Jest tysiąc powodów, by kochać - powiedziała babcia Oli, młodej dziewczyny zakochanej po raz pierwszy.
Tę samą prawdę odkrywa Justyna, dopiero teraz, choć dawno jest już dorosła.
Ale nic nie jest proste w przypadku obu tych kobiet.
Ola musi trzymać swój związek w tajemnicy. Piękne uczucie napotyka przeszkody, które jednak przynoszą niespodziewane skutki.
Justyna ukrywa w życiu tylko jeden sekret, ale za to tak wielki, że nie pozwala jej swobodnie decydować o swoim losie. Jest sama i nawet tak mocno jej to nie ciąży. Aż do momentu, kiedy poznaje człowieka, który mówi, że naprawdę ją rozumie. I wcale nie kłamie...
Jak wiele warto zmienić w życiu dla miłości? Czy spojrzenie prawdzie w oczy zmieni wszystko na lepsze, czy też wręcz przeciwnie - zburzy nawet ten kruchy spokój, jaki udało się zbudować?
Wydawnictwo: Harde
Data wydania: 2025-01-29
"Tysiąc powodów by kochać" autorstwa Krystyny Mirek to powieść, która z pewnością poruszy serca wielu czytelników. Książka opowiada historię o miłości, przyjaźni i odkrywaniu samego siebie, osadzoną w pięknych sceneriach polskiego klimatu.
Bohaterki powieści zmagają się z osobistymi trudnościami, na swojej drodze spotykają różne postacie, które wprowadzają do ich życia nie tylko radość, ale i wyzwania. Autorka umiejętnie buduje relacje między bohaterami, pokazując ich emocje, lęki i pragnienia. Wartością dodaną powieści jest również jej refleksyjny charakter. Skłania do przemyśleń na temat miłości, straty i poszukiwania szczęścia. Styl pisania Krystyny Mirek jest lekki i przystępny, co sprawia, że książkę czyta się z przyjemnością. Opisy miejsc i emocji są malownicze, co pozwala czytelnikowi poczuć się częścią historii.
"Tysiąc powodów by kochać" to powieść, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom literatury obyczajowej. To historia, która pokazuje, że miłość ma wiele odcieni i potrafi zaskakiwać w najmniej oczekiwanych momentach. Książka zachęca do refleksji nad własnymi relacjami i uczuciami, co czyni ją wartościową lekturą.
Gorąco polecam !
BRUNETTE BOOKS
Za co kochacie drugą osobę? Tak naprawdę można kochać za wszystko, jest ku temu tysiąc powodów. Zgadzacie się?
Justyna pracuje w szkole. To tam szczególną uwagę zwraca na jednego z uczniów - Antka. Jaki jest ku temu powód? Poza pracą kobieta samotnie spędza czas. Do czasu, aż poznaje bliżej jednego z ojców. Jednak wciąż ją coś męczy. Jakie tajemnice skrywa Justyna?
Ola - młodziutka dziewczyna wychowywana przez babcię w tajemnicy spotyka się z Antkiem. Próbują wykraść dla siebie jak najwięcej wspólnych chwil. I wtedy babcia dziewczyny trafia do szpitala. Jak to się dla nich skończy? Co łączy wszystkich bohaterów tej historii?
Najnowszą powieść Krystyny Mirek to niesamowita historia. Czytałam ją z zaciekawieniem. To historia nie tylko o różnych wymiarach miłości, ale także o chorobie, rodzinie, tajemnicach, strachu o własne dziecko. Wbrew pozorom bardzo dużo się tu dzieje. Justyna to doświadczona kobieta, która nie miała w życiu łatwo, a teraz zmaga się z samotnością. Dodatkowo podjęte w przeszłości decyzję wciąż nie dają jej spokoju. Z drugiej strony jest Ola - młodziutka dziewczyna, która wcześnie straciła rodziców a mimo to nie załamała się i świetnie sobie radzi. I jest jeszcze Igor, który dobro dziecka stawia na pierwszym miejscu, ale czasem przesadza z kontrolą. A babcia Oli? Potrafi podstępem pomoc tak, by nikt się nie zorientował. Jestem zauroczona tą historią, nie spodziewałam się tak emocjonującego zakończenia. Już teraz wiem, że chętnie sięgnę po inne powieści autorki. A wam bardzo, ale to bardzo polecam "Tysiąc powodów by kochać".
Krystyna Mirek stworzyła niezwykle ciepłą powieść, w której wsparcie najbliższych wysuwa się na pierwszy plan. ,,Tysiąc powodów by kochać" to opowieść pełna silnych emocji i skomplikowanych wyborów, w której ścieżki bohaterów przecinają się w nieprzewidziany sposób. Justyna, choć wydaje się mieć wszystko pod kontrolą, skrywa sekret, który wpływa na jej codzienność i determinuje jej wybory. Ważną rolę w tej historii odgrywa także Antek, maturzysta zmagający się z ciężką chorobą oraz jego ojciec Igor, który od lat podporządkował wszystko walce o zdrowie syna. Losy postaci splatają się w nieoczekiwany sposób, prowadząc do momentu, w którym prawda może zmienić wszystko.
Większość fabuły owiana jest tajemnicą, a autorka umiejętnie prowadzi akcję, utrzymując napięcie niemal do ostatnich stron. Choć częściowo można się domyślić, kto skrywa jakie sekrety, to prawdziwa zagadka tkwi w pytaniu ,,dlaczego". To właśnie ono sprawia, że trudno oderwać się od tej książki. Czytelnik wciąż chce dowiedzieć się więcej, lepiej poznać bohaterów i zrozumieć ich motywacje.
Fabuła przywołuje czułe wspomnienia o pierwszej miłości, pokazując, że dla chcącego nic trudnego, a uczucie znajdzie drogę, nawet jeśli nie spotyka się z akceptacją otoczenia. To także historia ogromnego poświęcenia, miłości rodzicielskiej, która nie zna granic. Autorka w poruszający sposób ukazuje, co człowiek jest w stanie zrobić, by uratować swoje dziecko. Ta walka pozbawia bohaterów zdrowia, prywatności, a nawet odpoczynku, ale jednocześnie pokazuje, że miłość potrafi być siłą napędową nawet w najtrudniejszych momentach życia.
,,Tysiąc powodów, by kochać" jest istną bombą emocjonalną, podaną na tacy pełnej doskonałej fabuły, napięcia i wartkiej akcji. Nie ma tu miejsca na nudę. Losy bohaterów intrygują, wzruszają i skłaniają do refleksji. To opowieść o problemach życia codziennego, o poświęceniu, walce i trudnych decyzjach, ale także o pragnieniu czerpania z życia tego, co najlepsze.
Książka udowadnia, że nadmierna ochrona nie zawsze jest właściwym rozwiązaniem. Czasem warto dać bliskim nieco więcej swobody, by mogli odnaleźć własną drogę. Nowa książka Krystyny Mirek jest piękną opowieścią o miłości w różnych odsłonach. Wzruszająca, chwytająca za serce, skłaniająca do przemyśleń.
,,Tysiąc powodów, by kochać" to książka, którą warto przeczytać
Wszyscy wokół spełniają marzenia. Ale co zrobić, jeśli to się nie udaje? Los jest często niesprawiedliwy. Przekonały się o tym Gabrysia i Julia, które...
Dziewczyna z mojego nieba Kontynuacja Większego kawałka nieba i Wszystkich kolorów nieba Pokochali się, a potem żyli długo i szczęśliwie... Przynajmniej...
Przeczytane:2025-02-13, Ocena: 5, Przeczytałem,
“Miłość niesie się przez życie jak wodę w dłoniach. Jeśli ktoś jest nieuważny, może ją łatwo rozchlapać”.
Justyna jest nauczycielką matematyki, lubi swoją pracę i jest bardzo samotna. Od bardzo dawna żyje w ciągłym napięciu i niepewności. Nosi w sobie tajemnicę, która ma wpływ na jej codzienność. Poznaje Daniela, samotnego mężczyznę, który z oddaniem zajmuje się swoim autystycznym synem. Igor jest lekarzem, który od lat stara się utrzymać swojego syna Antka przy życiu. Mężczyzna robi wszystko by zdobyć potrzebne pieniądze na zagraniczne leczenie syna i na każdym kroku go kontroluje. Antek jest wdzięczny swojemu ojcu, daje sobą kierować, za kilka miesięcy ma zdawać maturę. Olę kocha ze wzajemnością, oboje trzymają swój związek w tajemnicy. Jednak ojciec robi wszystko by chłopak zostawił dziewczynę i zajął się wyłącznie nauką. Ma wobec syna swoje plany.
Książki Autorki biorę w ciemno! To zawsze są ogromne emocje, wrażenia, doznania, nie inaczej było teraz. Fabuła ciekawie utkana, dopracowana w każdym szczególe, niesie ogromne emocje, wzbudza dreszczyk napięcia. Ukazuje skomplikowane relacje międzyludzkie i skrywane od lat tajemnice. Autorka ma barwny, plastyczny styl, z wyczuciem i subtelnością czaruje słowem. Z wnikliwością i empatią oddaje emocje jakie targają bohaterami, nie ocenia ich. A ci rewelacyjnie ukazani, to zwykli, nieidealni, barwni ludzie, złożone, niejednoznaczne osobowości. Mocno poturbowani przez życie ludzie. Do większości z nich poczułam ogromną sympatię.
Niby lekka, przyjemna, a jednak nie. Przeciwności losu jakie zsyła nam życie. Autorka porusza szereg trudnych, złożonych życiowych problemów. Małomiasteczkowa społeczność, gdzie wszyscy wszystko o sobie wiedzą, różni ludzie, życzliwość, wsparcie i stwarzane pozory. Skomplikowane relacje rodzinne, wzajemne zależności, od lat skrywane tajemnice. Różne odcienie miłości, ta matczyna zdolna do każdego poświęcenia, złamane serce, które nieleczone ma wpływ na dalsze życie. Bolesne straty, choroba, trwające latami, pochłaniające pieniądze leczenie. Podejmowanie trudnych decyzji, trwanie przy nich z uporem i ich wyniszczające konsekwencje. Poświęcenie, determinacja, walka,
Wciągająca, poruszająca, dojrzała, bardzo życiowa historia. Napisana wrażliwym sercem, ukazuje różne odcienia miłości i to co tak naprawdę jest w życiu ważne. Bardzo, bardzo polecam, idealna na ten walentynkowy czas. Tatiasza i jej książki :)