Okładka książki - Osobliwy hymn

Osobliwy hymn

"Osobliwy hymn" to kontynuacja historii o Callypso Lillis, syrenie, która ma ogromną ilość długów do spłaty u Króla Nocy, Desmonda Flynna. Ich relacja wzmacnia się z każdym rozdziałem, choć nie brakuje niepożądanych sytuacji, które mają namieszać w ich życiu. Jakby nie patrzeć, dwójka bohaterów wywodzi się z różnych światów a magia nie tylko pomaga, ale może też zaszkodzić.
Nadchodzi coroczne święto Przesilenia i jest to próba dla syreny i króla fae. Wśród tylu niebezpieczeństw, które czekają u bram Królestwa Flory, niełatwo jest utrzymać zdrowy rozsądek.
Relacja Callypso z Desem, mimo że ich więź jest silna, nabiera wątpliwości w prawdziwość uczuć i intencji Króla Nocy.
Callypso przechodzi metamorfozę fizyczną, co nie wpływa dobrze na jej postrzeganie siebie. Każda zmiana nosi ze sobą różnego rodzaju konsekwencje, między innymi spadek pewności siebie. W tym przypadku syrena może liczyć na ukochanego, który jest dla niej oparciem w każdej chwili. Doświadcza nowych doznań i otwiera się na to, co jeszcze jej nieznane a przeznaczone.
"Osobliwy hymn" to romantasy, w którym czuć ciągłe napięcie między bohaterami. Gorętsze momenty, zapewnienia o swoich uczuciach czy wzdychanie na każde pojawienie się drugiej postaci, to mocny atut powieści, o ile lubi się tego rodzaju książki. Przezwyciężenie trudności w obliczu miłości, to dla syreny i fae chleb powszedni i nie ma mowy o poddaniu się.
Motyw zaginięć kobiet i mężczyzn został rozwinięty, co niezmiernie mnie cieszy, ponieważ jest to jeden z silniejszych akcentów książki. Nadal jest wiele tajemnic, które czekają na odkrycie, dlatego też ciekawa jestem jak Laura Thalassa poprowadzi tę historię.
Spędziłam dobry czas z książką, choć ilość zachwytów Callypso w kierunku Desa zaczynała mnie irytować. Ogólnie jest to dobrze napisana powieść, która potrafi zainteresować czytelnika i wrzucić go do świata fae, który jest niebezpieczny, ale i pełen rozkoszy. Jeśli macie chęć przeczytać tę serię, to polecam zacząć od "Rapsodii".

Informacje dodatkowe o Osobliwy hymn:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-01-22
Tytuł oryginału: A Strange Hymn
Dodał/a opinię: gdziejatamksiazk

Tagi: fantasy

Zobacz opinie o książce Osobliwy hymn

Kup książkę Osobliwy hymn

Wojna
Laura Thalassa0
Okładka ksiązki - Wojna

Czterech jeźdźców apokalipsy przybywa na Ziemię na swoich groźnie rżących rumakach i rozjeżdża się na cztery strony świata. Zaraza, Wojna, Głód i Śmierć...

Pestilence
Laura Thalassa0
Okładka ksiązki - Pestilence

They came to earth—Pestilence, War, Famine, Death—four horsemen riding their screaming steeds, racing to the corners of the world. Four horsemen...