Magda Gessler powraca w pierwszym odcinku 29 sezonu programu Kuchenne rewolucje. Magda Gessler wybierze się niedaleko swojej restauracji U Fukiera, bo pozostanie w Warszawie, a konkretnie na Woli. W stolicy pomoże restauracji Piccownia, która po zmianach nosić będzie nazwę Ragazzi da Mangiare. Czy dalej funkcjonuje? Czy można tam smacznie zjeść?
fot. x-news / mat. prasowe TVNMagda Gessler regularnie odwiedza kolejne miasta Polski, wspierając kolejnych restauratorów. Kuchenne rewolucje działają już od ponad 14 lat. Warszawa gości program regularnie, w stolicy bowiem istnieje wiele restauracji, które potrzebują pomocy, nie mając pomysłu na siebie. Wiele tu też osób, które zabierają się za gotowanie niejako z przypadku. Jak było w przypadku Piccowni?
Kuchenne Rewolucje: Ragazzi da mangiare – opis
Restauratorzy tym razem potrzebujący pomocy zaczynali od sprzedawania pizzy w foodtrucku. Paweł i Radek to przyjaciele od lat. Potrafili świetnie poradzić sobie ze street foodem – ale prawdziwa restauracja to już nie to samo. Początkowo prowadzili własny food truck. Ich biznes kręcił się doskonale pod nazwą Piccownia. Mocna marka – sporo klientów – czego chcieć więcej?
Przeczytaj także: Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem - 106 odc. Kasym zostaje uwięziony z szalonym Mustafą. Streszczenie 106 i 107 odcinka
Paweł i Radek chcieli więcej. Marzyli o otwarciu restauracji z prawdziwego zdarzenia. Na woli wynajęli więc lokal, mieli w nim opalany drewnem piec. Ogromny piec. Niestety, mocna marka foodtrucka nie przełożyła się na popularność knajpy. Wszyscy wiedzieli, że w foodtrucku kupią świetne jedzenie. Do restauracji przychodzić nie chcieli. Dlaczego? Czy świetna pizza nie wystarczy, by mieć setki gości? Cóż, Magda Gessler pokazuje że aby restauracja odniosła prawdziwy sukces, potrzeba o wiele więcej.
Czy restauratorka podzieli się z Pawłem i Radkiem swoim doświadczeniem? Czy będą chcieli jej słuchać i czy dostosują się do zaleceń? O tym przekonamy się w kolejnym odcinku Kuchennych Rewolucji
Kuchenne Rewolucje: Ragazzi da mangiare – czy warto?
Magda Gessler wciąż stawia na włoską kuchnię. Nie zmieniła więc zbyt gwałtownie profilu restauracji. Odcinek nie został jeszcze wyemitowany ani udostępniony w serwisie Player.pl - nie wiemy więc, jak restauratorka oceniła rewolucję i czy uznała ją za udaną.
Mimo że prowadzący lokal wiedzą co nieco o internetowych trendach – potwierdzili to nagrywając film o restauracji i ukazując kulisy przygotowania dań – nie emocjonują się w social mediach nadchodzącą emisją odcinka. Może to rodzić delikatne wątpliwości co do tego, czy ocena Magdy Gessler była entuzjastyczna. O tym jednak przekonamy się dopiero po emisji odcinka.
Na razie musimy więc opierać się na ocenach gości. Tych na FAcebooku... po prostu nie ma! Na mapach Google mamy kilkadziesiąt ocen, średnią stosunkowo wysoką - 4.3 Goście raczej zadowoleni, narzekają jedynie na wysokie ceny. Jednemu z odwiedzających zdarzyło się, że deska dość mocno śmierdziała.
Ragazzi da mangiare – to co znaczy?
Ragazzi da mangiare to nic innego, jak „dzieci, do jedzenia!" Takie zawołanie, zachęta, by wziąć się za gotowanie lub... spożywanie posiłku!
Kuchenne Rewolucje: Ragazzi da mangiare – lokalizacja, gdzie jest?
Gdzie znajduje się restauracja Ragazzi da mangiare? Działa ona w Warszawie przy ulicy Wyszyńskiego 1.
Przeczytaj także: Przysięga - odc. 801 - streszczenie - Drugie badanie da pozytywne wyniki?
Restauracja położona jest na warszawskiej Woli, stosunkowo blisko centrum miasta, Muzeum Powstania Warszawskiego czy Hali Mirowskiej.
Kuchenne Rewolucje: Ragazzi da mangiare – parking
Restauracja Ragazzi da mangiare położona jest w dobrej lokalizacji. Parkować można przy skwerze Wyszyńskiego, natomiast parkowanie z pewnością jest płatne i w godzinach szczytu znalezienie miejsca może chwilę zając
Kuchenne Rewolucje: Ragazzi da mangiare – menu
Co znajdziemy w menu Ragazzi da mangiare? Goście zapewne przede wszystkim spróbować będą chcieli dań Magdy Gessler, czyli:
-
bruschetty na kajzerce z burratą,
-
kremu z pomidorów z grzanką i parmezanem,
-
carpaccio z pomidorów,
-
pizzy veneto z sosem pomidorowym, konfiturą z cebuli na czerwonym winie, prażonymi wątróbkami gęsimi, mozzarellą for di latte, rozmarynem i czerwoną cebulą,
-
pizzy roma z sałatą rzymską, serem taleggio, anchovies i orzechami włoskimi,
-
pizzy di mazo z pieczoną czerwoną papryką, marynowaną polędwicą wołową, burratą,
-
a także szarlotki.
Poza tym przede wszystkim liczne pizze - dla każdego coś miłego.
Kuchenne Rewolucje: Ragazzi da mangiare – ceny
Ceny zdecydowanie nie są niskie. Jeden z internautów w komentarzu napisał: warszawskie. Bruschetta kosztuje 24 zł, podobnie jak krem z pomidorów. Carpaccio z pomidorów to koszt 34 zł. Pizze Magdy Gessler sprzedawane są w cenach 49-69 zł.
Czytaj również: Kuchenne rewolucje 29 odc. 2: Restauracja Paleta Smaków w Bobowej. Co tym razem wydarzy się w programie?
Ale w Ragazzi da mangiare zjemy także tańsze pizze w cenach 20-52 zł.
Szarlotka kosztuje 19 zł.
Ragazzi da mangiare – godziny otwarcia
Kiedy otwarta jest restauracja Ragazzi da mangiare? Zjemy tu od poniedziałku do soboty.
Od poniedziałku do czwartku knajpa otwarta jest w godzinach 13:00-21:00. W piątek i sobotę - 13:00-22:00, a więc nieco dłużej. W niedzielę - wolne.
Planujecie odwiedzić tę restaurację? A może już w niej jedliście?
Jeśli jesteście ciekawi naszych artykułów o Kuchennych rewolucjach zajrzyjcie poniżej: