Zmagający się z wypaleniem zawodowym i depresją były policjant Marek Smuga ucieka w Bieszczady, aby tam znaleźć ukojenie i spokój. Obserwacja wilków i poznawanie zwyczajów tutejszych mieszkańców mają być lekiem na dręczące go koszmary. Z ciekawie zapowiadającego się urlopu wyrywa go wiadomość od partnerki Agnieszki. Wszystko wskazuje na to, że jej zaginiona przed laty siostra żyje i potrzebuje pomocy. Para wyrusza w pełną niebezpieczeństw podróż (od Niemiec aż po wschodnie krańce Afryki), mając nadzieje na odnalezienie dziewczyny całej i zdrowej. Czy im się to uda? Zapraszam do lektury :)
Bohater niczym Rambo z piękną kobietą u boku przemierza świat w poszukiwaniu zaginionej niewiasty. Po drodze oczywiście nie raz i nie dwa umknie śmierci, i jak na bohatera przystało, uratuje przy okazji kilka niewinnych duszyczek. W książce Bochusa świat jest pełen niebezpieczeństw, na każdym kroku czai się zło i wręcz cudem jest to, że jeszcze żyjemy. „Śmierć na 100 sposobów” tylko czeka, żeby wziąć nas w swoje objęcia. Przy okazji Autor trafnie komentuje współczesną rzeczywistość, choć momentami nieco się zapomina i wznosi się na wyżyny moralizatorstwa. Ja jednak lubię takie książki. Lubię takich bohaterów. Lubię taki styl pisania. Były emocje i była przygoda więc czego chcieć więcej. Może nie jest to książka wybitna i wymuszająca na czytelniku zabawę w detektywa, bo w zasadzie od początku do końca wszystko jest tu jasne, jednak ja bawiłam się doskonale. Chętnie sięgnę o kolejne tomy przygód detektywa Smugi. Polecam.
Ps. O tym, że jest to tom 2, dowiedziałam się przy dodawaniu opinii na lubimyczytac.pl. Absolutnie nie odczułam tego podczas lektury. Tytuł książki i jej okładka mogą sugerować zgoła inną jej tematykę i szczerze mówiąc ciekawi mnie, dlaczego autor dokonał takiego właśnie wyboru. Jednak to już taka moja osobista dygresja.
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję @skarpawarszawska
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-03-13
violetanddog
Ostatnie wspólne śledztwo radcy Abella i wachmistrza Kukulki. Koniec marca 1945, Abell i Kukulka wracają do Gdańska na moment przed zagładą miasta. Sowieci...