Okładka książki - Dworek nad Biebrzą (#3). Testament dziadka

Dworek nad Biebrzą (#3). Testament dziadka

Tom 3 cyklu Dworek nad Biebrzą

"Testament dziadka" Urszula Gajdowska Wydawnictwo Szara Godzina to trzeci i ostatni tom obyczajowo-historycznego cyklu Dworek nad Biebrzą . Z niecierpliwością czekałam, aby kolejny raz móc się przenieś w okolice Biebrzy,bliżej poznać hrabiego Maurycego Modlińskiego oraz zagadki dotyczącej Marysi - Madame Moreau .W tej części oprócz tajemnic ,romansów,walki o spadek  poznamy jak można pomóc osobom, które zmagają się z lękami .

"... czy nawet ci szarzy, przypadkowo spotkani ludzie nie skrywają tajemnic ,nie posiadają marzeń ,ukrytych pragnień , lęków ,oblicza zarezerwowanego dla garstki wybrańców ?"

Maurycy Modliński postanawia rozwiązać  zagadkę,która ma na celu poznać prawdę pochodzenia Madame Moreau oraz pewnego spadku. Dlatego postanawia objąć posadę guwernera u rodziny Cavendishów.Rodzina ma przysłowiowy nóż na gardle . Młody panicz Cecil jest uważany w towarzystwie za dziwaka i szaleńca . Z tego powodu rodzina może stracić majątek,ponieważ większość uważa że młodzieniec nie poradzi sobie w roli dziedzica . Do tego starsza siostra Cordelia poszukuje skarbu ukrytego przez dziadka,narażając się na kłopoty . Poszukiwania nie będą łatwe,wszak kobiety w XIXwieku nie mogły swobodnie prowadzić takich działań.

Jesteście ciekawi czy uda się odnaleźć skarb i rozwiązać wszystkie zagadki i tajemnice . Intryguje Was czy młody baron Cecil pokona swoje lęki i sięgnie po swoje ? Czy Maurycy pomoże rodzinie Cavendishów i swojej przyjaciółce ? Jak jedno kłamstwo Cordeli i Maurycego wpłynie na ich znajomość ?

Tego musicie się dowiedzieć czytając książkę. Autorka zabiera czytelnika w podróż pełną emocji i zwrotów akcji. Maurycy i Cordelia nie pozwolą Wam się nudzić . Natomiast dolegliwość Cecila bardziej przybliży Wam temat lęków i jak sobie z nimi radzić . Teraz mamy więcej możliwości ,specjalistów . W tamtych czasach opierano się na podstawowych metodach leczenia . Dziwi mnie ,że lekarze na każdą dolegliwość decydowali się na upuszczanie krwi .

Mam nadzieję ,że książka tak jak mi przybliży Wam ten ważny temat jakim jest mutyzm wybiórczy . Nie każdy bez pomocy potrafi poradzić sobie z lękami i zaburzeniami . Autorka wplatając w fabułę tę przypadłość pozwala nam ją bliżej poznać i zrozumieć jak możemy pomóc osobom, które zmagają się z tą chorobą. Ja osobiście polecam książkę  wszystkim czytelnikom . Może dzięki niej odkryjecie w swoim otoczeniu osobę ,która potrzebuje Waszej pomocyw przezwyciężeniu lęków.

Informacje dodatkowe o Dworek nad Biebrzą (#3). Testament dziadka:

Kup książkę Dworek nad Biebrzą (#3). Testament dziadka

Córki botanika. Zielarki. Jaśmina
Urszula Gajdowska0
Okładka ksiązki - Córki botanika. Zielarki. Jaśmina

Jaśmina Wigura jest panną o nieposzlakowanej reputacji i dobrych manierach, choć za słodką buzią i nieśmiałym zachowaniem skrywa żelazną wolę i błyskotliwą...

Zakochana hrabina
Urszula Gajdowska0
Okładka ksiązki - Zakochana hrabina

Hrabina Aurelia Plater (z domu Strzelecka) wraca z Indii do kraju i na salony. Nieprzeciętną urodą i fortuną odziedziczoną po zmarłym mężu przyciąga uwagę...