W Miasteczku Wilanów z balkonu wypada młoda kobieta, a policja uznaje to za nieszczęśliwy wypadek. Ot, małolata za dużo wypiła i doszło do tragedii. Gdy młodsza siostra Kai odnajduje jej pamiętnik okazuje się, że jej siostra miała swoje tajemnice. Dziewczyna nie wierzy w przebieg wydarzeń przedstawiony przez policję i prosi o pomoc dziennikarkę Joannę Kot, aby pomogła jej ustalić co tak naprawdę wydarzyło się feralnej nocy.
"Osiemnastka" to czwarta książka autorki, która ponownie sprawiła, że wręcz nie mogłam oderwać się od lektury. Lekkie pióro autorki sprawia, że bez względu na poruszaną tematykę/problemy bohaterów, jej książki szybko się czyta.
Wstawki z pamiętnika Kai uświadamiają zarówno bohaterom jak i czytelnikowi z czym mierzyła się nastolatka. Jak ciężko było jej się odnaleźć w nowej szkole, jak wyglądała jej relacja z rówieśnikami. Strona za stroną odkrywamy jaki sekret skrywała bohaterka.
Myślę, że autorka świetnie przedstawiła wątek toksycznej relacji pomiędzy rówieśnikami. Ta historia potwierdza, że ludzie to istoty, które w głębi serca mają potrzebę poczucia przynależności do grupy. Ludzie chcą i potrzebują mieć przy sobie chociaż jedną osobę, która ich akceptuje i przy której czują się bezpiecznie.
Polecam i czekam na więcej 🙃
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-06-28
zaczytanababka
Jak długo trwa upadek z dwudziestu pięciu metrów: dwanaście, piętnaście sekund? Mówi się, że tuz przed śmiercią przelatuje nam przed oczami całe życie. Czy taki czas wystarczył, by coś podobnego zadziało się w umyśle Kai Kazimierskiej?
W podwarszawskiej miejscowości ginie matka i dziecko. Policja podejrzewa, że kobieta odeszła od męża, bo nie była z nim szczęśliwa. Mężczyzna przestawia...
PIĘĆ MINUT, TAK NIEWIELE, A WYSTARCZYŁO, ŻEBYM STRACIŁA WSZYSTKO: IDEALNIE POUKŁADANE ŻYCIE, SZCZĘŚLIWE MAŁŻEŃSTWO, CÓRKĘ. Na bałtyckiej plaży, w środku...
Często mówiła z uśmiechem, że gdyby nie była dziennikarką, zostałaby pewnie detektywem.