To już ósma odsłona 28 sezonu Kuchennych rewolucji! Jesteśmy więc za połową najnowszego sezonu i powoli zbliżamy się do finału. Magda Gessler odwiedza tym razem Łódź, miasto wojewódzkie, eleganckie i nowoczesne. Liczni mieszkańcy chętnie odwiedzają restauracje, również turyści i przedsiębiorcy odwiedzający centrum miasta często szukają miejsc, gdzie można zjeść smacznie i elegancko.
Niestety, nie znajdą takich potraw w Bistro Sztuka Kochania Mięsa, dawnym barze Świńskie Sprawki, które prowadzili Marta i Tomasz. Ich restauracja ledwo ciągnęła, a właściciele ledwo wiązali koniec z końcem. Tomasz, dawny doceniany, wzięty szef kuchni, kompletnie się w życiu pogubił. Stres i wielka presja sprawiły, że coraz częściej sięgał po kieliszek. A alkohol – niestety – mocno wpływa na zmysł smaku, nie pozwalając kucharzom na wspięcie się na szczyty sztuki kulinarnej. W dodatku właściciele nie byli szczególnie obowiązkowi – czasem nie zrobili zakupów, czasem zaś otworzyli swoją restaurację zbyt późno. W efekcie goście się zniechęcali i musieli obejść się smakiem.
Kuchenne Rewolucje: Bistro Sztuka Kochania Mięsa – opis
Właściciele nie rozumieli, na czym polega ich błąd. Na dodatek Marta nie dostrzegała rozmiarów problemu swojego partnera i bagatelizowała jego alkoholizm. Tomasz zaś obwiniał o wiele spraw żonę, zarzucał jej nawet, że i ona w poszukiwaniu „relaksu" sięga po alkohol. W ten sposób starał się umniejszyć rozmiary swojego problemu.
Czytaj także: Przysięga - odc. 801 - streszczenie - Drugie badanie da pozytywne wyniki?
Restauracja funkcjonowała więc raczej bez sukcesów. W dodatku powoli popadała w ruinę. Nie było w niej zbyt czysto, sprzęty były coraz bardziej zniszczone, nawet płytki znad kuchni i zlewu odpadały. Stan knajpy nie zachwycił Magdy Gessler.
Nie była ona również zachwycona serwowanymi w knajpie potrawami. A te skupiały się na wieprzowinie. Nie zachwyciła restauratorki golonka ani podawane na niezbyt dobrej kapuście żeberka. Rosół również był raczej przeciętny. Zdecydowanie - nie było tu czego zjeść.
Magda Gessler zaproponowała, by serwować tu rosół, specjalną sałatkę oraz sztukę mięsa z rosołu. W trakcie rewolucji zabrała też właścicieli do położonej w Łodzi Gorącej Kiełbasiarni, która Kuchenne Rewolucje przeszła kilka lat wcześniej. Niestety, właściciele niewiele nauczyli się od tamtejszego restauratora. Na dodatek choć Tomasz postanowił rzucić alkohol, jego organizm wyraźnie nie radził sobie z odstawieniem nałogu. Bardzo mocno trzęsły mu się ręce, nie był skupiony, w efekcie więc Magda Gessler zmuszona była przerwać Kuchenne Rewolucje.
Kuchenne Rewolucje: Bistro Sztuka Kochania Mięsa – czy warto?
Niestety, Magda Gessler przerwała Kuchenne Rewolucje i nie była w stanie doprowadzić ich do końca. Po wyjeździe restauratorki właściciele próbowali prowadzić knajpę, serwując potrawy zgodnie z instrukcjami. Mówili w mediach lokalnych i regionalnych, że czekają na powrót restauratorki. Gdy jednak ta wróciła, okazało się, że problemy ich przerosły.
Kuchenne Rewolucje: Bistro Sztuka Kochania Mięsa – lokalizacja, gdzie jest?
Bistro Sztuka Kochania Mięsa położone było przy ulicy Rąbieńskiej.
Kuchenne Rewolucje: Bistro Sztuka Kochania Mięsa – parking
Bistro Sztuka Kochania Mięsa nie funkcjonuje już pod dawnym adresem. Obecnie prowadzona jest jako dark kitchen.
Kuchenne Rewolucje: Bistro Sztuka Kochania Mięsa – menu
W bistro Sztuka Kochania Mięsa Magda Gessler zaproponowała sałatkę warzywną z pieczywem, rosół z wołowiny kaczki, podawany z mięsem i domowym makaronem, sztukę mięsa (pręga wołowa), podawana z gotowanymi warzywami i beszamelem chrzanowym.
Czytaj również: Kuchenne rewolucje - restauracja "Gościniec". Jak wypadnie rewolucja w Myszęcinie?
Spoza menu rewolucyjnego restauracja serwowała schab z kością, golonkę, żeberka czy ozory wołowe. Był też torcik z bitą śmietaną i owocami.
Bistro Sztuka Kochania Mięsa – ceny
W Bistro Sztuka Kochania Mięsa ceny były mocno zróżnicowane. Sałatka warzywna z pieczywem kosztowała 15 zł, rosół z wołowiny i kaczki można było zjeść za 20 zł, sztukę mięsa, pręgę wołową z warzywami i beszamelem to koszt 52 zł. W menu były również pizza (m.in. wiejska świnka czy szarpanka) za około 40 zł. Magda Gessler podkreśla zawsze, że ceny w restauracjach po Kuchennych Rewolucjach nie mogą być zbyt wysokie, najważniejsze jednak, by goście wychodzili zadowoleni.
Właściciele restauracji zapraszali gości jeszcze na Walentynki, przygotowywali też świąteczne cateringi.
Kuchenne Rewolucje: Sztuka Kochania Mięsa – czy bistro dalej istnieje?
Niestety, Bistro Sztuka Kochania Mięsa nie funkcjonuje już w dawnej formie. Gdy Magda Gessler wróciła do Łodzi, lokal okazał się zamknięty. Restauratorzy tłumaczyli, że właściciel posesji już kilkakrotnie zamykał im bramę na klucz. Ten z kolei tłumaczył, że w drugiej części budynku funkcjonował lokal mieszkalny i obawiał się, że nieodpowiedzialni restauratorzy kiedyś zaprószą pożar. W miejscu Bistro Sztuka Kochania Mięsa funkcjonuje Bistro Chata, prowadzone przez innego restauratora.
Obecnie Bistro Sztuka Kochania Mięsa funkcjonuje jako dark kitchen. Oznacza to, że właściciele dzięki pomocy znajomego dostarczają przygotowywane na zamówienie potrawy prosto pod drzwi gości. 20 marca deklarowali w poście na Facebooku, że uruchamiają możliwość zamawiania cateringu wielkanocnego. Proponowali domowy żur, zupę chrzanową, rosół, sztukę mięsa, pater z gęsiej wątróbki, domowy pasztet, pieczeń rzymską czy pieczony boczek. Były też ciasta - sernik gotowany i szarlotka z kajmakiem. W profilu na Facebooku podany jest numer kontaktowy. W komentarzach Marta i Tomek podkreślają, że się nie poddają i szykują nowe miejsce.
Bistro Sztuka Kochania Mięsa – godziny otwarcia
Bistra Sztuka Kochania Mięsa nie można odwiedzić. Można za to zamówić dania z dowozem lub odbiorem własnym.
Przeczytaj także:
Jak podobał Wam się nowy odcinek Kuchennych Rewolucji? Menu Bistro Sztuka Kochania Mięsa Was przekonało? Spróbowalibyście zamówić na wynos jakieś potrawy?
Tagi: kuchenne rewolucje,