Dwujęzyczna adaptacja powieści ,,The Adventures of Tom Sawyer / Przygody Tomka Sawyera" to atrakcyjna pomoc dla uczących się języka angielskiego. Śledząc losy bohaterów, możemy na bieżąco porównywać tekst angielski i polski.
Adaptacja została przygotowana z myślą o czytelnikach średniozaawansowanych, jednak dzięki dwujęzycznej wersji z książki mogą korzystać czytelnicy dopiero rozpoczynający naukę angielskiego.
Odnośniki umieszczone przy każdym akapicie umożliwiają zmianę wersji językowej z angielskiej na polską i z polskiej na angielską.
Wydawnictwo: 44.pl
Data wydania: 2019 (data przybliżona)
Kategoria: Języki obce
To jedna z moich ulubionych książek z dzieciństwa - nie zliczę, ile razy ją czytałam, a teraz wróciłam przy okazji wyzwania czytelniczego na Instagramie. Okazało się, że wciąż doskonale pamiętam treść, a mimo to - i mimo upływu wieeelu lat - wciągnęła mnie i rozbawiła prawie tak samo, jak kiedyś.
Ach te dziecięce gusła, marzenia i przygody! Któż z nas nie chciałby przenieść się do tych czasów, gdy szklana kulka albo kawałek kory drewna była skarbem skrzętnie ukrywanym po kieszeniach? Tomek i przyjaciele są przebojowi, radośni i mają pomniejsze pojęcie o dorosłym życiu (planują orgię, choć nie wiedzą, co to słowo znaczy, zaręczają się w sobie tylko wiadomy sposób i uciekają z domów pełni romantycznych uniesień), co nie przeszkadza im w zachowywaniu obywatelskiej postawy pomocy bliźniemu w potrzebie. Akcja jest wartka i zachęca do poznawania dalszych przygód. Polecam i dzieciom i dorosłym!
Rewelka ;) Tomek Sawyer to chyba ówczesna wersja Mikołajka. Strasznie fajna książka, naprawdę. Targowanie się o kleszcza, chrząszcz, kot na sznurku oraz wszystkie te chłopięce rymowanki i wierzenia - świetne! Dodatkowo Tomek dorasta na naszych oczach; z małego gówniarza zmienia się w odpowiedzialnego chłopaka, gdy ratuje od śmierci Muffa Pottera czy wyprowadza z pieczar Becky.
CZYTASZ ADAPTACJĘ WCIĄGAJĄCEJ POWIEŚCI I UCZYSZ SIĘ ANGIELSKIEGO Przygody Tomka Sawyera autorstwa Marka Twaina to klasyka literatury amerykańskiej i...
Sławny amerykański pisarz uważał tę powieść za swoje największe dzieło. Pracował nad nią 14 lat, penetrując francuskie i brytyjskie archiwa. Powieść pierwotnie...
Przeczytane:2021-09-12,
Mark Twain
Przygody Tomka Sawyera
Muszę się do czegoś przyznać - w dzieciństwie nie czytałam „Przygód Tomka Sawyera”. Dopiero jako dorosła już osoba przekonałam się jaka to wspaniała literatura, mądra i zabawna, pokazująca świat dzieciństwa, jakiego już nie ma, a mimo to wciąż aktualna.
A takie wartości, jak przyjaźń i lojalność, umiejętność czerpania z życia pełnymi garściami, spryt i zaradność oraz krytyczna ocena rzeczywistości – nigdy nie przestaną być w cenie.
My mamy wydanie bez obrazków z serii "Twoje lektury", ale bardzo przyjemnie się czyta.
Dużo lektur szkolnych mamy właśnie z tej serii Wydawnictwa Dragon.
I pamiętajmy : czytanie książek dla dzieci i z dziećmi to fascynująca przygoda.