Tatiana i Aleksander

Tom 2 cyklu Je¼dziec miedziany
Ocena: 5.31 (45 g³osów)
Inne wydania:

Napisana z rozmachem powie¶æ o wojnie, mi³o¶ci i wielkiej namiêtno¶ci.
Dalszy ci±g losów bohaterów powie¶ci "Je¼dziec Miedziany".
"Tatiana i Aleksander" to epicka, zmys³owa i pe³na emocji opowie¶æ prowadz±ca czytelnika przez rozdart± wojn± Europê.
>Historical Novels Review<

Je¶li szukacie wielkiej powie¶ci w stylu "Doktora ¯ywago", to na pewno znale¼li¶cie w³a¶ciw± ksi±¿kê.
>Closer<

Kiedy Tatiana ucieka z wyniszczonego wojn± Leningradu, by zacz±æ nowe ¿ycie w Ameryce, ma osiemna¶cie lat i jest oczekuj±c± dziecka wdow±. Jednak duchy przesz³o¶ci nie daj± jej spokoju. Obsesyjnie drêczy j± przeczucie, ¿e jej m±¿, major Armii Czerwonej Aleksander Bie³ow, ¿yje i potrzebuje pomocy...
Tymczasem w oddalonym o tysi±ce kilometrów Zwi±zku Radzieckim Aleksander cudem unika egzekucji i zostaje mianowany dowódc± batalionu karnego. Chocia¿ rekruci maj± nik³e szanse na prze¿ycie, Aleksander postanawia przeprowadziæ swoich ludzi przez zrujnowan± wojn± Europê. Przedziera siê na Zachód w rozpaczliwej próbie ucieczki przed bezwzglêdn± stalinowsk± machin± ¶mierci...

Informacje dodatkowe o Tatiana i Aleksander:

Wydawnictwo: 12 Posterunek
Data wydania: 2004 (data przybli¿ona)
ISBN: 8373119981
Tytu³ orygina³u: Tatiana and Alexander
Jêzyk orygina³u: angielski
T³umaczenie: Katarzyna Malita

Tagi: rumunia Rosja

wiêcej

Kup ksi±¿kê Tatiana i Aleksander

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Tatiana i Aleksander - opinie o ksi±¿ce

Dalsze losy wielkiej mi³o¶ci....ile mo¿na znie¶æ i i ile mo¿na przej¶æ i to w sensie dos³ownym, aby znów siê spotkaæ po latach roz³±ki...ale mi³o¶æ przezwyciê¿y wiele, tylko je¶li jest prawdziwa. Czy ju¿ teraz wszystko siê u³o¿y w ¿yciu Tatiany i Aleksandra....oby, chyba wystarczy tyle cierpienia jak na tak krótkie ich ¿ycie ...
Avatar u¿ytkownika - Ivy
Ivy
Przeczytane:2017-05-27,
'' Tatiana i Aleksander '' to druga czê¶æ trylogii autorstwa Paulliny Simons . Trylogia ogólnie bardzo dobrze przyjêta , tak dobrze ¿e gdzie¶ tam w krêgach kina tocz± siê rozmowy o ekranizacji ca³ego '' Je¼d¼ca miedzianego '' . Mnie osobi¶cie druga czê¶æ podoba³a siê zdecydowanie mniej ni¿ pierwsza . Rzecz znowu rozpisana jest w³a¶ciwie na dwóch czasowych p³aszczyznach , ale na trzech nazwijmy to roboczo , '' sytuacjach '' . ¦ledzimy bowiem losy Tatiany która po wielu perypetiach w koñcu dociera do Ameryki tam zostaje , pracuje i tam rodzi syna któremu daje na imiê Anthony . Naprzemiennie obserwujemy te¿ losy jej mê¿a Aleksandra który pozosta³ w Zwi±zku Radzieckim , a po zakoñczeniu wojny wyl±dowa³ w wiêzieniu . Na dok³adkê dowiadujemy siê co siê dzia³o z rodzin± Aleksandra , od czasu kiedy on sam mia³ 11 lat , a jego rodzice porzucili wygodne ¿ycie w imperialistycznej Ameryce i wyzbywszy siê amerykañskiego obywatelstwa wyjechali ca³± rodzin± do Zwi±zku Radzieckiego budowaæ wy¶niony i cudowny ich zdaniem komunizm . Ta czê¶æ ich historii bardzo realistycznie i dok³adnie pokazuje jak powoli upada³y ich komunistyczne idea³y i w koñcu '' upadli '' i oni . Jak sami wpêdzili siê w pu³apkê z której nie mieli ju¿ wyj¶cia . Mamy wiêc ju¿ ca³y obraz ¿ycia Aleksandra do momentu kiedy pozna³ Tatianê . Ale wracaj±c do Ameryki do Tatiany trzeba powiedzieæ , ¿e prowadzi ona sobie ca³kiem spokojne stabilne ¿ycie ze swoim ma³ym synkiem jednak '' co¶ '' nie daje jej spokoju . Pewne przes³anki podsuwaj± jej my¶l ¿e Aleksander nie zgin±³ , ¿e wci±¿ ¿yje i ¿e ona dopóki siê nie dowie na pewno , nie zdobêdzie niezbitego dowodu , nie bêdzie potrafi³a ruszyæ dalej i u³o¿yæ sobie nowego ¿ycie bez Aleksandra . W zwi±zku z czym , co robi nasza niepokorna , nieokie³znana i nieposkromiona Tatiana ? Ano , zostawia swojego kilkuletniego dopiero synka i wraca do strefy opanowanej przez ZSRR by odszukaæ swego mê¿a . Co mam do zarzucenia drugiej czê¶ci ? Po pierwsze ca³e mnóstwo powtórzeñ z czê¶ci pierwszej , co pewnie pomocne jest dla kogo¶ kto jej nie czyta³ , natomiast dla mnie by³o zwyczajnie nudne . Po drugie jako¶ nie umiem sobie wyobraziæ ¿e facet jest dla Tatiaszy wa¿niejszy ni¿ dziecko , które zostawia w³a¶ciwie obcym ludziom , nie wiedz±c przecie¿ do koñca , czy na pewno wróci . Przez co ch³opczyk zosta³by nie tylko bez ojca , ale i bez matki . Po trzecie ten seks na którym autorka zdaje siê byæ zafiksowana , a który w moim odczuciu '' podany '' w taki sposób czyni ksi±¿kê mniej wiarygodn± . Nie umiem sobie wyobraziæ ¿e ludzie którzy uciekaj± przed wojskiem , którzy znaj± swego przeciwnika i wiedz± ¿e jak zostan± z³apani , zostan± zabici bez dwóch zdañ i bez jakiegokolwiek t³umaczenia , nagle oddaj± siê wyuzdanemu seksowi w jakim¶ zab³oconym i zapchlonym brudnym rowie . No chyba ¿e autorka lubi pisaæ ? o tego rodzaju '' sporcie ekstremalnym '' :) . Koniec drugiego tomu tak jest napisany i¿ spokojnie móg³by zakoñczyæ ca³± powie¶æ , ale jest jeszcze trzecia czê¶æ której jestem ciekawa i któr± zapewne przeczytam .
¦wietna ksi±¿ka,pe³na uczuæ targanych wojn±.Mi³o¶æ,przyja¼ñ,k³amstwo-to przewodnie my¶li tej powie¶ci.A g³ówne co mnie urzek³o to walka, walka w imiê mi³o¶ci i dla mi³o¶ci.Uczucie jakie ³±czy Tatianê i Aleksandra jest nieziemskie a¿ trudno w nie uwierzyæ.W dzisiejszych czasach nie ma ju¿ takich ludzi-oddanych ca³ym sob± drugiej osobie.
Dalsze losy Tatiany i Aleksandra - bohaterów, których szalenie polubi³am z "Je¼d¼ca Miedzianego". Ich losy czyta³am zaciekawiona, wzruszona, czasem trochê znudzona, ale z nadziej±, ¿e tych zakochanych w sobie do szaleñstwa odnajdzie w koñcu drogê do siebie. Nie ukrywam, ¿e losy Aleksandra we wci±¿ ogarniêtej wojn± Europie by³y du¿o ciekawsze, ale wiara Tani, ¿e jej ukochany ¿yje zaimponowa³a mi najbardziej. Od koñcówki tej wspania³ej powie¶ci nic nie mog³o mnie oderwaæ! Gor±co polecam!
Choæ pierwsza czê¶æ nie zachwyci³a mnie, niewyja¶niona si³a popcha³a mnie w sid³a drugiego tomu. Nutka dobrej ksi±¿ki przebijaj±ca siê od ostatnich rozdzia³ów "Je¼d¼ca" w tej czê¶ci rozkwit³a! Aleksander z ca³ej si³y stara siê dotrzeæ do Tatiany, do Ameryki. Nie poddaje siê gdy trafia do oddzia³u karnego i zostaje wys³any na zachód jako miêso armatnie. Tatiana poznaje zupe³nie inne ¿ycie w Ameryce-poznaje nowych przyjació³ i wychowuje synka, ale nie wierzy w to, ¿e jej Szura zgin±³. Co wiêcej, dowiadujemy siê jak miasto Barrington zmieni³o siê na Moskwê i Leningrad, a nzawisko Barrongton w Bie³owa. Lepiej poznajemy Rodziców Aleksandra: Harolda i Jane. Trzyma w napiêciu i spêdza sen z powiek! Jestem na tak!
Druga opowie¶æ o losach bohaterów "Je¼d¼ca Miedzianego". Czyta siê z równym zainteresowaniem jak pierwsz± czê¶æ. Z pewno¶ci± siêgnê te¿ po ostatni± pozycjê nale¿±c± do trylogii. "Ogród Letni" czeka ju¿ na pó³ce na swoj± kolej :)
Avatar u¿ytkownika - atena
atena
Przeczytane:2014-11-30,
Druga czê¶æ trylogii Paulliny Simons. Tatiana jak wiemy dotar³a do Stanów, ale co¶ nie pozwala jej wierzyæ, ¿e jej ukochany zgin±³. Za wszelk± cenê próbuje go odnale¼æ. Aleksander równie¿ pod±¿a na zachód, lecz po drodze musi zmagaæ siê z g³odem, ciê¿kimi warunkami (jak to na wojnie), a pó¼niej oskar¿ony o zdradê walczy o ¿ycie. Jednak po wielu perypetiach odnajduj± siê i próbuj± ¿yæ dalej. Polecam.
Avatar u¿ytkownika -

Przeczytane:2013-04-02,
Dalsze losy bohaterów "Je¼d¼ca Miedzianego". Siêgnê³am po ni± zaraz po przeczytaniu pierwszej czê¶ci, gdy¿ musia³am wiedzieæ co bêdzie dalej z Tani± i Szur±. Z wielkim zaciekawieniem czyta³am, czy g³ówni bohaterowie mimo tylu przeciwno¶ci losu, mimo tylu kilometrów ich dziel±cych odnajd± drogê do siebie. Ksi±¿ka przejmuj±ca, wzruszaj±ca, a t³o historyczne, wojna, obozy, uchod¼cy- bardzo dobrze przedstawione. Wiara i determinacja Tani pe³na podziwu, a¿ niesamowita. Powie¶æ wci±gaj±ca od pocz±tku do samego koñca.
Avatar u¿ytkownika - Gramona97
Gramona97
Przeczytane:2019-05-23, Ocena: 6, Przeczyta³am,

My¶la³am po przeczytaniu poprzedniej czê¶ci Je¼dziec miedziany, ¿e tu bêdzie tylko czê¶æ dalsza losów obojga kochanków, ma³¿onków, ale mnie Paullina Simons zaskoczy³a. Cofa siê bowiem w historii Aleksandra, przedstawia jego dorastanie, dojrzewanie do samodzielno¶ci, utwierdzanie w przekonaniach, choæ ci±gle w ¶rodku pozostaje amerykañskim dziewiêciolatkiem. Wzajemna mi³o¶æ tych dwojga, a raczej ci±g³e dla siebie oddanie wszystkiego daje im si³ê, by prze¿yæ i  walczyæ do koñca. Walczyæ o wolno¶æ, nawet za cenê niewoli i widma ¶mierci. Determinacja Tatiany, by odnale¼æ ojca jej synka, samozaparcie siê Szury, by dla nich prze¿yæ jest pora¿aj±ce i a¿ niewiarygodne. Byæ mo¿e zdarzy³o siê naprawdê. Przeczytajcie sami.

Avatar u¿ytkownika - Alexxandra
Alexxandra
Przeczytane:2019-03-12, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Tê seriê mog³abym czytaæ w nieskoñczono¶æ i pewnie jeszcze nie raz do niej wrócê. W sumie ca³± seriê czyta³am ju¿ 4 razy. Za pierwszym razem wypo¿yczy³am ksi±¿ki z biblioteki ale stwierdzia³am, ¿e muszê mieæ swoje egzemplarze na w³asno¶æ.

Teraz gdy tylko najdzie mnie brak weny do czytania czy te¿ czasami cierpie na kaca ksi±¿kowego to siêgam po pierwsz± czê¶æ.

Historia Tatiany i Aleksandra to najpiêkniejszy obraz mi³o¶ci jaki widzia³am w ¿yciu. Autorka dokona³a czego¶ cudownego pisz±c tak wspania³± historiê. Ju¿ ¿adna powie¶æ nie bêdzie w stanie tak mnie poruszyæ jak powie¶æ o Tatianie i Aleksandrze.

Avatar u¿ytkownika - gosiaczeq
gosiaczeq
Przeczytane:2019-01-26, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Zachwycona pierwsz± czê¶ci± sagi o Tatianie i Aleksandrze postanowi³am siêgn±æ po resztê serii. I muszê powiedzieæ, ¿e ksi±¿ka trzyma poziom. Przez ca³y czas zastanawia³am siê, kto kogo odnajdzie pierwszy. Dziwiê siê, ¿e nie nakrêcono jeszcze filmu na podstawie powie¶ci.

Avatar u¿ytkownika - leonia
leonia
Przeczytane:2018-09-29, Ocena: 6, Przeczyta³am,

Druga czê¶æ trylogii o wielkiej mi³o¶ci Rosjanki i Amerykanina.

Tutaj poznajemy wcze¶niejsze losy Aleksandra i jego rodziców, amerykañskich komunistów, którzy w idei ¿ycia w sprawiedliwym komuni¼mie opu¶cili  swój kraj i przenie¶li siê z synem do Rosji.  Trudna i nie tak piêkna jak mia³a byæ rzeczywisto¶æ sta³a siê nie³atwym sprawdzianem dla rodziców Aleksandra. ¦wietnie oddana rzeczywisto¶æ ¿ycia w Rosji, gdzie ludzie znikali bez ¶ladu a na ka¿dego znalaz³ siê paragraf. Oczywi¶cie bez mo¿liwo¶ci obrony.

Trudy wojennego ¿ycia cz³owieka z góry skazanego na ¶mieræ. Oraz si³a mi³o¶ci, która pozwoli³a Aleksandrowi przetrwaæ  najgorsze w nadziei  na spotkanie z ukochan± i dzieckiem.

Autorka bardzo dok³adnie odda³a sposoby postêpowania Rosjan, ich bezduszno¶æ i pe³n± zak³amania ideologiê.

Avatar u¿ytkownika - Vilsa
Vilsa
Przeczytane:2018-02-24, Ocena: 5, Przeczyta³am,

Wspania³a kontynuacja, choæ nie tak dobra jak pierwsza czê¶æ. Autorka zdecydowa³a siê na zabieg powrotu do przesz³o¶ci Aleksandra i mimo, ¿e wydawa³oby siê to nudne i nu¿±ce, kiedy czekamy z niecierpliwo¶ci± na tera¼niejsze losy, to wcale tak nie jest. Dowiadujemy siê po kolei, co dzia³o siê przez ca³e ¿ycie Aleksandra. Poznajemy g³upotê jego rodziców, jego ucieczkê z poci±gu i przebywanie u przyszywanych rodziców. Ale, ¿eby¶my za bardzo nie cierpieli, mamy te¿ kolejne dwa w±tki - Tatiany w Ameryce i Aleksandra w Europie. Opis bólu Tatiany by³ tak realistyczny, ¿e prawie bola³o mnie serce, mia³am tylko nadziejê, ¿e nie pos³ucha tej g³upiej dziewuchy Vikki i nie bêdzie wpada³a ze skrajno¶ci w skrajno¶æ, rzucaj±c siê w wir przygodnego seksu.
Aleksander i jego walka o samego siebie - to kolejny emocjonalny cios. Przetrwa³ wszystkie przepytywania, g³odzenie, niedosypianie, dodatkowo by³ wci±¿ na tyle przytomny, ¿e poradzi³ sobie ze S³onkiem. A pó¼niej by³o coraz niebezpieczniej. Pojawienie siê Paszy - do¶æ niespodziewane, kiedy zajêli¶my siê ju¿ tylko przetrwaniem Aleksandra, ale mia³am gdzie¶ malutkie przeczucie, ¿e ¿yje. I bardzo trudno by³o mi pó¼niej podczas sceny ucieczki...
Podziwiam te¿ walkê Tatiany, która mimo up³ywu lat nie przesta³a wierzyæ w mê¿a; wci±¿ mia³a nadziejê, wci±¿ szuka³a.
Nie mog³am siê oderwaæ i pierwszy raz musia³am zajrzeæ gdzie¶ na koniec ksi±¿ki, ¿eby wiedzieæ, co siê stanie, bo musia³am i¶æ do pracy i nie mog³abym normalnie doczytaæ ksi±¿ki.
Teraz bojê siê tylko o kolejny tom, bo wydaje mi siê, ¿e na tym powinien siê skoñczyæ. Bojê siê wprowadzenia niepotrzebnych w±tków i wariacji w zwi±zku Tani i Szury.

Inne ksi±¿ki autora
Bellagrand
Paullina Simons0
Ok³adka ksi±zki - Bellagrand

Zrezygnowali ze wszystkiego, by byæ razem, lecz mi³o¶æ by³a tylko pocz±tkiem... Gina, imigrantka z W³och, niezale¿na, wra¿liwa i silna, rozpaczliwie pragnie...

Tatiana i Aleksander
Paullina Simons0
Ok³adka ksi±zki - Tatiana i Aleksander

Czê¶æ druga: wcze¶niejsze losy Aleksandra i jego rodziców, amerykañskich komunistów. Rodzina Barringtonów, za¶lepiona ideami socjalizmu...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Kobiety naukowców