,,Smakosz wędrowny" jest rezultatem podróży reporterskich po wielu krajach i kontynentach, a także podróży w głąb historii. We wszystkich tekstach dominuje temat kuchni i stołu. Miał bowiem rację Anthelme Brillat-Savarin, który dwa i pół wieku temu stwierdził: ,,Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś". Każdy rozdział kończą przepisy kulinarne związane z opisywanym krajem, człowiekiem bądź epoką. Łącznie jest ich aż 160. Wszystkie były stosowane przez autora w jego własnej kuchni, są więc gwarancją towarzyskiego sukcesu. A przy okazji gotowania można poznać kawałek świata, by zdecydować, gdzie się udać w poszukiwaniu nowych wrażeń i smaków.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2006-03-07
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 152
Język oryginału: polski
Tłumaczenie: brak
Kim był Lukullus i co lubił jeść? Co robił Rossini, gdy nie komponował, i Talleyrand, który długie lata mącił w polityce europejskiej? Co łączy admirała...
Czy wiesz, że mongolscy pasterze piją herbatę z mlekiem i solą, Tybetańczycy do herbaty dorzucają masło, a Kazachowie zachwycają się słoną herbatą ze śmietaną...
Chcę przeczytać,