Zabójca szwoleżerów i inne opowiadania

Niekończąca się gra z historią, metafizyką, geografią, ugruntowanymi poglądami.

Opowiadania w tej książce mogą niektórych zaskoczyć. Bo to nie twardy realizm, któremu autor

hołduje w pracy dziennikarskiej. Bogusław Chrabota szuka odwrotnej strony powszechnie znanej

rzeczywistości i inaczej niż w poprzednich książkach potrafi zauroczyć humorem. Często, nawet

za poważnymi tekstami, kryje się żart; dyskretny, a nawet tajemniczy uśmiech. Gdyby szukać w

tych tekstach inspiracji literackich, to znajdziemy je pewnie u Herlinga-Grudzińskiego, Mrożka,

Dahla czy pisarzy latynoamerykańskich. Autor pozornie bawi się historią, ale jest to proza bardzo

współczesna, próbująca korespondować z wieloma pytaniami współczesności. Niektóre z tych

tekstów znają lojalni czytelnicy PlusMinus, tygodnika ,,Rzeczpospolitej". Jednak nie wszystkie.

Niektóre, jak Modlitewnik dla Anny, ukazują się po raz pierwszy. I one zaskakują najbardziej.

Informacje dodatkowe o Zabójca szwoleżerów i inne opowiadania:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2023-09-19
Kategoria: Opowiadania

Kup książkę Zabójca szwoleżerów i inne opowiadania

Zabójca szwoleżerów i inne opowiadania - opinie o książce

Avatar użytkownika - Zdzislaw4
Zdzislaw4
Przeczytane:2023-10-06, Przeczytałem,
Gitara i inne demony młodości
Bogusław Chrabota0
Okładka ksiązki - Gitara i inne demony młodości

Historia o młodości i przyjaźni zrodzonej w industrialnych krajobrazach Nowej Huty i mieszczańskim Krakowie. Ta książka to wbrew pozorom pełnokrwista...

Psy Egiptu
Bogusław Chrabota0
Okładka ksiązki - Psy Egiptu

Powieść z akcją osadzoną w pieczołowicie zrekonstruowanej rzeczywistości starożytnego Egiptu Egipt faraonów, tysiąc czterysta lat przed Chrystusem. Małoletnia...

Kyle
T.M. Piro