Czym jest ta książka? Najprościej: antologią wybranych dzieł wybitnego pisarza. Nie tylko dramatów i opowiadań, z których Sławomir Mrożek przede wszystkim słynie, ale też esejów, felietonów czy listów. Zatem „Super Mrożek”? „Mrożek the Best”? Można i tak... Ale jest przecież czymś więcej – albo inaczej. Układa się mianowicie w wielogatunkową i wielowątkową opowieść mającą swojego bohatera i swojąhistorię. Tym bohaterem jest trochę sam Mrożek, a trochę każdy, kto urodził się w Polsce w XX wieku i zaznał wielu „przygód człowieka myślącego”, jakich ten wiek nikomu nie szczędził.
Ale z drugiej strony nie jest to zwykła antologia najlepszych utworów wybitnego pisarza.
To książka z POMYSŁEM! Ci, którzy kochają Mrożka i dobrze znają zawarte w niej utwory, będą mogli spojrzeć na nie w zupełnie nowy sposób, zobaczyć poprzez nie biografię ulubionego autora, który zawsze tak chronił swoją prywatność - a jednak nie do końca, choć trzeba było przenikliwego spojrzenia Tadeusza Nyczka, żeby to dojrzeć. Jego znakomity wstęp do tej książki, wyjaśnia takie a nie inne założenia doboru utworów zamieszczonych w "Tangu z samym sobą". Bogaty wybór zdjęć autora, fotografie z najciekawszych przedstawień zamieszczonych dramatów oraz rysunki Mistrza są znakomitym uzupełnieniem jego twórczej biografii.
Informacje dodatkowe o Tango z samym sobą. Utwory dobrane:
Wydawnictwo: Noir sur Blanc