29 sezon programu Kuchenne rewolucje powraca w pełnej krasie. Po wizycie w Warszawie Magda Gessler przenosi się do Bobowej w województwie małopolskim. Tam wspierać będzie właścicieli restauracji Paleta Smaków, która zmieni się w Śliwkową Bobową. Jaka będzie jej przyszłość? Przekonajmy się!
fot. x-news / mat. prasowe TVNMagda Gessler przemierza cały kraj, wzywana przez kucharzy i właścicieli knajp, będących w kłopotach. To już kilkanaście lat na ekranach telewizorów oglądać możemy jej program. Tym razem czas na wizytę w województwie małopolskim, w niewielkiej miejscowości Bobowa. Jak powiedzie się jej kolejna misja?
Kuchenne Rewolucje: Śliwkowa Bobowa – opis
Cóż, z pewnością nie będzie to łatwe zadanie. Magda Gessler jak ta śliwka w kompot wpadnie i zorientuje się, że w Palecie Smaków nikt nie ma dobrego smaku. Jest za to mnóstwo smrodu. Śliwki jednak pomogą wyciągnąć knajpę z kłopotów.
Przeczytaj także: Dzikie pszczoły: Mirsini zawalczy o swoją rodzinę... Co wydarzy się w odcinkach 230 - 234?
Bobowa to światowa stolica koronki klockowej. To wyjątkowy sposób tworzenia przepięknie zdobionych serwetek czy obrusów. Panie przygotowują je, układając na specjalnych walcach drewnianych, nazywanych klockami. Bobowa to miejsce wielowiekowe, znane nawet z Kronik Jana Długosza.
Do Bobowej po latach spędzonych w Londynie wrócili Jan i Mariola. Na emigracji zarobili całkiem sporo i postanowili pieniądze wykorzystać, by otworzyć własną knajpę, którą nazwali Paleta Smaków. Niestety, nie wiedzieli na ten temat... zupełnie nic. Chcieli doświadczenia z londyńskich knajp i pubów przenieść do Małopolski. Niestety, nie udało się. Brak pieniędzy, coraz większe długi, komornicy – wszystko to sprawia, że właściciele poważnie martwią się o swoją przyszłość. Na dodatek właściciele wierzą, że podają dobre jedzenie, tylko niedobry świat nie chce tego docenić. Magda Gessler wyleje prowadzącym knajpę kubeł zimnej wody na głowy.
Kuchenne Rewolucje: Śliwkowa Bobowa – czy warto?
Magda Gessler postawiła tym razem na... śliwki. Stąd nazwa restauracji - Śliwkowa Bobowa. W serwisie Player.pl nie pojawił się jeszcze odcinek prezentujący te rewolucje, nie można więc być pewnym, czy zmiany się udały i jak zostały ocenione przez restauratorkę.
A jednak właściciele chyba zdradzają co nieco, chwaląc się na swojej stronie internetowej menu Magdy Gessler, zamieszczając wspólne zdjęcia z gwiazdą i zachęcając do obejrzenia odcinka. Ogólnie restauracja jest dość aktywna w mediach społecznościowych, co wskazuje na to, że właściciele odrobili lekcje zadane przez Magdę Gessler.
Na Facebook 100% gości poleca Śliwkową Bobową. Ale też ocen nie jest wiele - tylko 8. Sporo osób lubi karczmę na Facebooku. Na mapach Google ocena przeciętna - nieco poniżej 4. Ale w ostatnich tygodniach pojawiło się bardzo wiele pozytywnych komentarzy, co może wskazywać na fakt, że właściciele zrozumieli, co powinni zmienić i gotują naprawdę smacznie.
Kuchenne Rewolucje: Śliwkowa Bobowa – lokalizacja, gdzie jest?
Karczma Śliwkowa Bobowa usytuowana jest w miejscowości Bobowa przy ulicy Grunwaldzkiej 4.
Przeczytaj także: W obronie rodziny oraz swojego imienia... – Drapacz chmur
Bobowa nie jest wielką miejscowością, łatwo tu więc dotrzeć. Nieopodal znajdziemy halę sportową, blisko płynie też rzeka Biała.
Kuchenne Rewolucje: Śliwkowa Bobowa – parking
Karczma Śliwkowa Bobowa położona jest bardzo blisko Rynku. Obok rynku znajdziemy sporo miejsc parkingowych
Kuchenne Rewolucje: Śliwkowa Bobowa – menu
Śliwkowa Bobowa serwuje przede wszystkim dania Magdy Gessler, czyli:
-
Wędzonego pstrąga w galarecie,
-
barszcz z kaszą krakowską,
-
schab pieczony w kompocie z suszu
-
zapiekankę ziemniaczaną
-
bigos.
Poza tym burgery, pstrąg oraz rumsztyk. Trochę misz-masz, sporo kuchni polskiej. Ważne: warto przed przyjazdem zastanowić się, których dań chciałoby się skosztować, wielu klientów w opiniach pisze bowiem, że dania Magdy Gessler nie zostały wyróżnione w karcie, funkcjonują wśród innych pozycji. Ewentualnie można dopytać kelnerów, co warto zjeść.
Kuchenne Rewolucje: Śliwkowa Bobowa – ceny
Bigos kosztuje 35 zł, zapiekanka ziemniaczana - 22, schab pieczony - 60 zł (to najdroższe danie), barszcz z kaszą krakowską - 28, a pstrąg w galaercie - 33 zł. Zupy (żur lub rosół) to koszt 22-25 zł, pierogi z kaczką - 30 zł, a ze śliwką wędzoną - 28 zł. Zestaw dziecięcy sprzedawany jest za 25 zł. Pizze sprzedawane są w cenie 30-45 zł.
Czytaj również: Kuchenne rewolucje 29 odc. 3: Restauracja Epto w Toruniu. Co tym razem wydarzy się w programie?
W menu znalazła się też wkładka jesienna - sporo różnych dań, które oznaczone są jako chwilowo niedostępne.
Śliwkowa Bobowa – godziny otwarcia
Kiedy odwiedzimy karczmę Śliwkowa Bobowa? Przez cały tydzień!
Od niedzieli do czwartku knajpa otwarta jest 11:00-21:00. W piątek i sobotę dłużej, bo do 22:00. Nie ma tu dni wolnych od pracy.
Macie apetyt na któreś spośród dań serwowanych w knajpie? A może to nie Wasza bajka? Dajcie znać, jak podobał Wam się najnowszy odcinek!
Więcej naszych tekstów o Kuchennych rewolucjach prezentujemy poniżej: