Oto książka, w której przedstawiono całość zagadnień dotyczących nowoczesnego przetwórstwa mięsa.Omówiono w niej m.in. metody uboju zwierząt rzeźnych, sposoby rozbioru tusz, produkcję wędlin, tłuszczów jadalnych i konserw oraz metody utrwalania mięsa i jego przetworów.Opisano także najnowsze procesy technologiczne i zastosowanie w nich nowoczesnych urządzeń produkcyjnych.Uwzględniono problemy higieny pracy. Podano zasady systemu HACCP, GMP i GHP oraz zamieszczono odpowiednie normy ISO 9000.Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów zdobywających zawód rzeźnika-wędlinia.Dr inż. Adam Olszewski jest wieloletnim nauczycielem przedmiotu przetwórstwo mięsa, wykładanego w szkołach zawodowych, średnich i wyższych, a także doskonałym praktykiem (ponad 45 lat przepracował w zakładach miesnych na różnych stanowiskach).
Informacje dodatkowe o Technologia przetwórstwa mięsa:
Wydawnictwo: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne
Data wydania: b.d
Kategoria: Edukacyjne
ISBN:
9788320433050
Liczba stron: 344
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Chcę przeczytać,