Trudno znaleźć dwie bardziej różniące się od siebie osoby niż Rejent Milczek i Cześnik Raptusiewicz, których los uczynił sąsiadami. Rejent jest milczący i przebiegły, a Cześnik - gadatliwy i gwałtowny. Ich życie upływa pod znakiem intryg i kłótni, co jest nie w smak synowi Milczka, Wacławowi, i bratanicy Raptusiewicza, Klarze, którzy mają się ku sobie. Czy młodzi pogodzą odwiecznych wrogów? I jaką rolę w tej historii odegra podkochujący się w Klarze Papkin?
Słynna komedia Aleksandra Fredry w czterech aktach to klasyka literatury polskiej.
Seria LEKTURY Z OPRACOWANIEM to praktyczna pomoc dla uczniów szkół podstawowych i średnich. Obejmuje ona lektury, których znajomość jest wymagana na egzaminie ósmoklasisty i na maturze. Opracowania - przygotowane przez doświadczonych nauczycieli - uwzględniają podstawę programową i wymagania egzaminacyjne. Każdy tekst opatrzono notkami na marginesie, które zwracają uwagę na najważniejsze fragmenty lektury.
W opracowaniu znalazły się następujące elementy:
notka o autorze streszczenia: krótkie (całego utworu) i szczegółowe (kolejnych rozdziałów lub części) plan wydarzeń charakterystyka bohaterów problematyka utworu gatunek i rodzaj literacki znane cytaty motywy literackie geneza utworu i/lub wyjaśnienie tytułu przykładowe tematy wypracowań przykładowe zadania egzaminacyjne
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2023-07-12
Miło czasami sięgnąć po klasykę mocium panie, mimo sędziwego wieku nadal się nie starzaje. Przez ostatnie lata zdążyłam zapomnieć ileż to cytatów z "Zemsty" weszło do języka obiegowego.Może czas już sięgnąc po mniej znane dzieła hrabiego Fredry.
Zemsta Aleksandra Fredro jest dramatem znanym większości jako lektura szkolna. Można powiedzieć, że jedną z najzabawniejszych, gdyż cytaty z tej komedii na długo zostają w pamięci. Sięgnęłam po nią po raz drugi, ciągle mając w głowie: ,,Bardzo proszę... mocium panie... Mocium panie... me wezwanie..."; albo: ,,Jeśli nie chcesz mojej zguby, Krrrokodyla daj mi, luby".
Książka opowiada o konflikcie między dwoma szlacheckimi sąsiadami Rejentem i Cześnikiem. Spór jak i działania pokłóconych wydają się tak absurdalne, że aż śmieszne. Pięknie obrazują wady wyższych sfer, a także po prostu ludzką głupotę. Mimo to okazuje się, że inspiracją do napisania tego dramatu był autentyczny podobnie wyglądający konflikt.
Dodatkowo mamy też wątki miłosne. Planowanie małżeństwa przez nieśmiałego Cześnika. Romantyczna miłość rodem z Romea i Julii - Wacława do Klary. Jednak w tym wszystkim robi się niezłe zamieszanie, które może załagodzić, lub właśnie zaostrzyć wielki konflikt.
W książce ważna jest nie tyle sama fabuła ile bardzo dobrze jak na tak krótką treść nakreśleni bohaterowie. Cześnik zarówno gwałtowny, porywczy jak i onieśmielony w stosunku do kobiet. Rejent spokojniejszy, ale podstępny w swych czynach. Rozbawić potrafi również wiecznie przechwalający się w swych zmyślonych czynach Papkin; czy też wdowa Podstolina szukającego kolejnego małżonka.
Zemsta nie była lekturą, do której się zmuszałam, jednak po latach o wiele bardziej mnie rozbawiła. Polecam do niej wracać.
Czasem lubię powrócić do lektur szkolnych, ponieważ im jestem starsza, tym więcej z nich wyciągam. Nie będę się tutaj rozwodzić nad fabułą. Po prostu warto przeczytać z samej ciekawości poznania kanonu lektur.
"Zemsta" Aleksandra Fredry to komedia charakterów. Cześnik Raptusiewicz i Rejent MIlczek, dwaj głowni bohaterowie, mają odmiene natury. Choć są tak bardzo rożni tworzą zgraną parę skłóconych o mur graniczny szlachciców. W efekcie potajemnych intryg doprowadzają do ślubu Klary, bratanicy Cześnika, i Wacława, syna Rejenta. Do kannonu polskiego języka potocznego należą znane cytaty z utworu Fredry : " jeśli nie chcesz mojej zguby, krokodyla kup mi luby", "niech się dzieje wola nieba, z nia się zawsze zgadzac trzeba".