,,Smakosz wędrowny" jest rezultatem podróży reporterskich po wielu krajach i kontynentach, a także podróży w głąb historii. We wszystkich tekstach dominuje temat kuchni i stołu. Miał bowiem rację Anthelme Brillat-Savarin, który dwa i pół wieku temu stwierdził: ,,Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś". Każdy rozdział kończą przepisy kulinarne związane z opisywanym krajem, człowiekiem bądź epoką. Łącznie jest ich aż 160. Wszystkie były stosowane przez autora w jego własnej kuchni, są więc gwarancją towarzyskiego sukcesu. A przy okazji gotowania można poznać kawałek świata, by zdecydować, gdzie się udać w poszukiwaniu nowych wrażeń i smaków.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2006-03-07
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 152
Język oryginału: polski
Tłumaczenie: brak
Nowy poradnik popularnego krytyka kulinarnego i znawcy polskiej kuchni. Opatrzona ilustracjami publikacja stanowi cenne źródło informacji o rodowodzie...
"Jest ser!" to relacje z podróży dziennikarskich po Europie i Polsce w poszukiwaniu smaku serów. Druga część książki to przepisy kulinarne, w których sery...
Chcę przeczytać,