Szkoła akuszerek

W roku 1889 Przytułek Położniczy prowadzony przez pierwszą polską lekarkę, doktor Annę Tomaszewicz-Dobrską, rozpoczyna nowy rozdział działalności. Następuje wielka przeprowadzka do nowego lokalu, domu w całości przeznaczonego na szpital dla najuboższych kobiet. Dwie starsze akuszerki, Zosia i Karolcia, borykają się z problemami osobistymi. Karolina, mimo że z mężem od dawna stara się o dziecko, nie może zajść w ciążę. Zosia po miłosnych porażkach oddaje się zupełnie pracy, rezygnując z życia osobistego. Wszystko się zmienia, gdy ktoś podrzuca do Przytułku niepełnosprawną, maltretowaną dziewczynkę. Akuszerki postanawiają odnaleźć jej rodziców i ukarać oprawcę.

Mimo, że doktor Anna dręczona jest absurdalnymi zarządzeniami przez nowego szefa Inspekcji Szpitalnej, carskiego służbistę, profesora Czausowa, postanawia bez niczyjej zgody sprowadzić do Przytułku dziewczyny ze wsi, by wyszkolić je na akuszerki. Sytuacja kobiet rodzących na prowincji, szczególnie wśród biedoty, jest bowiem dramatyczna i każda dyplomowana akuszerka jest niezwykle potrzebna. Szpital przeistacza się w szkołę położnictwa, borykającą się z coraz większą liczbą problemów, ale i przyjmująca na świat coraz więcej dzieci.

Ciąg dalszy opowieści o prowadzonym przez kobiety szpitalu, który zmienił oblicze polskiego położnictwa.

Weronika Wierzchowska - z urodzenia mieszczka, przez długie lata zatrudniona w wielkiej korporacji jako chemiczka. Niedawno przerwała karierę, zrzuciła 30 kilogramów i wyprowadziła się na wieś. Obecnie zawodowo związana z malutką firmą kosmetyczną. Chwile niezajęte wymyślaniem i wytwarzaniem kremów, żeli i serum odmładzających poświęca córce, domowemu kucharzeniu oraz grzebaniu w starych książkach, które bardzo kocha. Zamiłowanie do dawnych historii próbuje połączyć z wymyślaniem własnych, tworząc opowieści o życiu kobiet: tych współczesnych i tych żyjących w dawnych czasach.

Informacje dodatkowe o Szkoła akuszerek:

Opinie o książce - Szkoła akuszerek

Avatar użytkownika - truskawka2
truskawka2
Przeczytane:,
Przenieśmy się do Warszawy pod koniec XIX wieku, pod okupacją rosyjską. W 1882 r. pierwsza polska lekarka, Anna Tomaszewicz - Dobrska założyła przytułek. Miały w nim rodzić ubogie kobiety, które nie było stać na szpital czy fachową opiekę położniczą. Dobre położne były bowiem wtedy na wagę złota. Bez fachowej pomocy porody były niebezpieczne. Niejedna matka po wydaniu dziecka na ten świat... przenosiła się na tamten. Doktor Anna miała do pomocy niemiłą, lecz fachową akuszerkę Jadwigę, kucharkę Anielę oraz dwie służące po ciężkich przejściach - Zosię i Karolinę. Mimo wielu trudności przytułek działał sprawnie i zdecydowana większość kobiet rodziła szczęśliwie. Minęło siedem lat. Przytułek zyskał nowy lokal, z bieżącą wodą, gazem i innymi udogodnieniami. Obie służące stały się juz pełnoprawnymi akuszerkami. Karolina wyszła za mąż za lekarza. Marzy, żeby być matką, ale na razie się jej nie udaje. Zosia po zawodzie miłosnym poświęciła się całkowicie pracy. Doktor Anna nie poprzestała na edukacji obu dziewczyn. Teraz próbuje kształcić w zawodzie kobiety ze wsi, by po powrocie mogły fachowo odbierać porody. Wiele zamieszania wywoła pojawienie się w przytułku Julki. To dziesięcioletnia dziewczynka, którą matka tam porzuciła, ponieważ mała wciąż się moczyła w nocy. Kobieta próbowała ja "leczyć" biciem i zamykaniem w chlewiku. Czy dla maltretowanej dziewczynki jeszcze zaświeci Słońce? Jak się potoczą losy położnych, uczennic ze wsi i rodzących kobiet? Lektura bardzo kobieca, ciepła i wzruszająca. Zostaje w pamięci na długo. dr Kalina Beluch

Szkoła akuszerek - opinie o książce

W służbie miłości
Weronika Wierzchowska0
Okładka ksiązki - W służbie miłości

Czasy napoleońskie. Maja Au jest dwudziestoośmioletnią panną ze zubożałej szlachty, mieszka u ciotki w Warszawie. Ma niezwykłe umiejętności pomagania młodym...

Francuska dwórka
Weronika Wierzchowska 0
Okładka ksiązki - Francuska dwórka

Giselle Morin, paryska intrygantka, bryluje na dworze Ludwika XIV. Gdy wchodzi w konflikt z samym kardynałem Mazarinem, by ratować własną głowę zmuszona...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk