Skok na milion

W pewien mroźny zimowy poranek umiera wujek Maurycy. Oczekująca na spadek rodzina bez względu na plany i odległość natychmiast rusza w drogę. Uczcić, rzecz jasna, pamięć zmarłego. Ale przy okazji też przekonać się, co zapisano w owianym legendą testamencie.

Kiedy wśród śnieżnej zawieruchy przybywają do starego domu, okazuje się, że niewiele wiedzieli o seniorze rodu. Na jaw wychodzą tajemnice: prawnik zwleka z odczytaniem dokumentu, gospodyni zdecydowanie coś ukrywa, wieść o pieniądzach się rozchodzi i nagle pojawiają się potencjalne nieślubne dzieci, nieznani dotąd krewni i ponętne, choć nieco już wiekowe kochanki.

Każdy pragnie spadku. Pieniędzy, wielkich pieniędzy. Tymczasem trwa wigilijny wieczór i trzeba zachowywać pozory. Ktoś za chwilę stanie się bogaty. Ale kto?

Jak przechytrzyć sprytnego wujka, zgadnąć, co zaplanował, i na czas stanąć po właściwej stronie? I co zrobić, jeśli serce ciągnie w zupełnie innym kierunku? A we wszystkim przeszkadza prawdziwa magia świąt, która w starym domu wyłania się z każdego zakamarka.

Informacje dodatkowe o Skok na milion:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2024-11-13

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Skok na milion

Opinie o książce - Skok na milion

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2024-11-20, Ocena: 6, Przeczytałam,
💸 „Skok na milion” to zabawna komedia w które to członkowie rodziny pragną wzbogacić się po zmarłym wujku.To również zobaczenie,co w życiu jest najważniejsze-pieniądze czy miłość. ❄Akcja powieści tuż przed świętami Bożego Narodzenia wprowadza czytelnika w magiczny czas.Czujemy ten moment w którym biegamy,by wigilia była idealna,potrawy najlepsze i atmosfera rodzina. ❄Poznając kolejnych bohaterów,ich plany oraz chęć szybkiego wzbogacenia się,spowodował mój uśmiech na twarzy.Domysły,rozmowy oraz przemyślenie napawały mnie różnymi przemyśleniami na temat rodziny i bezinteresownego zainteresowania bliskimi nam osobami.Czy tylko pieniądze mogą zbliżyć członków rodziny? ❄ Zaskoczyły mnie nieprzewidziane zwroty akcji,jak pojawienie się lekarza,policjantów i dotąd nieznanych osób z otoczenia Maurycego.Splot twist zdarzeń było zachwycające,bo nikt nie przewidziałby takiego zakończenia!Wielkie zaskoczenie jest gwarantowane,a dodatkowo zadowolenie z takiego finału!❄Morał z tej historii jest taki: za pieniądze możesz kupić wszystko,ale nie kupisz prawdziwej,szczerej miłości ❄Powieść każdego zachwyci,troszkę zaskoczy i skłoni do refleksji na temat najbliższej nam rodziny.Warto ją przeczytać-polecam z całego serca
Avatar użytkownika - zaczytanaulcia
zaczytanaulcia
Przeczytane:2024-11-19, Ocena: 5, Przeczytałem,
"W Święta Bożego Narodzenia najważniejsze są radość, miłość, ale też wolność, by spędzić je z tymi, których najbardziej kochamy." 💰💰💰 Lubicie twórczość Krystyny Mirek? Ja uwielbiam. Szczególnie te świąteczne. Tutaj pod płaszczykiem dobrego humoru, kryją się historie skłaniające do refleksji. Nie ma idealnych rodzin, bo nie ma idealnych ludzi. Każdy z nas ma jakieś wady. Ale najważniejsza jest rozmowa i wspólne pokonywanie życiowych zakrętów. Rodzina Maurycego także nie należy do idealnych. On, tuż po śmierci rodziców, jako najstarszy z rodzeństwa, starał się, by nikomu niczego nie zabrakło. Każdego członka rodziny wspierał finansowo, jednak wciąż miał wrażenie, że cokolwiek by zrobił, to wciąż było za mało. Wiedział też, że nie był przez nich lubiany. Wszak każdy z nich liczył na jego pieniądze. A tych Maurycy miał całkiem sporo. Dlatego, gdy na trzy dni przed świętami umiera, nikt nie pogrąża się w płaczu czy żałobie. Dla najbliższych wiadomość o śmierci Maurycego jest uczuciem ulgi. Wszyscy przybywają do starego domu, gdzie w wieczór wigilijny ma odbyć się odczytanie testamentu Maurycego. Czekają na ten moment z niecierpliwością, wszak ciekawi ich, kto z nich wyjedzie stąd bogatszy. Nie spodziewają się jednak tego, że właśnie tutaj, w tych czterech ścianach zadzieje się prawdziwa magia. Że tutaj wszystko przemyślą i odkryją sobie na nowo. Nie obędzie się jednak bez kłótni. Nie obędzie się bez

Skok na milion - opinie o książce

Dziewczyna z mojego nieba
Krystyna Mirek0
Okładka ksiązki - Dziewczyna z mojego nieba

Dziewczyna z mojego nieba Kontynuacja Większego kawałka nieba i Wszystkich kolorów nieba   Pokochali się, a potem żyli długo i szczęśliwie... Przynajmniej...

Tam, gdzie serce twoje
Krystyna Mirek0
Okładka ksiązki - Tam, gdzie serce twoje

Podobno los zawsze daje drugą szansę. Jednak Ci, którzy ją przegapią, muszą przygotować się na wiele komplikacji... Laura poświęciła wszystko dla...