Siła przeznaczenia

Tom 1 cyklu Siła przeznaczenia

Nikt nie zna swego przeznaczenia

Natalia, po wielkim zawodzie miłosnym, postanawia razem ze swoją przyjaciółką Marcelą spędzić wakacje w urokliwym angielskim miasteczku Henley-on-Thames. Ma nadzieję, że uda jej się tam wyleczyć złamane serce i nabrać sił przed czekającą ją nową pracą. Również Marcela znajduje się w nienajlepszym momencie życia: od wielu lat stara się z mężem o dziecko, niestety wszystkie próby zapłodnienia in vitro kończą się fiaskiem. Marcelinie zaczyna już brakować sił i motywacji.

Kiedy na drodze przyjaciółek stają przystojny weterynarz, urocza dziewczynka z zespołem Dawna i jej uwielbiający kąpiele w Tamizie labrador - wszystko się zmienia. Przypadkowe spotkanie zapoczątkuje cały ciąg zdarzeń, doprowadzając bohaterów do miejsc, które były im pisane.

Cudowna powieść o przyjaźni, która miewa różne oblicza, miłości silniejszej niż śmierć, uczuciach rozkwitających niczym najdelikatniejszy kwiat. Jej bohaterowie, tak jak to w życiu, śmieją się, płaczą, popełniają błędy, a jednak nie wahają się zaryzykować, by być szczęśliwym. Ciepła, mądra i wzruszająca książka z akcją umiejscowioną w angielskich klimatach. Polecam.

Agnieszka Caban-Pusz, Papierowe strony

Informacje dodatkowe o Siła przeznaczenia:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2020-09-29

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna bóg

Kup książkę Siła przeznaczenia

Siła przeznaczenia - opinie o książce

Avatar użytkownika - jjaworowska
jjaworowska
Przeczytane:2021-04-10, Ocena: 4, Przeczytałam,

Pierwsze 100 stron trochę mnie nużyło, potem jednak książka zaczęła być ciekawsza. Nieco przewidywalna. Pozytywna, odprężająca

Spędziłam z tą uroczą historią dwa jesienne wieczory, pozwalając na zawładnięcie moimi emocjami, które naznaczone były zarówno śmiechem, wzruszeniem, smutkiem a nawet frustracją. Autorka stworzyła historię zbudowaną na kilku wątkach, które łączą się ze sobą, przeplatają i uzupełniają, dając bogactwo różnorodnych postaci i sytuacji. Przy okazji porusza kilka ważnych zagadnień, takie jak in vitro, związki homoseksualne czy choroba Downa sprawiają wielu osobom problem z akceptacją. Na zespół Downa choruje córeczka Alexa Butlera, przystojnego lekarza weterynarii, który z tego powodu jest sam i nie liczy na to, że znajdzie kogoś, kto pokocha nie tylko jego ale też małą Suzie.

„Siła przeznaczenia” to lekka, wzruszająca opowieść o miłości, jej różnych obliczach, wartościach ważnych dla pielęgnowania przyjaźni i wzajemnych relacji. Uważam, że to bardzo udany debiut młodej pisarki, która potrafi stworzyć niebanalną historię, umiejętnie żonglując emocjami, pozostawiając po sobie nutkę refleksji i wzruszenia. Zwraca w niej uwagę na kwestię zaufania w związku, szczerości i nie wyciąganiu pochopnych wniosków ale też pokonywaniu demonów przeszłości, które nie pozwalają otworzyć się na drugiego człowieka. To także opowieść o tworzeniu swojej przyszłości tu i teraz, docenianiu przeżywanej chwili oraz ścieżkach przeznaczenia, które zawsze doprowadzają do celu. Wystarczy tylko zaufać temu, co niesie życie.

Cała recenzja: https://ezo-ksiazki.blogspot.com/2020/11/677-sia-przeznaczenia.html

Cuda Cichej Nocy
Agnieszka Stec-Kotasińska0
Okładka ksiązki - Cuda Cichej Nocy

Jest taki szczególny czas, pełen cudów, kiedy wokół pachnie igliwiem, a ludziom spełniają się marzenia. Przedświąteczny okres to nie jest dobry moment...

Zaklinaczka motyli
Agnieszka Stec-Kotasińska0
Okładka ksiązki - Zaklinaczka motyli

A może by tak wszystko rzucić i wyjechać w Bieszczady...? Mężczyzna i kobieta - jeszcze się nie znają, ale już przeczuwają swoje istnienie. Ich losy...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;