W ¶wiecie, w którym magia napêdza rewolucjê przemys³ow±, student archeologii, Tyen, odkopuje ksiêgê zwan± Vella, która posiada zdolno¶æ odczuwania. Vella – niegdy¶ m³oda czarodziejka zajmuj±ca siê introligatorstwem – zosta³a zmieniona w po¿yteczne narzêdzie przez jednego z najpotê¿niejszych czarnoksiê¿ników wszechczasów. Od tamtej chwili zbiera informacje, miêdzy innymi kluczowe wskazówki na temat katastrofy czekaj±cej ¶wiat Tyena.
Tymczasem w krainie rz±dzonej przez kap³anów Rielle, córkê farbiarza, nauczono, ¿e pos³ugiwanie siê magi± oznacza okradanie anio³ów. Wie jednak, ¿e ma do tego talent, i ¿e w mie¶cie przebywa pewien zdeprawowany cz³owiek, który chêtnie nauczy j±, jak siê ni± pos³ugiwaæ – je¿eli tylko odwa¿y siê zaryzykowaæ gniew anio³ów.
Nie wszystko jednak jest zgodne z przekonaniami, w jakich wychowano Tyena i Rielle. Ani natura magii, ani prawa ich krajów. A nawet ludzie, którym ufaj±.
Wydawnictwo: Galeria Ksi±¿ki
Data wydania: 2014-05-21
Tytu³ orygina³u: Thief's Magic
Jêzyk orygina³u: Angielski
T³umaczenie: Izabella Mazurek
Ta ksi±¿ka od bardzo dawna zalega³a na mojej pó³ce. Kiedy w koñcu po ni± siêgnê³am odkry³am, ¿e to by³ b³±d. Historia Tyena i Rielle okaza³a siê naprawdê wci±gaj±ca, choæ nie tak bardzo jak inne ksi±¿ki Canavan.
Trudi Canavan
Z³odziejska magia
Nie ukrywam, ¿e po przeczytaniu Trylogii Czarnego Maga oraz Ery Piêciorga z du¿ym zainteresowaniem wyszukiwa³em informacji o kolejnym cyklu fantasy stworzonym przez Trudi Canavan. Mimo, i¿ pierwszy tom zobaczy³em ju¿ kilka lat temu to postanowi³em, ¿e poczekam, a¿ na rynku dostêpne bêd± wszystkie tomy i dopiero wtedy przeczytam ca³± historiê z nowymi bohaterami.
Przyszed³ wiêc ten moment, kiedy znalaz³em na tyle czasu, aby pochyliæ siê nad pierwsz± ksiêg± pt. „Z³odziejska Magia”, rozpoczynaj±c± Prawo Millenium. Z ka¿d± kolejn± stron± poznawa³em historie dwóch g³ównych bohaterów: Tyena i Rielle. Dwie niezale¿ne jednostki, dwie drogi ¿ycia, ale jeden wspólny motyw – magia. Mê¿czyzna ¿yje w ¶wiecie, w którym magia jest czym¶ oczywistym i pozwala zmieniaæ ¶wiat na lepsze. Napêdza ona rozwój przemys³owy miast i pozwala zdobyæ dobrze p³atny zawód. Natomiast kobieta ¿yje w otoczeniu ludzi, którzy wpoili jej, ¿e stosowanie magii jest z³em i prowadzi do okradania Anio³ów, za co grozi surowa kara, a nawet ¶mieræ. Jednak zarówno Tyen, jak i Rielle maj± ¶wiadomo¶æ, ¿e posiadaj± unikatowe zdolno¶ci magiczne, a przy tym s± wierni swoim idea³om. Niestety jak to w prawdziwym ¿yciu bywa, spotyka ich wiele nieprzyjemno¶ci i musz± przewarto¶ciowaæ swoje ¿ycie. M³ody mag musi uciekaæ ze swojego kraju, chc±c chroniæ artefakt, który odnalaz³ podczas ostatnich przebytych praktyk. Ksi±¿ka, która niegdy¶ by³a kobiet± o imieniu Vella, posiada zdolno¶æ odczuwania i zgromadzi³a wiedzê od ka¿dego, kto kiedykolwiek dzier¿y³ j± w swoich rêkach. Tym samym dla jednych mo¿e byæ po¿ytecznym narzêdziem, a dla innych ¶rodkiem do osi±gniêcia niewyobra¿alnej w³adzy. Dlatego Tyen rozpoczyna niebezpieczn± przygodê, która mo¿e doprowadziæ do tego, ¿e straci wszystko na co tak ciê¿ko pracowa³.
W innej ¶wiatoprzestrzeni, m³oda dziewczyna - córka farbiarza, staje siê naocznym ¶wiadkiem poszukiwañ zdeprawowanego cz³owiek, który pos³uguje siê magi±. Chc±c pomóc kap³anom, Rielle zbiera w sobie ca³± odwagê i staj±c siê przynêt±, doprowadza do pojmania z³odzieja anielskiej magii. Budzi siê w niej jednak poczucie, ¿e to co j± otacza nie jest ca³± prawd±. Dostrzega „skazê”, która wskazuje, ¿e tak¿e ona mo¿e nauczyæ siê magii. To wszystko komplikuje siê jeszcze bardziej, gdy zakochuje siê w mê¿czy¼nie nieakceptowanym przez jej rodzinê. Chc±c zapewniæ szczê¶cie sobie i ukochanemu, podejmuje kolejn± ryzykown± decyzjê. Konsekwencje jej samowoli rozpoczynaj± efekt domina i wszystko, co do tej pory zna³a zaczyna siê rozpadaæ, niczym domek z kart.
Obie te historie, ³±czy co¶ jeszcze. Poczucie, ¿e nikomu nie mo¿na zaufaæ. Ka¿dy sam ma prawo decydowaæ o swoim losie i znosiæ konsekwencje swoich dzia³añ. W koñcu ka¿dy b³±d, czego¶ uczy. Mimo to australijska pisarka serwuje nam powie¶æ, która nie pozostaje obojêtna dla czytelnika. Dzielenie ksi±¿ki na dwóch niezale¿nych bohaterów intryguje i powoduje, ¿e wyczekujemy momentu po³±czenia obu w±tków. Odnoszê tak¿e wra¿enie, ¿e Trudii Canavan nie do koñca odcina siê od Trylogii Czarnego Maga i Ery Piêciorga, przez co momentami ma siê wra¿enie, ¿e schemat jest powielany. Z drugiej strony, to ona stworzy³a ten magiczny ¶wiat i korzysta z tego, co dobrze znaj± jej czytelnicy. Mamy wiêc lekki styl i przyjemn± fabu³ê. A ja odnalaz³em tak¿e co¶, co mnie wielokrotnie ciekawi³o – motyw mechanicznego owada, który przesta³ byæ tylko ¯uczkiem, a sta³ siê dla Tyena, czym¶ na wzór przyjaciela. „Z³odziejska Magia” jest dobrym wstêpem dla ca³ej trylogii. Pomimo, i¿ niektóre fragmenty nie s± na równym poziomie zaciekawienia, to jednak ca³o¶æ zgrabnie siê komponuje.
Super!! D³ugo czeka³am a¿ akcja siê rozwinie, ale poza tym wszystko naprawdê wspania³e. Du¿o magii fajnych bohaterów i ¶wietnie opisanych sytuacji. Ksi±¿kê polecam zw³aszcza m³odzie¿y, my¶lê ¿e i ch³opakom i dziewczynom siê spodoba ze wszystkich wzglêdów. Naprawdê, pozycja warta przeczytania.
Pierwsza czê¶æ trylogii opowiadajaca o historii dwójki bohaterów ¿yj±cych w ró¿nych ¶wiatach: Tyen oraz Rielle. Ka¿de z nich ¿yje w spo³eczeñstwie gdzie s± pewne warunki korzystania z magii. Na bohaterów ksi±¿ki czekaj± rózne przygody poprzez ucieczkê, po podró¿e, czy problemy z prawem. Ciê¿ko opisac ta ksi±¿kê w porównaniu z innymi ksi±zkami tej autorki, ale uwa¿am ¿e warto j± przeczytaæ.
Nie zbyt porywaj±ca, Bardziej podoba³a mi siê seria z trylogi czarnego maga. Mo¿e akcja siê rozwinie.
Ostatnia, czwarta ju¿ czê¶æ serii „Prawo Milenium" autorstwa Trudi Canavan, bestsellerowej autorki fantastyki, która zas³ynê³a „Trylogi±...
Sonea jest przera¿ona, kiedy jej syn, który w³a¶nie ukoñczy³ studia, postanawia do³±czyæ do grupy Ambasadorów Gildii, wybieraj±cych siê do...
Przeczytane:2016-10-23, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki (2016),