Czym jest świadomy sen? Do czego służy dziennik snów? Co łączy przeszłość z teraźniejszością? Autor tym razem zaprasza nas do świata marzeń sennych i koszmaru.
W Featherbank dochodzi do bestialskiego mordu, Amanda Beck prowadzi śledztwo. Zapoznając się ze sprawą odkrywa, że podobne morderstwo miało miejsce 25 lat temu w Gritten, a sprawca zapadł się pod ziemie. Gritten to też rodzinne miasto Paula Adamsa, który zmuszony jest powrócić do niego. Albowiem Paul, musi zaopiekować się umierająca matką. Wracając do tego miejsca, odżywają wszystkie jego wspomnienia i niewyjaśnione sprawy. Paul czuje, że matka panicznie się czegoś boi, ale też chce go przed czymś chronić.
Czy Amandzie uda się rozwikłać zagadkę? Co ukrywa matka Paula? I co z tym wszystkim ma wspólnego Paul?
Jakie było moje zdumienie, gdy znów czytałam o detektyw Amandzie i miejscowość Featherbank. Ale spokojnie książkę można czytać osobno, niezależnie od „Szeptacza”, gdyż mamy tutaj całkiem inną historię. Na granicy snu i jawy, gdzie przeszłość miesza się z teraźniejszością. Momentami (szkoda że tylko momentami) bardzo przerażającą i mroczną.
Bardzo lubię styl Alexa Northa, jego narrację, ciekawe pomysły i wyrazistych bohaterów. Mieszanie ze sobą czasów. Niestety, nie czułam tego napięcia, niepokoju, które było odczuwalne przy debiucie. Może dlatego akcja trochę mi się dłużyła. Zdecydowanie zabrakło dynamiki. Nie miałam tego poczucia, że nie mogę oderwać się lektury. Dopiero pod koniec autor mnie pozytywnie zaskoczył i zaciekawił. Bynajmniej to trochę za mało, bo historia miała to coś i liczyłam na więcej.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2020-10-28
Tytuł oryginału: The Shadow Friend
kotoksiazka
Życie Dana Garviego zostało naznaczone zbrodnią. Jako dziecko cudem uniknął porwania przez seryjnego mordercę, zwanego Szczurołapem. Spotkał za to jedną...
Wciągający. Przerażający. Klimatyczny. O tym thrillerze mówi cały świat! Jedna z najbardziej oczekiwanych premier 2019 roku. Prawa do wydania powieści...