Rumo i cuda w ciemnościach

Tom 3 cyklu Camonia

Imponujące dzieło, zrywające z konwencjami współczesnej prozy, należące, jak Miasto Śniących Książek (2006), do kręgu opowieści Moersa o fantastycznym kontynencie Camonia. Tym razem głównym bohaterem jest Rumo, który jak każdy Wolperting posiada zdolność widzenia z zamkniętymi oczami. Któregoś ranka, posługując się wyłącznie swoim nosem, wietrzy srebrne pasmo zapachu zapowiadającego oczekujące na niego w oddali szczęście. Zanim je jednak osiągnie, będzie musiał zmierzyć się z niewyobrażalnymi niebezpieczeństwami i przeżyje mnóstwo niezwykłych przygód. Walter Moers (ur. 1957), niemiecki autor komiksów, scenariuszy i książek, malarz. Miłość czytelników i uznanie krytyki zawdzięcza powieściom opowiadającym o wyimaginowanym świecie Camonii, którego sam jest odkrywcą i znawcą. Cykl przypomina w zamierzeniu i ambicjach sagę Tolkiena.

Informacje dodatkowe o Rumo i cuda w ciemnościach:

Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 2008-10-28
ISBN: 978-83-24-58555-7
Tytuł oryginału: Rumo & Die Wunder im Dunkeln
Język oryginału: niemiecki
Tłumaczenie: Katarzyna Bena
Ilustracje:Walter Moers

Kup książkę Rumo i cuda w ciemnościach

Rumo i cuda w ciemnościach - opinie o książce

Rumo jest Wolpertingiem, choć na początku wcale o tym nie wie. Na początku wie tylko tyle, że wychodzą mu zęby,co boli go okropnie i że wszyscy zostali porwani. Całe szczęście w niewoli zaprzyjaźnia sie z kimś, kto może mu wiele spraw wyjaśnić. Po uwolnieniu się, wie już, że musi podążać ku swojemu przeznaczeniu za srebrną nicią. Fantastyczna, zabawna i niesamowicie wciągająca baśniowa historia. To zdecydowanie najlepszy tom z przeczytanych przeze mnie do tej pory z cyklu o Camonii.
Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2014-02-08, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 (253) książki w 2014, Fantastyka, Mam,
Poznajemy Rumo, gdy ten, jako mały szczeniak wolpertingów, wraz z innymi zostaje porwany przez Cyklopy, które uwielbiają świeże mięsko. Zwłaszcza gdy danie krzyczy i próbuje uciekać. W niewoli szybko dorasta i odkrywa swoje możliwości. W końcu trafia do miasta zamieszkanego przez innych przedstawicieli jego gatunku. Tak oto zaczynają się przygody sympatycznego stworka, któremu autor, ze znanym sobie humorem, nadał cechy typowe psu oraz małe różki i pysk pełen zębisk. Książka zaczyna się z przytupem. Niestety zaraz potem akcja zdecydowanie zwalnia. Rozdziały, gdzie Rumo trafia do szkoły są nudne. Z początku "Rumo" podobał mi się bardziej niż "Miasto śniących książek", które czytałam wcześniej. Ze strony na stronę miałam wrażenie, że poziom książki nagle się zaniżył. Bohater zrobił się jeszcze bardziej naiwny niż był. Na szczęście potem akcja wraca do normy, gdy Rumo schodzi do Podświatów. Pomimo, że powieść można znaleźć wśród literatury dziecięcej i młodzieżowej, nie polecałabym jej zbyt młodym czytelnikom. Pojawiają się w niej dość drastyczne sceny, jak eksperymenty Tiktaka. Na plus mogę zaliczyć zapiski na marginesach, dzięki którym łatwo jest odnaleźć interesujący nas fragment.
Książka autora "Miasta śniących książek". Nie jest zła, ale poprzednia bardziej mi się podobała.
Avatar użytkownika - lucter
lucter
Przeczytane:2014-04-01, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Miasto Śniących Książek
Walter Moers0
Okładka ksiązki - Miasto Śniących Książek

Niewiele książek, jest w stanie zainteresować wielu różnych czytelników. Taką właśnie książką jest Miasto Śniących Książek. Niezwykła powieść...

13 1/2 życia kapitana Niebieskiego Misia
Walter Moers0
Okładka ksiązki - 13 1/2 życia kapitana Niebieskiego Misia

Niebieski miś, jakiego nikt nie zna, uprowadza Czytelników w świat, w którym fantazja i humor wymknęły się spod wszelkiej kontroli. To kontynent Zamonia...