Przeznaczona diabłu

Alessa wie, że pojawił się, by zabrać ją ze sobą prosto do piekła: na mocy zawartej z jej ojcem umowy dziewczyna zaraz po osiągnięciu pełnoletności ma zostać wydana za mąż za Antonio. Wybór jest prosty - śmierć lub zniewolenie. Bo z tego świata nie ma innej drogi ucieczki...

Jak potoczy się życie dziewczyny uwikłanej w związek z najbrutalniejszym mężczyzną w Nowym Jorku? Czy zaaranżowane małżeństwo stanie się dla niej przekleństwem czy... szansą na odnalezienie namiętności, jakiej nigdy nie doświadczyła?

Informacje dodatkowe o Przeznaczona diabłu:

Wydawnictwo: Amare
Data wydania: 2023-03-29

Kup książkę Przeznaczona diabłu

Przeznaczona diabłu - opinie o książce

Avatar użytkownika - Patka96x
Patka96x
Przeczytane:2024-01-07,

Przeznaczona Diabłu
Tom 1.

"Kiedy przyjdzie po ciebie sam diabeł, wiedz, że nie ma ucieczki od przeznaczenia."

Alessy Rossie jest córki jednego z bossów mafii. Pewnego dnia w jej domu pojawia się nie kto inny jak Antonio Bonettie. Kobieta uważa, że właśnie ujrzała samego diabła. Dlaczego tak twierdzi? 🤔

Antonio Bonettie zawarł umowę z ojcem Alessy, że gdy skończy pełnoletniość, dziewczyna ma zostać jego żona. Dlaczego ojciec chce ją wydać za Antonio? 🤔
Kobieta nie ma nic do powiedzenia i musi postępować, tak jak jej każą.
Z tego świata nie ma ucieczki.
Czy jest możliwość, żeby w aranżowanym małżeństwie pojawiło się uczucie i namiętność? 🤔
Czy najbrutalniejszym mężczyzną w Nowym Jorku może być zdolny do uczuć? 🤔
Na te pytania znajdziecie odpowiedzi jak sięgnięcie po książkę.

W tej pozycji moją uwagę przykuła czarna okładka, ze złotym napisem.
Historia bardzo mi się podobała.
Podczas czytania targały mnie różne emocje. Bardzo było mi żal Alessy, która musiała wyjść za mąż za obcego i niebezpiecznego mężczyznę.
Ta pozycja była moja pierwsza, ale na pewno nie ostatnia od tej autorki. Styl pisania jest prosty i książkę czyta się szybko.

Z niecierpliwością czekam na kontynuację, jak tak można zakończyć książke 😡 😔.

W wolnej chwili na pewno będę chciała poznać inne książki autora.

Polecam Wam ogromnie tę, pozycję 📙
Gratuluję autorce, i życzę dalszych sukcesów 📚.

Bardzo dziękuję autorce za egzemplarz ❤️.

Współpraca reklamowa, barterowa 🙂.

Avatar użytkownika - zakochanawksiazk
zakochanawksiazk
Przeczytane:2023-07-09, Ocena: 4, Przeczytałem,

To moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki, słyszałam o jej wcześniejszych powieściach jednak nie miałam przyjemności żadnej przeczytać, postanowiłam to zmienić właśnie przy okazji książki "Przeznaczona diabłu", t.1, która rozpoczyna dylogię o tym samym tytule. Jest to romans mafijny, w którym znajdziemy motyw aranżowanego małżeństwa oraz age gap. Stylistyka i język jakim posługuje się autorka jest bardzo lekki, prosty i przyjemny co sprawia, że książkę czyta się naprawdę ekspresowo. Mi zapoznanie się z historią Alessy i Antonio zajęło jedno popołudnie. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona i dobrze poprowadzona. Jeśli chodzi o bohaterów to zostali oni w intrygujący sposób wykreowani, mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła postać mężczyzny, natomiast zachowanie Alessy czasami mocno działało mi na nerwy. Relacja pomiędzy bohaterami należy do gatunku tych skomplikowanych, burzliwych co wywołuje sporo emocji w Czytelniku, jednak moim zdaniem trochę za szybko się potoczyła, liczyłam na trochę więcej opierania się ze strony kobiety, przewagę hate nad love. W tej książce z pewnością nie brakuje pikantnych scen, namiętności i pożądania, więc dla fanów mocnych wrażeń jeśli chodzi o tą sferę książka będzie idealna. Na uznanie zasługują również postaci drugoplanowe, które zostały w interesujący sposób przedstawione, dostarczając dodatkowo sporo emocji i wrażeń. Kiedy myślałam, że już nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć w tej powieści autorka postanowiła zaserwować świetne i niespodziewane zakończenia tego tomu, które z pewnością skłania do jak najszybszego sięgnięcia po dalsze losy bohaterów. Miło spędziłam czas z tą książką. Drugi tom również już mam przeczytany i na dniach wpadnie moja opinia. W przyszłość chętnie sięgnę po kolejne powieści spod pióra autorki. Polecam.

"Diabeł może spalić cały ten świat, żeby tylko dostać to, czego chce. A teraz on chce mnie."

Alessa jako czternastka staje się świadkiem wydarzeń, które będą miały kolosalne konsekwencje odnośnie przyszłości dziewczyny. Na jej drodze stanął bowiem sam Diabeł.
   Antonio Bonetti jest znany w mafijnym świecie jako okrutny Diabeł. I właśnie on zdecydował, że za cztery lata, po osiągnięciu pełnoletności Alessy, zostanie ona jego żoną. Stawką jest bowiem życie jej najbliższych.
    Jakie stanie się życie młodej kobiety u boku diabła? Czy zaaranżowane małżeństwo będzie dla Alessy kajdanami czy może namiętnością? Co się wydarzy?

Z przeznaczeniem nie można wygrać. Tak samo jak nie można być pewnym tego, co przyszykował dla nas los. To jedna wielka niewiadoma.
   Główna bohaterka pierwszego tomu serii mafijnej jest bardzo młoda. Ledwie osiągnęła pełnoletność a już ma zostać żoną. Taki właśnie jest mafijny świat. Świat pełen mroku, czyhającego ryzyka i niebezpieczeństwa. Okrucieństwa i bezwzględności. Autorka pokazała go bardzo dobrze. Moim zdaniem posiadał wszystkie cechy, które czyniły powieść mroczną i tajemniczą.
   Alessa to postać, która musiała się podporządkować. Choć nie było łatwo, bowiem jej natura i skrywana wola walki co rusz dochodziły do głosu powodując starcia z głównym osobnikiem płci męskiej. Fakt - była odważna i harda. Autorka bardzo dobrze połączyła wszystko to z chwilami beztroski i szczerego uśmiechu.
    A Diabeł? No cóż, zaskakiwał mnie. Dał się poznać jako bezwzględny i twardy. Prawdziwy boss i nijak nie wiedziałam przebłysków dobra. Autorka bardzo dobrze poprowadziła tego bohatera. Z każdą kolejną stroną ciekawość rosła. Trzymanie w napięciu co do jego prawdziwości było skuteczne.
   Powieść jest dynamiczna. Czyta się ją szybko i przyjemnie. Dostarcza wielu wrażeń. Erotyczne i zmysłowe sceny uniesień rozgrzewają. Budowanie napięcia podsyca emicje, których zdecydowanie nie brakowało.
    Finał tej części wbił mnie w fotel - takie zwroty wydarzeń uwielbiam. Ten moment, kiedy autor wbija czytelnika w fotel a szczękę zbiera się z podłogi. Elementy zaskoczenia z najwyższego poziomu. Już nie mogę się doczekać kontynuacji. Koniecznie będę chciała ją przeczytać.
   Na koniec mam niestety jedną nieścisłość. Czytałam pewien moment w powieści dwukrotnie bo mi się coś nie zgadzało i uważam, że wkradł się błąd. Dotyczy on jednej sceny a konkretnie sukienki Alessy: "Satynowa CZERWONA suknia z dekoltem prawie do samego pępka" a na następnej stronie mamy już "bogini w długiej ZIELONEJ satynowej sukni". Sukienka kameleon czy co? Czy tylko ja zwróciłam na to uwagę?
    Ale uważam, że książka jest godna uwagi i warta polecenia. Bawiąca i mrożąca krew w żyłach. Z bardzo dobrze wykreowanymi postaciami. Z mafią iście podręcznikową. Wciąga w wir wydarzeń i przenosi oczyma wyobraźni do historii.

Polecam

Współpraca reklamowa: Wydawnictwo AMARE

#recenzja

Avatar użytkownika - zaczytanaEdyta
zaczytanaEdyta
Przeczytane:2023-04-22, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Alessa to córka bossa mafii. Gdy była nastolatką ojciec dziewczyny zawarł umowę z samym Diabłem, zgodnie z którą zaraz po tym jak Alessa osiągnie pełnoletniość ma zostać wydana za mąż za Antonia. Dziewczyna nie ma przed tym drogi ucieczki, gdyż wybór jest prosty - śmierć lub zniewolenie.
Jak potoczy się życie dziewczyny uwikłanej w związek z najbrutalniejszych mężczyzna w Nowym Jorku? Czy aranżowane małżeństwo okaże się przekleństwem, a może jednak Alessa odnajdzie szczęście? Jaka przyszłość czeka tę dwójkę?
Alessa i Antonio to bohaterowie, między którymi dosłownie strzelały iskry, a chemia i napięcie były wręcz namacalne. Mężczyzna był bezwzględny, silny i groźny, ale też potrafił okazać uczucia. Dziewczyna z kolei momentami zachowywała się trochę dziecinnie, ale miała w końcu tylko 18 lat i prawo do pewnych zachowań. Napięcie miedzy bohaterami podsycało całą historię. Czekałam na moment, aż to co się między nimi dzieje wybuchnie. Podobała mi się też relacja jaka łączyła Maxa i Sam, tam to dopiero było ostro.
"Przeznaczona Diabłu" to romans mafijny z dużą dawką emocji, który wciąga czytelnika do swojego świata. Znajdziemy w nim tortury, morderstwa, ataki, strzelaniny i zamachy, ale też rodzące się uczucie pełne namiętności i pasji. Na pewno nie będziecie się nudzić. Zakończenie rozwaliło mi głowę... Ola, co Ty tam w ogóle zrobiłaś?! Odliczam dni do premiery 2 tomu, bo moja wrodzona ciekawość cierpi.
Od pierwszych stron ta historia mnie zaciekawiła, a im dalej się ją czytało tym było tylko lepiej. Autorka ma naprawdę przyjemny styl. Książka napisana jest lekkim językiem, czyta się ją szybko i jest wciągająca.
Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością Oli, ale od teraz zdecydowanie będę sięgała po jej książki. 🖤
Gorąco polecam przeczytać książkę "Przeznaczona Diabłu". Gwarantuję, że spędzicie z nią fajnie czas. 🖤
Dziękuję Wydawnictwu Amare oraz Aleksandrze Możejko za egzemplarz. ❤️

Avatar użytkownika - goszaczyta
goszaczyta
Przeczytane:2023-04-25, Ocena: 4, Przeczytałam,

„ᴘʀᴢᴇᴢɴᴀᴄᴢᴏɴᴀ ᴅɪᴀʙᴌᴜ” ᴀʟᴇᴋsᴀɴᴅʀᴀ ᴍᴏżᴇᴊᴋᴏ 🖤

TOM 1

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

Gdy w domu Alessy Rossie, córki jednego z bossów mafii, pojawia się Antonio Bonettie, dziewczyna jest przekonana, że właśnie ujrzała diabła. I to wcale nie z powodu jego porywczego temperamentu ani pseudonimu, pod jakim zna go cały półświatek. Alessa wie, że pojawił się, by zabrać ją ze sobą prosto do piekła: na mocy zawartej z jej ojcem umowy dziewczyna zaraz po osiągnięciu pełnoletności ma zostać wydana za mąż za Antonio. Wybór jest prosty – śmierć lub zniewolenie. Bo z tego świata nie ma innej drogi ucieczki…

Zaczynając lekturę tej książki sama nie wiedziałam czego mogę się po niej spodziewać. Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością Aleksandry Możejko, więc nie mam porównania do innych książek autorki. Czy „Przeznaczona diabłu” przypadła mi do gustu? Trochę tak. Z jednej strony ogromnie zaintrygowała mnie postać Antonio. Koniecznie chciałam odkryć jego tajemnice i dowiedzieć się jak rozwinie się relacja głównych bohaterów. W świecie mafii nic nie jest pewne i bezpieczne, zwłaszcza uczucie. Zawsze wydarzy się coś, co może ukraść nam szczęście i pogrążyć w jeszcze większym mroku. Tylko czy to możliwe, że da się oszukać samego diabła? 🤫

Nie powiem, że była to wybitna książka, ale nie była też turbo zła. Ot wciągająca historia, która sprawiła, że nie mogłam jej odłożyć dopóki nie poznałam zakończenia.  Fabuła tej książki wypada zdecydowanie na plus. Autorka sprytnie prowadziła całą akcje, tak by wciągnąć czytelnika w świat mafii. Aranżowane małżeństwo, brutalny gangster, który swoją wybrankę kocha nade wszystko, intrygi, zwroty akcji - to wszystko znajdziecie w książce Aleksandy Możejko.

„Przeznaczona diabłu” to wciągająca historia, która wywołuje w czytelniku przeróżną gammę emocji od strachu, po rumieńce wywołane na twarzy przez niektóre sceny.

„Bo z tego świata są tylko dwie drogi ucieczki:

śmierć albo poddanie się.”

Romanse mafijne mają swoich zwolenników, ale też przeciwników. Ja należę do tej pierwszej grupy, gdyż są to historie z charakterem, w których miłość musi nie raz pokonać trudną drogę. Tego spodziewałam się sięgając po najnowszą książkę pani Aleksandry Możejko „Przeznaczona Diabłu”. Już sam tytuł sugeruje mocne wrażenia, a moją ciekawość wzmocnił opis na tylnej części okładki, która przyciąga wzrok ciekawą grafiką.

Alessa Rossie już w wieku czternastu lat poznała swego przyszłego męża. Los dziewczyny został przypieczętowany działaniami jej ojca, który zawarł pakt z samym Diabłem. Pod takim mianem jest znany w świecie mafijnym Antonio Bonetti, capo dei capi Nowego Jorku. Alessa doskonale zna realia życia w cieniu gangsterskich rozgrywek, gdyż jej ojciec jest bossem jednej z mafijnych grup, ale jako dziecko trzymana jest od tych spraw jak najdalej. Niestety, władza jej ojca nie jest tak silna jak Bonettiego i pewnego dnia popełnia on kardynalny błąd, co skutkuje umową mówiącą, że gdy Alessa skończy 18 lat, będzie musiała wyjść za Diabła.

Poznajemy ten moment w prologu, gdy za chwilę po Alessę ma przyjść jej świeżo poślubiony demoniczny mąż. Dziewczyna nie jest jednak szczęśliwą panną młodą, lecz pełną obaw, lęku i strachu przed tym, co ją za chwilę czeka. Zanim jednak poznamy ciąg dalszy tej sceny, cofamy się w czasie o kilka lat, by dowiedzieć się, co doprowadziło do tego zdarzenia.

Cóż to była za ogromna eksplozja emocjonalna!

Ledwo zamknęłam ostatnią stronę a już nie mogę doczekać się kontynuacji po tym, jak skończył się ten pierwszy tom serii. Cała powieść jest pełna emocji, dynamicznej akcji, ale też mroku, jaki skrywa w duszy Antonio. Wbrew pozorom nie ma w niej dużo scen erotycznych, co wiele osób zniechęca do tego typu opowieści, a przy tym tracą naprawdę świetne historie. Poruszają one ważne zagadnienia, które także są opisywane na przykład w obyczajówkach, ale forma ich przedstawiania jest dużo bardziej atrakcyjna, a dzięki temu czytanie nie opanowuje nuda i zniechęcenie. Wręcz przeciwnie: tu na takie reakcje nie ma miejsca, gdyż wciąż coś się dzieje, dialogi mają swoje uzasadnienie, nie są tylko wypełniaczami tekstu, a sytuacje zmieniają się jak w kalejdoskopie.

To siódma książka w dorobku pani Aleksandry Możejko, ale ja po raz pierwszy miałam okazję poznać jej twórczość i nie zawiodłam się. Pomysł na tę historię oparty został na walce dobra ze złem, pokazując, że każdy jest zdolny do miłości. Ta miłość jednak musi pokonać wiele przeciwności, ale przede wszystkim skruszyć lęk przed mitem, jaki otacza Bonettiego od zawsze. Alessa wchodząc w jego świat nie poddaje się tak łatwo i próbuje walczyć ze standardami panującymi w świecie mafii. Buntuje się przeciwko traktowaniu kobiety, jako reprezentatywnej, posłusznej lalki i nie raz ujawnia swój drapieżny charakter. Bardzo podobała mi się ta postać, gdyż potrafiła właściwie ocenić sytuacje i okazała się osobą empatyczną, gotową poddać się woli klanu, mając na względzie bezpieczeństwo najbliższych, głównie młodszego brata. Sympatię zyskuje też Antonio, mimo że poznajemy jego mroczny charakter. Wprawdzie autorka dosyć skromnie eksponuje jego punkt widzenia, gdyż większość wydarzeń relacjonuje nam Alessa, ale tych kilka możliwości, gdy do głosu dopuszczony jest Diabeł, daje nam obraz jego prawdziwej osobowości.

„Przeznaczona Diabłu” jest dopiero początkiem historii Alessy i Antonio, więc spodziewałam się, że nie wszystko zostanie doprowadzone do końca, a zakończenie z pewnością będzie niesatysfakcjonujące. Jednak to, co zrobiła pani Możejko przeszło moje wszelkie wyobrażenia! Zakończenie całkowicie mnie zbiło z tropu i wprawiło w osłupienie, gdyż pozornie wiemy wszystko. A przynajmniej tak nam się wydaje, a tu w epilogu taka bomba wywracająca wszystko do góry nogami.

Brawo! I liczę na szybkie pojawienie się kontynuacji!

Książkę przeczytałam, dzięki współpracy z wydawnictwem: Amare

Avatar użytkownika - Anitka_170
Anitka_170
Przeczytane:2023-03-29, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2023,

"Spoglądałam na jego plecy, kiedy wychodził, ale nawet gdy drzwi się za nim zamknęły, nie byłam w stanie się ruszyć. Cały czas odtwarzałam w głowie jego słowa” Znajdę Cię nawet na końcu świata „. I wiem doskonale, że byłby do tego zdolny."

Alessa po osiągnięciu pełnoletności ma wyjść za mąż za słynnego Diabła. Antonio Bonettie sieje postrach samym nazwiskiem. Nikt nie ma odwagi mu się przeciwstawić. I ten mężczyzna potrzebuje kobiety, która stanie u jego boku. Posłuszna żona to w mafii chleb powszedni. Upatrzył sobie już swoją ofiarę, teraz trzeba tylko poczekać, aż przyjdzie odpowiedni czas.

Dla Alessy aranżowane małżeństwo z mężczyzną to koniec świata. Czy na pewno? A co jeśli karta się odwróci i będzie to dla niej najlepszy czas?

"W tej chwili obie doskonale zdajemy sobie sprawę, że nie ma już dla mnie ratunku. Nie ma dla mnie ucieczki. Mogę tylko liczyć na to, że diabeł mnie nie spali."

Podobała mi się fabuła książki i jej bohaterowie. Alessa ze swoim charakterem dawała w kość samemu diabłu. Próbowała robić na złość mężowi, niestety niektóre jej zagrania dały odwrotny efekt. Antonio to bezwzględny i przebiegły typ mężczyzny. Nie tak łatwo było go wyprowadzić w pole. Na każdym kroku mnie zaskakiwał, być może dlatego tak go polubiłam. Świetnie spędziłam z czas tą dwójką.

Idealna pozycja na wieczór, nawet nie zauważyłam, jak dotarłam na sam koniec książki. A zakończenie wbija w fotel, spodziewajcie się niespodziewanego. Już nie mogę się doczekać kontynuacji przygód bohaterów.

Od dawna przymierzałam się do zapoznania się z twórczością autorki. W końcu przyszedł ten czas. I nie żałuję. Jestem oczarowana jej stylem i piórem, takie książki to mogę czytać codziennie. Zdecydowanie za długo zwlekałam z czytaniem jej książek.

W oczekiwaniu na kolejny tom biorę się za nadrabianie pozostałych dzieł autorki. Gorąco polecam.

Alessy Rossie jest córką jednego z bossów mafii. Tak naprawdę od urodzenia jej życie nie jest, jak innych dzieci i zdołała się z tym pogodzić. Jej ojciec tak naprawdę nigdy jej nie wspierał, a od śmierci matki czuje się bardzo samotna. Na szczęście może liczyć na gosposie, a dla przyrodniego braciszka jest w stanie zrobić naprawdę wiele.
Ma czternaście lat, kiedy jej ojciec pakuje się w ogromne kłopoty, podpada samemu Diabłu, a on nie zna litości, nie przebacza. Kiedy budzi ją huk wystrzałów, wie, że coś jej nie tak, przecież w domu są ochroniarze. Nie myli się, ale to, co się dzieje później, jest zupełnie inne niż, wszyscy się spodziewali. Tylko jej macocha ginie (co w przypadku Diabła jest naprawdę wielkim miłosierdziem), jednak jej życie zostaje „sprzedane”. On zażyczył sobie jej za to, co zrobił jej ojciec. Ma zostać jego żoną, kiedy tylko skończy 18 lat i chociaż od zawsze wiedziała, że nie będzie dane jej zakochać się, nie myślała, że jej mężem zostanie człowiek, którego każdy panicznie się boi.
Lata mijają, a w jej życiu pojawia się kuzynka. To dzięki Sam te cztery lat nie są aż takie straszne, choć również przez nią nie raz wpada w kłopoty. Kiedy nadchodzi czas ślubu, jest przerażona, a jednocześnie nie chce się poddawać. Jaki okaże się człowiek, którego nazywają Diabłem? Czy Alessy ma szansę na, chociaż odrobinę szczęścia w swoim życiu? Jak będzie wyglądała jej nowa rzeczywistość.

Historia, jaką znalazłam w książce, mnie się podobał. To historia w świecie mafii, gdzie kobiety tak naprawdę nic nie znaczą. To opowieść o kobiecie, która z jednej strony przerażona tym, co ją czeka, z drugiej wie, że musi to zrobić, to od niej zależy bezpieczeństwo jej najbliższych. Zdecydowanie plusem jest fakt, że towarzyszymy bohaterce, od kiedy miała 14 lat, poznając to, co najważniejsze od momentu pojawienia się Diabła. To pozwala nam naprawdę wiele zrozumieć.
Akcja sprawnie poprowadzona, ze zwrotami, które potrafią zaskoczyć. Książkę czytało się bardzo szybko (dla mnie była to pozycja na jeden wieczór), a podczas czytania towarzyszą emocje.
W większości książkę czytamy z perspektywy Alessy, jednak są momenty, w których to Diabeł pozwala nam poznać swoje myśli. Nie będę ukrywać, że bez tych momentów jego oczami, całą historię odebrałabym zupełnie inaczej.

Główną bohaterką jest Alessy. Poznajemy ją, kiedy ma 14 lat, widzimy, jak dorasta, jak się zmienia. Jest osobą serdeczną, poukładaną, bardziej dbającą o tych, których kocha niż o siebie. Jednocześnie marzy, aby mieć „normalne” życie, chociaż doskonale zdaje sobie sprawę, że to niemożliwe. Jest bohaterką ciekawą, którą zdecydowanie polubiła.
Jeśli chodzi o Diabła, jest mężczyzną, któremu lepiej nie wchodzić w drogę. Bezwzględny, bezlitosny, zawsze biorący wszystko, czego chce, a teraz chce Alessy. Później poznajemy jego drugą twarz, ale ją musicie już sami odkryć.

„Przeznaczona diabłu” to moim zdaniem świetna książka, którą zdecydowanie warto przeczytać i polecam.

Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2023-03-21, Ocena: 6, Przeczytałam,

Jesli szukacie lekkiego romansu mafijnego to ta książka będzie idealna pozycją,aby spędzić z nią miło czas.
W tej książce mamy istnego diabła,który nie zna litości dla innych.Jedynie przeznaczona dla niego żona wznieciła w nim dotąd nieznane uczucia.
Podobała mi się postać Antonio i jego stosunek do Alessy.Dla niej zrobi wszystko.Pomimo,że pokazuje brutalną twarz to nie da się go nie lubić.Jest mężczyzna,który nie uznaje kompromisów.Rządzi twarda ręka zyskując podziw innych osób.

Postacią rozrywkowa w książce jest kuzynka Alessy-Sam.Jej nieprzemyślane pomysły,bezpośrednie teksty i szaleństwo w oczach sprawiają,że gdy tylko się pojawia to uśmiech pojawiał sie na mojej twarzy😊

Pomysł na fabule i wykreowani bohaterowie czynią lekture nieodkładalna.Gdy zaczęłam ją czytać,to odłożyłam dopiero gdy przeczytałam ostatnia stronę…a tam jest wielkie wowww.
Tego się nie spodziewałam.I czekam na drugi tom,bo przypuszczam,że będzie gorąco i zapewnie wybaczenie odegra istotna rolę.
To romans mafijny idealny na wieczór😈Polecam

Avatar użytkownika - czytam_book
czytam_book
Przeczytane:2023-04-23, Ocena: 6, Przeczytałem,

RECENZJA?

Cześć. Z jaką książką spędzacie ten tydzień?

,,Przeznaczona diabłu" tom 1, Aleksandra Możejko, wydawnictwo AmAre. Jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki i na pewno nie ostatnie.

Z tą książką spędziłam miło jeden wieczór, od pierwszego rozdziału po prostu przepadłam.

Zagłębiłam się w niebezpieczny świat mafii, pełen intryg, bólu, smutku, niepewności. Bardzo lubię romanse mafijne, które są pełne emocji i to tu otrzymałam.

A do tego aranżowane małżeństwo, duża różnica wieku miedzy bohaterami to wisienka na torcie.

Bardzo dobrze wykreowani bohaterowie, których polubiłam.

Alessa młoda dziewczyna pomimo strachu jaki odczuwa, szantaży,  potrafi pokazać również pazurki.

Antonio nazywany diabłem w gruncie nim jest. Silny, niebezpieczny, bezlitosny, mroczny, gdzie się pojawi budzi strach i respekt.

Zakończenie, nie no tak się nie zostawia czytelnika, nie dość, że kompletnie się takiego nie spodziewałam to teraz bardzo niecierpliwie muszę czekać na kontynuacje.

Jeśli lubicie historie mafijne to koniecznie musicie sięgnąć po ,,Przeznaczona Diabłu"

,,Bo z tego świata są tylko dwie drogi ucieczki: śmierć albo poddanie się".

Zaczynając zagłębiać się w książkę, odniosłam wrażenie, że będzie to ciekawa pozycja. Jednak niestety, ale jestem nią dość mocno zniesmaczona.

Zacznijmy od określenia diabeł na głównego bohatera. Pojawiało się ono w ogromnych ilościach, potrafiło być na jednej stronie powtórzone cztery razy, na kolejnej trzy i mniej więcej do połowy książki było tak powielane.

Nieścisłości w fabule, również dołożyły swoją cegiełkę do mojego odbioru tej książki. W pierwszym spojrzeniu bohatera na kobietę ma ona sukienkę w kolorze czerwonym, aby za sekundę jej odcień zmienił się na zielony.

Znalazłam też błędy ortograficzne i stylistyczne, które niestety zostały pominięte przy redakcji książki. Interpunkcja tam gdzieby się przydała, też wyszła na spacer.

Dodatkowo zachowanie kuzynki głównej postaci. Skoro należysz do rodziny mafijnej musisz zachowywać się jak należy, a ona robiła co chciała, bez żadnych konsekwencji, gdzie druga z nich musiała postępować według przyjętych w rodzinie norm.

Miałam przyjemność czytać inne pozycje autorki I uważam, że ta wypada bardzo słabo na tle tamtych historii. W pewnym momencie nawet zwątpiłam, że posiadam oby na pewno dobry egzemplarz, a nazwisko autorki też się zgadza. Nie jestem w stanie znaleźć pozytywów w tej powieści, ponieważ zachowania bohaterów były tak zmienne jak ta pogoda w kwietniu.

Pominięty wątek dziwnej obsesji mężczyzny na punkcie bohaterki, też był dość przykry, bo nie możemy znaleźć wytłumaczenia na tę jego fascynację.

Co do głównej bohaterki też nam parę zastrzeżeń. Na początku bardzo wymownie daje znać, iż nienawidzi swojego przyszłego męża, a nagle się w nim zakochuje, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. A sposób jej zachowania, mogłabym zrozumieć, gdyby miała trzynaście lat, a nie osiemnaście. W ramach buntu na narzeczonym wychodzi na imprezę, a w gniewie tnie jego koszulę. Raczej takie zachowanie nie pasuje do dorosłej dziewczyny, która nade wszystko wychowywana była według mafijnych zasad panujących w domu.

Te niuanse odbiły swoje piętno na moim podejściu do fabuły tej powieści. Muszę przyznać to z żalem, ale książka mnie wymęczyła. Samodzielnie w głowie zastępowałam kolejne słowo diabeł panującymi synonimami, jednakże zachowanie bohaterów zbyt mocno dało mi się we znaki, czego już nie mogłam niczym zastąpić.

Przeznaczona diabłu tom II
Aleksandra Możejko 0
Okładka ksiązki - Przeznaczona diabłu tom II

Ucieczka przed miłością jest równie niemożliwa, jak ucieczka z mafijnego świata. Sfingowanie śmierci swojej i syna wydawało się Alessie jedynym sposobem...

Syn mafii. Nicolas
Aleksandra Możejko0
Okładka ksiązki - Syn mafii. Nicolas

Trzeci tom serii mafijnej ,,Dzieci mafii"! Nicolas Montenegro był idealną maszyną do zabijania. Szkolony od dziecka, aby nie znać litości i nigdy się...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;