Caryca rosyjskiego kryminału powraca w nowej odsłonie.
Po odsiedzeniu wyroku kolonię karną opuszcza Paweł Saulak, mężczyzna, którego wiele wpływowych osób zamierza wykorzystać jako kartę przetargową w wyścigu o fotel prezydenta.
Anastazja Kamieńska ma zapewnić niedawnemu więźniowi ochronę w drodze do Moskwy. Niedługo potem kobieta rozpoczyna śledztwo w sprawie serii zagadkowych zabójstw. Wkrótce okazuje się, że kolejne ofiary są sprawcami wielu okrutnych mordów popełnionych na samotnych starszych ludziach, a także młodych dziewczętach i dzieciach.
Kim jest tajemniczy kat, który karze przestępców?
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2019-04-24
Zawsze jak sięgam po książkę, która jest już którąś z kolei w jakiejś serii, a sama nie czytałam poprzednich, to oczywiście mam jakieś obawy. Zawsze boje się, że nie wciągnie mnie ta historia, nie będę wiedziała o co chodzi lub nie będę potrafiła zrozumieć bohaterów. "Sprawiedliwy oprawca" jest to już tom 12 z cyklu Aleksandry Marininy o Major Kamieńskiej. Jest to cykl nazwany "Anastazja Kamieńska" i od razu Wam powiem, że mimo nie czytania poprzednich 11 części, to ta od razu bardzo mnie wciągnęła! Historia jest niezależna i to czy czytaliście poprzednie części nie ma większego znaczenia. Oczywiście będzie Wam wtedy łatwiej zidentyfikować się z główną bohaterką, ale i tak nie powinniście mieć z tym większego problemu!
Na samym początku tej powieści Anastazja Kamieńska, udaje się do więzienia, aby przetransportować więźnia Pawła Saulak do Moskwy. Po dwóch latach i odbytym wyroku w kolonii karnej, zyskuje on wolność, jednak jego przetrwanie stoi po znakiem zapytania. Dookoła pojawia się wiele osób, które go śledzą, chcą wykorzystać, a nawet zamordować. W tej powieści jest naprawdę dużo polityki! Nasz bohater wie dużo, dla niektórych te informacje są warte naprawdę wiele i mogą im pomóc w pościgu o fotel prezydenta!
Jakie tajemnice skrywa Paweł Saulak i jak mocno wpłyną one na Anastazję Kamieńską?
Następnie rozpoczyna się śledztwo Pani Major. Z wszelką cenę będzie ona próbowała rozwikłać tajemnicę i znaleźć mordercę. Ofiary to sprawcy bardzo brutalnych morderstw, których dokonali oni na dzieciach oraz kobietach! Ktoś sam próbuje wymierzyć sprawiedliwość! Czy uda nam się znaleźć oprawce?
Autorka daje nam tutaj naprawdę dużo wątków, osób oraz wydarzeń. Mimo to wszystko jest tak świetnie napisane i tak dynamicznie, że po pierwsze nie będziecie się w ogóle nudzili, a po drugie na pewno nie zgubicie się w tej historii. Czasami może nas tylko przytłaczać liczba rosyjskich postaci i możemy mieć problemy z zapamiętaniem, kto, co i jak. Ja na początku miałam z tym problem, później poszło już o wiele łatwiej. Historia jednak jest na tyle ciekawa i wciągająca, że te ponad 500 stron leci naprawdę bardzo szybko!
Całość podzielona została na cztery główne części i mamy tutaj: Powrót, Operacja Stella, Nie przeszkadzajmy katu, Czarny kot w ciemnym pokoju. Dzięki temu wszystko jest ładnie od siebie oddzielone i jasne.
Postać Anastazji Kamieńskiej, jak dla mnie jest świetnie wykreowana! Ma ona swój charakterek i jest barwna. Ja od razu się z nią polubiłam! Nie jest to nudna i nijaka postać, której w ogóle nie zapamiętacie.
To było moje pierwsze spotkanie z Aleksandrą Marininą i po nim mogę szczerze stwierdzić, że bardzo chętnie spotkam się z nią po raz kolejny! Świetna powieść, bardzo rozbudowana, a mimo to czytelna i jasna! Ja szczerze polecam.
Bieda, łapownictwo, bałagan, władza i jej żądza, niedowartościowanie itp.- te tematy oferuje nam Marinina w książce. Świetnie mi się czytało "Sprawiedliwego oprawcę". Nastia Kamieńska i jej koledzy z pracy w doskonałej formie a Anastazja nawet wykonuje trudne zadanie w terenie. Hipnoza. Czy za jej pomocą można kierować działaniami innych osób? Czy każdy jest na nią podatny? Czy można się jakoś zorientować, że ktoś chce nas zahipnotyzować? Potworne i zarazem nieprawdopodobne. Aby na pewno nieprawdopodobne? Nie wiem ale już teraz wiem czemu nie lubię psychoterapeutów ( chociaż nigdy nie miałam z nimi do czynienia, przynajmniej świadomie). Lubię rozerwać się przy książkach Marininy, śledzić pracę na Pietrowce, widzieć ówczesną Rosję oczami autorki. Dobrze się bawię i polecam innym.
Książka ciekawa, przyjemnie się czytało, chociaż trochę mało w niej było samej Kamieńskiej. Rozdziałów o rezolutnej major, jej metodach pracy i sposobów w jaki doszła do rozwiązania zagadki jest mniej niż w innych tomach o przygodach Kamieńskiej. Szkoda, bo akurat te rzeczy najbardziej lubię w książkach autorki. Dużo za to samej otoczki politycznej i zagadnień poświęconym rosyjskim służbom wywiadowczych.
Adin, dwa, tri... Pamiętacie to odliczanie? Czy hipnoza to blaga, czy niebezpieczna umiejętność?
Paweł Saulak wychodzi z kolonii karnej, jednak bez ochrony długo nie pożyje. Wiadomości, które posiada mogą być niebezpieczne dla kilku kandydatów startujących na najwyższe w kraju stanowisko. Opiekę zapewnia mu Anastazja Kamieńska, która biorąc to zlecenie nawet nie podejrzewa w co się pakuje.
Co wie Paweł Saulak? Kto chce z tej wiedzy skorzystać, a komu zależy na jego śmierci? Czy Nastii uda się go ochronić i dowieźć bezpiecznie do Moskwy?
Niedługo potem Nastia próbuje rozwikłać sprawę tajemniczych zabójstw. Ofiarami są sprawcy brutalnych morderstw popełnionych na bezbronnych kobietach i dzieciach. Czy ktoś na własną rękę wymierza sprawiedliwość? Skąd ma wiedzę, którą nie dysponuje nawet policja?
Nastia ze swą nieustępliwością, skrupulatnością, nieposkromioną wyobraźnią i zmysłem analitycznym nie odpuści dopóki nie znajdzie odpowiedzi na dręczące ją pytania. Nawet jeżeli będą trudne i wykraczające poza wszelkie przyjęte ramy.
To moje drugie spotkanie z Anastazją Kamieńską i uważam je za jeszcze bardziej udane niż poprzednie. Nastia nie jest nudną i poważną panią major, a barwną, nieszablonową postacią podchodzącą do życia z ciekawością i humorem. Niech Was nie odstraszą gabaryty książki, bo to jedna z tych, które warto przeczytać.
A co ma do tego hipnoza, o której wspomniałam na początku? Przekonajcie się sami.
Kolejna powieść kryminalna Marininej, tym razem rozgrywająca się czarnomorskim kurorcie. Przystojny milicjant i... autorka kryminałów wspólnie...
Trzymająca w napięciu powieść carycy rosyjskiego kryminału!Major Nastia Kamieńska nadal dochodzi do siebie po wypadku, a złamana noga uniemożliwia jej...