nie jesteś malarzem, WTEDY POWINIENEŚ MALOWAĆ… a ten głos zostanie uciszony”. Przedstawia życie i twórczość malarza pokazuje, że należy spełniać swoje marzenia i robić to, co się kocha.

Ukazuje II wojnę światową, holokaust, obozy koncentracyjne, kradzieże dzieł sztuki – niechlubny czas zgotowany nam przez Niemców. Powinno się o nim mówić jak najwięcej, aby w przyszłości się on nie powtórzył. Okupant powinien zapłacić odszkodowania poszkodowanym narodom i oddać zrabowane im kosztowności.

Dwa powyższe „tory tej historii” idealnie spaja fikcyjna zagadka kryminalna i postacie stworzone przez autora, które są wielowymiarowe i dobrze zbudowane. Luke Perrone to nie tylko detektyw-amator, ale też człowiek z osobistymi i emocjonalnymi problemami, które dodają głębi jego postaci. Pozostałe osoby również mają swoje motywacje i tło historii, co sprawia, że są przekonujące i interesujące. Powieść ta ma dynamiczne tempo akcji, co sprawia, że czytelnik nie może oderwać się od lektury.

To pozycja dla osób, które interesują się sztuką, historią i zagadkami kryminalnymi. Gwarantuję, że zostaną one wciągnięte w labirynt zagadek i emocjonujących zwrotów akcji, co czyni tę książkę niezapomnianą lekturą. Polecam.

[ Współpraca patronacka @WydawnictwoLetra ]

Informacje dodatkowe o Zaginiony Van Gogh:

Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2024-06-24
Tytuł oryginału: The Lost Van Gogh
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Tagi: Thrillery i suspens Literatura kryminalna i detektywistyczna Literatura przygodowa Literatura historyczna Proza w przekładzie

Zobacz opinie o książce Zaginiony Van Gogh

Kup książkę Zaginiony Van Gogh

Ostatnia Mona Lisa
Jonathan Santlofer0
Okładka ksiązki - Ostatnia Mona Lisa

W 1911 roku najbardziej znany renesansowy obraz, Mona Lisa Leonarda da Vinci, został skradziony z Luwru przez Włocha, Vincenzo Peruggię. Minęły dwa lata...