Drastycznie odmieniona Neferet jest teraz bardziej niebezpieczna niż kiedykolwiek wcześniej, a jej żądza zemsty wywołuje panikę w społeczności ludzkiej i chaos wśród wampirów. Czy Zoey zdoła powstrzymać Neferet, nim ta rozpęta prawdziwą wojnę?
W przedostatnim tomie bestsellerowego cyklu gra toczy się o coś więcej niż tylko Dom Nocy – tym razem chodzi o życie i duszę Zoey. Czy przyjaciele pomogą jej zwalczyć mroczne siły?
Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2014-06-18
Tytuł oryginału: Revealed
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Iwona Michałowska-Gabrych
Jedyny sposób by być zadowoloną z własnego wyboru, to dokonać go we własnym imieniu, a nie w imieniu drugiej osoby.
Książkę szybko się czyta, bardzo wciąga oraz jest bardzo ciekawa co sprawia, że można się w niej zaczytać i szybko ją przeczytać.
"Ujawniona" to jedenasty tom serii "Dom Nocy", w którym obserwujemy rozwój ostatnich wydarzeń. Zbliża się kolejne wielkie starcie z Neferet, która zbiera siły. W tym samym czasie Zoey musi zmierzyć się nie tylko z czyhającym złem, ale i z prywatnymi problemami. Mamy tutaj nie tylko przygotowania do walki z Ciemnością, ale i różne kłopoty głównych bohaterów. Poznajemy też kilka szczegółów z przeszłości Neferet. Przedostatni tom jest ciekawą kontynuacją, która kończy się w interesujący sposób, choć cała seria ma swoje minusy, które od samego początku pojawiają się w każdym tomie. Najbardziej rzuca się w oczy zbyt szybie rozwiązywanie najważniejszych wątków, podczas gdy problemy młodch bohaterów - często dość dziecinne - ciągnięte są do znudzenia, co powoduje, że czasami ma się wrażenie, że zapominają o tym, co im zagraża. Mimo to książka ukazuje interesujący świat pełen wampirów, bogów i magii, i dzięki temu potrafi wciągnąć od samego początku i zachęca do zapoznania się z kolejnym tomem - chociaż w tym tomie najbardziej udane jest zakończenie.
Wspaniałe zwieńczenie całej serii. Ogromnie bałam się zawodu lecz nie nastąpił.
Już od samego początku czujemy , że zbliża się finał i jak przypuszczałam- niezwykle widowiskowy.
Powtórzę raz jeszcze - jedna z najlepszych serii, które przeczytałam do tej pory. Lekkie i przyjemne, napisane z ogromnym polotem, wciągająca od pierwszej do ostatniej części. Niczego bym ani nie dodała ani nie zmieniła.
Polecam!
Tak długo się rozpływałam nad głębokimi treściami zawartymi w tej serii, że chyba raz mogę wspomnieć o tym, jak bardzo jest przy tym infantylna. Młodzieżowy język i naiwność wszystkich bohaterów, łącznie z tymi, którzy w teorii są starsi i dojrzali w zestawieniu z wydarzeniami w teorii doniosłymi i groźnymi sprawia, że całość wypada niezwykle tragikomicznie, co jest bardzo widoczne akurat w tym tomie. Niestety akcja na tym traci. Kurczę, świat się wali i pali, punkt kulminacyjny jest blisko, a Zoey dostaje ataków emocji z powodu rozterek miłosnych?! Ostatecznie seria zamiast szokować i trzymać w napięciu niezamierzonym efektem komicznym sprawia, że czytelnik nie traktuje jej poważnie. Dodatkowo warto zauważyć, że fabularnie nie dzieje się tutaj właściwie nic, bo Neferet się niby "regeneruje" co daje autorkom możliwość streszczenia całej historii jej życia - biorąc pod uwagę, że istnieje osobny tom z historią Neferet to naprawdę nie ma sensu. Tak średnio niestety, ale może to się jeszcze zmieni. Ostatni tom dopiero przede mną.
Neferet staje się bardzo potężna i niebezpieczna. Zabija ojca Afrodyty. Wszyscy muszą zostać w Domu Nocy, aż policja odkryje kto go zabił. Zoey próbuje rozdzielić swoje uczucia między Starkiem, a Auroxem. Wie, że w chłopaku jest dusza Heatha. To dopowadza jej wojownika do szaleństwa.
W świecie równoległym do naszego Furie strzegą potępionych dusz skazanych na wieczne cierpienie z powodu przewinień popełnionych za życia. Ktoś...
Moc, gorące serca i demony. Zło kontra wiedźmi czar. Finalny tom trylogii SIOSTRY Z SALEM, fascynującej historii o sile sióstr, magii i przeznaczeniu,...
Musisz kochać siebie i być sobie wierna, zanim ktoś będzie mógł cię kochać i być ci wierny.