Kiedy planetoida Thanatos Minor wybucha i zamienia się w obłok atomów, specjalnie wyekwipowany krążownik unika masowej zagłady i znika w kosmosie, ledwie o krok wyprzedzając ścigających go przeciwników. Na pokładzie Fanfary podróżuje garść wyczerpanych uciekinierów - dawnych wrogów, nagle brutalnie rzuconych przez los do wspólnej, rozpaczliwej walki o przetrwanie. Członkami tego niebywałego sojuszu są Morna Hyland, dawniej policjantka ZKG, teraz niewolnica wszczepionych w jej mózg elektrod jej syn Davies, którego Amnion poddał wymuszonemu rozwojowi i stał się nagle dorosłym człowiekiem, próbującym odnaleźć swoją prawdziwą tożsamość amoralny kosmiczny łotr Nick Succorso, którego największa piracka przygoda może się stać zarazem ostatnią, i Angus Thermopyle, niemożliwy do powstrzymania cyborg, z trudem próbujący odzyskać kontrolę nad własnym umysłem, zaprogramowanym przez specjalistów ZKG.
Informacje dodatkowe o Skok w szaleństwo:
Wydawnictwo: Mag
Data wydania: 2012-12-07
9788374802833
Przeczytane:2021-01-19, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2021,
Cieszę się, że dałam serii szansę.
Po dwóch (lub trzech, zależnie od wydania) w najlepszym wypadku średnich tomach, „Skok w szaleństwo” zaskakuje naprawdę przyzwoitym poziomem.
Nareszcie możemy być świadkami wielu zwrotów akcji, przemian, a nawet śmierci głównych bohaterów. W końcu też akcja wciąga czytelnika w wir bitew toczonych za pomocą siły rażenia statków kosmicznych. Dzieje się i to nie mało.
Bohaterowie zyskują wymiar i nawet Nick w pewnym momencie odzyskuje wiarygodność jako postać. Nareszcie można też zrozumieć, dlaczego Vector jest takim osobliwym flegmatykiem i jakie rzeczywiście posiada zdolności. Relacje między członkami załogi rozwijają się, a ustalenia sojuszy politycznych i najemniczych zaczynają zmieniać i przeplatać ze sobą jak w dobrej intrydze.
Tak! Na to czekałam.