I przyszedł czas na finał, ostatni odcinek 28 sezonu programu Kuchenne rewolucje. Magda Gessler odwiedzi tym razem Suwałki, gdzie program jeszcze nigdy dotąd nie był nagrywany. Pomocy potrzebowała tam restauracja Fresco, która po zmianach uzyskała dumną nazwę Wilniuk. Czy dalej funkcjonuje? Czy można tam smacznie zjeść?
fot. x-news / mat. prasowe TVNMagda Gessler przemierzyła już cały kraj, by pomagać początkującym restauratorom. Sporo odcinków najnowszej, 28 odsłony programu, nagrywanych było na Śląsku. Teraz jednak wybierzemy się daleko na północny-wschód, do Suwałk, położonych na przepięknym pojezierzu, w pobliżu wspaniałych parków krajobrazowych.
Kuchenne Rewolucje: Restauracja Wilniuk – opis
Swoją restaurację Fresco prowadziła tu z partnerem Tatiana. Nigdy nie pracowała w gastronomii, nie miała zacięcia do kuchni. Restauracja funkcjonowała, do czasu, gdy wydarzyła się tragedia - partner Tatiany zginął w wypadku. Wówczas młoda kobieta musiała przepracować żałobę. Zamknęła restaurację, ale gdy ponownie ją otworzyła po namowach mamy i siostry, nie miała do czego wracać.
Przeczytaj także: Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem - 106 odc. Kasym zostaje uwięziony z szalonym Mustafą. Streszczenie 106 i 107 odcinka
Knajpa mierzyła się z coraz większymi problemami. W Suwałkach jest sporo restauracji i niemała konkurencja. Trudno było się tu przebić z domową kuchnią, serwowaną przez mamę Tatiany, która we Fresco pełniła rolę szefowej kuchni. Kobieta potrzebowała odpoczynku i więcej wiary w siebie. Jej kuchnia zdecydowanie Magdy Gessler nie zachwyciła. W dodatku restauracja otwarta była w dziwnych godzinach - otwierana zbyt wcześnie i zamykana zbyt późno. Dlatego wielu gości zapewne nie miało szans skosztować dań z karty.
Przeczytaj także: Przysięga - odc. 801 - streszczenie - Drugie badanie da pozytywne wyniki?
Czy restauratorce udało się nauczyć trzy panie prowadzę knajpę, czym jest dobra kuchnia? Czy odnalazły one radość płynącą z prowadzenia restauracji, a – co za tym idzie – również z życia? Opowiada o tym kolejny odcinek Kuchennych Rewolucji
Kuchenne Rewolucje: Restauracja Wilniuk? – czy warto?
Magda Gessler zastąpiła obiady domowe tradycyjną, starą kuchnią wileńską, litewską, ale z nowoczesnym twistem. Restauratorki rozwinęły ten pomysł, serwując gościom tradycyjne cepeliny czy kartacze. Po powrocie Magda Gessler była zachwycona. Stwierdziła, że trudno jej było uwierzyć w tak wielką zmianę w tej restauracji.
Przeczytaj także: Przysięga - odc. 800 - streszczenie - Savasowi udaje się odnaleźć Yigita!
A co o restauracji Wilniuk sądzą odwiedzający? Ocena 4,3 w Mapach Google jest satysfakcjonująca. Goście dzielą się na dwie grupy. Albo są bardzo zadowoleni, albo też zniesmaczeni restaurcją. Widać, że wśród tych drugich sporo jest użytkowników, którzy ocenili jedynie tę knajpę, co mogłoby wskazywać na fakt, że na właścicieli wylała się po prostu fala hejtu.
Przepyszne litewskie jedzenie. Jedliśmy rosół, kołduny, cepeliny i kurczaka z kopytkami i wszystko było bardzo smaczne i ładnie podane. Moje serce skradł jednak deser - lody z ajerkoniakiem i sękaczem. Obsługa bardzo miła i pomocna. Na pewno będziemy tu wracać.
Podobne są opinie wielu gości, choć ceny są tu stosunkowo wysokie.
Kuchenne Rewolucje: Restauracja Wilniuk – lokalizacja, gdzie jest?
Gdzie znajduje się restauracja Restauracja Wilniuk? Działa ona w Suwałkach, przy ulicy Zawadzkiego 7.
Przeczytaj także: Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem - 105 odc. Ktoś próbuje otruć Farię. Streszczenie 105 i 106 odcinka
Restauracja położona jest bardzo blisko centrum miasta
Kuchenne Rewolucje: Restauracja Wilniuk – parking
Restauracja Wilniuk położona jest w centrum miasta. Z pewnością przy pobliskim placu Konopnickiej znaleźć będzie można kilka miejsc parkingowych, podobnie jak przy sąsiednich ulicach..
Kuchenne Rewolucje: Restauracja Wilniuk – menu
Co znajdziemy w menu Restauracji Wilniuk? Goście zapewne przede wszystkim spróbować będą chcieli dań Magdy Gessler, czyli:
- tarta litewska śmietanowo-serowa z litewskim serem dziugasem,
- dziki rosół z grzybami,
- kołduny z baraniną,
- dziki gulasz z kluskami i buraczkami
- lody z koglem moglem.
Poza tym między innymi kluski śląskie z twarogiem, placki ziemniaczane, babka ziemniaczana czy kurczak po litewsku.
Kuchenne Rewolucje: Restauracja Wilniuk – ceny
Ceny zdecydowanie nie są najniższe. Tarta litewska kosztuje 28 zł, dziki rosół z grzybami - 22 zł, kołduny z baraniną - 26 zł, a dziki gulasz z kluskami i buraczkami 79. Na deser lody z koglem mogłem, ajerkoniakiem i sękaczem w cenie 26 zł.
Czytaj również: Kuchenne Rewolucje wracają! To już 29 sezon show Magdy Gessler
Ale w Wilniuku zjemy także tatara (40 zł), przysmaki litewskie 18 zł, sałatkę 31 zł, schabowego z dzika 68 zł, cepeliny (42 zł) czy kartacze (32 zł.
Desery spoza menu Magdy Gessler kosztują 16-21 zł
Restauracja Wilniuk – godziny otwarcia
Kiedy otwarta jest restauracja Wilniuk? Zjemy tu od wtorku do niedzieli.
Podobnie jak w wielu restauracjach, od niedzieli do czwartku Restauracja Wilniuk otwarta jest w godzinach 13:00-20:00. Gdy nadchodzi weekend – w piątek i sobotę – otwarte jest dłużej, bo do 22:00.
Przeczytaj także:
- Kuchenne Rewolucje. Bistro Czy Kapusty... - menu, ceny, gdzie jest?
- Kuchenne rewolucje - restauracja "Art-smaku". Jak wypadnie rewolucja w Tarnowskich Górach?
- Kuchenne rewolucje - restauracja "Schabowy i spółka". Jak wypadnie rewolucja w Kalinowcu?
- Kuchenne Rewolucje. Stop! Bar nad Liwcem - menu, ceny, gdzie jest?