”Podpalaczka“
Kocham książki, które przypominają mi co uwielbiam w fantastyce i ta książka jest właśnie jedną z takich.
Nie znałam wcześniej autorki. Nazwisko sugerowało mi, że to może Rosjanka albo Ukrainka ale nie - kobieta pochodzi z Ekwadoru i w sumie wiele to tłumaczy. Bohaterowie jej książki mają typowe dla Brazylii imiona jak i wiele cech wyglądu, a także nazwy miejscowości są charakterystyczne dla tego kraju.
Czemu Podpalaczka? Wbrew pozorom, główna bohaterka - Renata Convida, mimo że ma zdolności magiczne, nie miota ogniem. Nic z tych rzeczy. Poznajemy ją jako jedną z Szeptów - buntowników, grupy Moriów, którzy mają moc, jednak jest ona zakazana, napiętnowana, a oni sami prześladowani przez władcę królestwa Puerto Leones.
“Przeżyłam setki ukradzionych żywotów…”
Przez ten fragment opisu , myślałam , że bohaterka się odradza, że będzie tu jakiś wątek reinkarnacji czy coś w tym stylu… Ale nie, ona ma moc odbierania wspomnień. Czasem odbierze jedno konkretne, innym razem kilka ale nie raz odebrała wszystkie, tworząc Pustego. Jej moc przeraża nawet ją samą, a wspomnienia które odbiera mieszają się z jej własnymi.
Jako dziecko została porwana przez ludzi króla. Była jego bronią, lecz Szepty ją uratowały. Gdy Dez - przywódca Szeptów i mężczyzna który jest jej wyjątkowo bliski , ginie na jej oczach, Renata jest przekonana , że to jej wina i musi dokończyć to co on zaczął. Pozbawić króla broni, która zagraża Moriom. I zabić Krwawego księcia, który odebrał jej tego którego kochała.
Wszystko wydaje się oczywiste, plan logiczny i prosty choć ryzykowny. Ale z rozdziału na rozdział książka szokuje coraz bardziej. A na sam koniec już, początkowe założenia są totalnie bez sensu. Czego Renata nie pamiętała ? Czym zaskoczył ją Castian? Kto tak naprawdę jest wrogiem ?
Mimo, że skończyłam tę książkę, wciąż wyzwala emocje, wciąż ją przeżywam i analizuje w myślach. Zastanawiam się co może wydarzyć się w kolejnym tomie, bo na tym losy Renaty się nie kończą. Książka, która zaczęła się tak spokojnie, wydawała się nieco przewidywalna, zaskoczyła mnie tak wiele razy, że wciąż jestem w szoku. Patrząc na oceny na Lubimy czytać , jestem zaskoczona jak nisko oceniana jest ta książka, bo mi podobała się niezmiernie. Sądzę, że zachwyci ona wielbicielki Daru Julii czy Czerwonej Królowej . Obiecujący początek świetnej serii. Trzyma w napięciu, porusza, emocjonuje i zwroty akcji nie pozwalają się nudzić. Dzieje się niesamowicie wiele i trzeba skupić się czytając żeby nic nie umknęło.
Każda książka z fantastyki to nowy świat stworzony przez autora, który trzeba poznać, trzeba się go nauczyć ale jak się już w niego wsiąknie i popłynie z prądem tej historii, to wrażenia będą niezapomniane.
Dziękuję Wydawnictwu Iuvi za egzemplarz do recenzji i polecam Wam serdecznie tę dosłownie fantastyczną historię.
Wydawnictwo: iuvi
Data wydania: 2022-04-06
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 15-18 lat
Marta BONIECKA
Członkowie rodziny Montoya są nauczeni, by nie zadawać zbyt wielu pytań. Już dawno przestali dociekać, jakim cudem ich spiżarnia jest zawsze zapełniona...