Okładka książki - Sekret sióstr

Sekret sióstr

"Czasami to właśnie najbliżsi mają największy problem z zaakceptowaniem tego, że ludzie, których kochają, zrobili coś okropnego. [...] Można kogoś kochać, nawet gdy zrobił coś złego."
Lucinda Berry skradła moje serce po przeczytaniu fenomenalnej książki, a mowa o "Idealnym dziecku". Nie mogłam nie skusić się na kolejną książkę w jej dorobku, czyli "Sekret sióstr", ale czy dorównała książce, która zbiera świetne opinie wśród fanów thrillerów?
Krystal i Nichole to przybrane siostry, które poznały się na jednej z farm, której właścicielka wzięła je pod swoje skrzydła. Nichole próbowała zabić swojego męża i trafia do szpitala psychiatrycznego. Krystal jest prawniczką i nie wyobraża sobie nie pomóc własnej siostrze. Kobieta brnie dalej w życie swojej siostry. Przeprowadza prywatne śledztwo, a przy tym powraca do przeszłości, która została odcięta tragedią i kłamstwem.
Historię sióstr poznajemy dzięki dwóm narracjom - Krystal, w czasie teraźniejszym, oraz Nichole, dzięki której poznajemy wydarzenia z przeszłości. Przeszłości, która odbiła mocne piętno na życiu obu bohaterek, ale dzięki temu, że los skrzyżował ich drogi i stały się dla siebie najważniejszymi osobami, razem budowały lepszą przyszłość.
Autorka stopniowo odkrywa przeszłość, która ma wiele wspólnego z obecnym życiem Nichole i Krystal. Nawet nie wiecie jak bardzo. Przyznaję, że Lucindzie Berry udało się mnie zaskoczyć. Jednak ciekawa, wciągająca historia i kilka zwrotów akcji nie czyni tej książki tak świetnej, jak wspomniana na początku książka. Skłamałabym, gdybym napisała, że mi się nie podobała. Spędziłam z nią naprawdę dobry czas, dostarczyła łamigłówek, których nie udało mi się odgadnąć, ale w moim odczuciu jest po prostu dobra. Może nawet bardzo dobra, jednak zabrakło mi tu większej dawki emocji. Tego dreszczyku, który wywołałby ciary na skórze i sprawił, że długo bym tej historii nie zapomniała.
Niedługie rozdziały, konkretna treść i siła siostrzanej miłości sprawiają, że książkę czyta się ekspresowo. Na pewno historia ta wywołuje współczucie, niesprawiedliwość, jednak bądźcie czujni.
"Sekret sióstr" pokazuje, jak wyrzuty sumienia i niezamknięcie pewnych spraw oddziałuje na człowieka i jego życie. Jak bardzo wrasta w nasz umysł i niszczy od środka. Sprowadza to do destrukcji, która ma fatalne skutki. Czy można się podnieść z takiego stanu?
Polecam fanom thrillerów psychologicznych. Mam nadzieję, że tak samo jak ja, tak i Wy spędzicie z tą książką dobry czas.

Informacje dodatkowe o Sekret sióstr:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-08-24
Tytuł oryginału: The Secrets of Us
Dodał/a opinię: gdziejatamksiazk

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Sekret sióstr

Kup książkę Sekret sióstr

Jestem dobra w duszeniu w sobie wszystkiego i brnięciu przed siebie. Robiłam to przecież przez ponad dwadzieścia lat.

Jest seryjną monogamistką, więc gdy powiedziała, że Aiden to ten jedyny, nawet przez sekundę w to nie uwierzyłam, bo mówiła tak o każdym facecie, z którym się wiązała. Pozostawali jej "jedynymi", aż nadchodził koniec związku.

Więcej cytatów z tej książki

Ocalić syna
Lucinda Berry0
Okładka ksiązki - Ocalić syna

Czasem przebaczamy mordercom, ale nigdy pedofilom. Noah jest wzorowym uczniem, mistrzem w pływaniu i ulubieńcem całego miasteczka. Nikt nie podejrzewa...

Zamknięty pokój
Lucinda Berry0
Okładka ksiązki - Zamknięty pokój

Emily i Elizabeth spędzają swoje dzieciństwo zamknięte w sypialni i terroryzowane przez matkę, która za dużo pije i znika na całe dnie. Bliźniaczki zostają...