Okładka książki - Gra Pozorów

Gra Pozorów

Tom 4 cyklu Detektyw Jessica Daniel

Nie mogłam odmówić sobie przeczytania książki, której autor dla nabrania weny piecze ciasta 😉
Jest to już czwarty tom serii. Dla mnie pierwsze spotkanie. Nieznajomość wcześniejszych perypetii głównej bohaterki w niczym nie przeszkadza.

Cóż liczyłam na dobry kryminał a dostałam rewelacyjny kryminał. Autor wspaniale przeplata wątki obyczajowe z mrocznymi stronami tej opowieści. Delikatne retrospekcje pozwalają bez problemu odnaleźć się w obecnych wydarzeniach, jak i emocjach głównej bohaterki.

Sierżant Jessica Daniel jest świadkiem wypadku. Ginie w nim kierowca jednego z samochodów a w bagażniku tego auta zostają znalezione zwłoki chłopca. Nie wiadomo kim był kierowca oraz co ma oznaczać pewna mapa znaleziona w samochodzie. Natomiast bez problemu identyfikują zamordowane dziecko.
Zaczyna się śledztwo, które pochłonęło całą moją uwagę.

Podoba mi się klimat jaki stworzył autor. Jego sposób narracji, zwroty akcji jak i niedopowiedzenia. Pewne fakty cofają nas do wydarzeń sprzed 14 lat. Które mimo śledztwa pozostały niewyjaśnione.
Czy Jessica poradzi sobie z tymi zagadkami? Polecam przekonać się samemu.

Moja jedna mała uwaga to ta, że początkowo autor namiętnie używa imienia bohaterki. Jest ono na tyle często powtarzane, że w którymś momencie uśmiechnęłam się pod nosem myśląc... jak zadzwoni telefon to chyba powiem ,,słucham tu Jessica" 😉 na szczęście to pierdoła, która nie ma wpływu na odbiór całości. Zresztą świetnej całości.

Informacje dodatkowe o Gra Pozorów:

Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2021-05-19
Tytuł oryginału: Think of the Children
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Tomasz Illg
Dodał/a opinię: Ogrod-ksiazek

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Gra Pozorów

Kup książkę Gra Pozorów

Zabawa z ogniem
Kerry Wilkinson0
Okładka ksiązki - Zabawa z ogniem

Ci, którzy bawią się ogniem, mogą się sparzyć... Siedem lat temu Martin Chadwick podpalił pub w Manchesterze, nie wiedząc, że śpi tam nastolatek....

Kobieta w czerni
Kerry Wilkinson0
Okładka ksiązki - Kobieta w czerni

Trzeci (po "W potrzasku" i "Czarnej liście") tom przygód detektyw Jessiki Daniel. W centrum Manchesteru zostaje znaleziona ludzka ręka, której brakuje...