W "Pożegnalnym ukłonie" w ośmiu kolejnych opowiadaniach spisanych przez doktora Watsona Sherlock Holmes rozwiązuje kolejne pasjonujące historie kryminalne. Pomaga m.in. w sprawie włoskiej mafii, przerażających zbrodni znanych jako horror kornwalijski, swojemu bratu Mycroftowi i rządowi Wielkiej Brytanii oraz prowadzi skomplikowaną i niebezpieczną grę z niemieckim szpiegiem w przededniu pierwszej wojny światowej.
Data wydania: 2017 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: His Last Bow
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Ewa-Łozińska-Małkiewicz
Ilustracje:Jurand Pawłowski
Sherlock jak zwykle w formie. Kolejna porcja interesujących przypadków. Niektóre opowiadania ciut słabsze, bardziej przewidywalne. Może to kwestia znajomości wcześniejszych przygód detektywa i pewnych schematów. Niemniej dla fanów jest to lektura obowiązkowa. Lektor klasa.
Ósma książka opisująca przygody Sherlock Holmesa wpasowuję się doskonale do całości jego przygód, wyróżnić tu muszę na plus dwa opowiadania: pierwsze „umierające detektyw” gdzie pomimo tego, że z góry można było rozszyfrować cały bieg sprawy czyta się je bardzo przyjemnie a drobne detale które zostają jeszcze do odgadnięcia są miłymi smaczkami i drugie „pożegnalny ukłon – epilog” gdzie cała intryga polityczna przestawiająca chęć przejęcia przez Niemcy tajnych informacji wojskowych Wielkiej Brytanii gdzie na scenie pojawiają się Von Bork oraz baron Von Herling i wyczekiwanie tego pierwszego na pojawienie się swojego człowieka Altamont-a z informacjami o sygnalizacji morskiej i muszę przyznać, że przypuszczałem iż nasz tytułowy bohater pojawi się w innej roli niż miało to miejsce w opowiadaniu. Na koniec muszę wspomnieć o małym deja vu jakie miałem czytając początek opowiadania „kartonowe pudełko” gdyż ten sam kilkanaście akapitów wstępu występowało w opowiadaniu „ pacjent” ujętym w zbiorze „Wspomnienia Sherlock Holmesa” chwila szukania w internecie dała mi rozwiązanie tej zagadki gdyż jak podają, źródła pierwotnie wstęp ten istniał w opowiadaniu „Kartonowe pudełko” lecz ze względu iż w zbiorze jaki ukazał się opowiadanie te zostało pominięte wstęp z niego został wykorzystany w wspomnianym już wcześniej opowiadaniu „pacjent”
Im bardziej pospolita i banalna jest zbrodnia, tym trudniej ją wykryć. Sherlock Holmes Piąta część cyklu audiobooków o przygodach legendarnego Sherlocka...
Przeczytane:2014-05-30, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,