Przeszłość nie umiera nigdy

W Zaciszu, małym miasteczku na północy kraju, dochodzi do brutalnego morderstwa młodej dziewczyny. Jej bestialsko okaleczone ciało zostaje znalezione w kompleksie Kamiennych Kręgów, uważanym przez miejscowych za tajemnicze miejsce mocy. Modus operandi sprawcy zaskakująco przypomina zbrodnie sprzed ćwierćwiecza, popełnione przez odsiadującego karę więzienia Oskara Akera, zwanego Krwawym Kolekcjonerem. Rozgłos, jaki Zaciszu może przynieść morderstwo, nie jest jednak na rękę miejscowemu biznesmenowi, Igorowi Ratajowi, ponieważ ofiara pozostawała z nim w niejasnych relacjach. Wywiera presję na komendancie policji, żeby sprawę zamieciono pod dywan. Aby temu zapobiec, młoda policjantka Klara Bojar zwraca się o pomoc do prokuratora Emila Graba, który historię Krwawego Kolekcjonera zna z pierwszej ręki. Na obiecujący trop natrafia też Pola Sass, prowadząca własne dziennikarskie śledztwo. Tymczasem najbliższa przyjaciółka ofiary ginie bez śladu.

Przeszłość nie umiera nigdy, może właśnie dlatego to w niej grzebiemy swych bliskich. * Dłoń zaciska się w pięść mocno, aż do odrętwienia. Ból otrzeźwia, pobudza i rozjaśnia umysł. Daje sygnał do działania. Impuls delikatnie przeszywa!jący ciało zwiastuje nadchodzącą rozkosz spełnienia. To znak, że mrok jest już blisko. Oto dokona się prawda.

Informacje dodatkowe o Przeszłość nie umiera nigdy:

Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 2024-05-15
ISBN: 9788383420400

Tagi: Thrillery i suspens Thrillery psychologiczne Kryminały detektywistyczno-policyjne Literatura kryminalna i detektywistyczna

Kup książkę Przeszłość nie umiera nigdy

Przeszłość nie umiera nigdy - opinie o książce

To moje drugie spotkanie z twórczością tego autora i mogę zaliczyć je do udanych. "Przeszłość nie umiera innych" jest drugą częścią cyklu z prokuratorem Emilem Grabem, którego poznaliśmy w powieści "Za nasze grzechy". Minął prawie rok od tamtej sprawy, a prokurator nadal tkwi w marazmie i przebywa na urlopie zdrowotnym. Ten, kto czytał pierwszy tom, ten wie, że wówczas Emil Grab o mało nie stracił życia i teraz wciąż żywe są traumatyczne wspomnienia. Wkrótce z tego  kiepskiego nastroju wyrywa go kolejna sprawa. Otóż w niewielkiej miejscowości Zacisze dochodzi do makabrycznego odkrycia. Zostaje znalezione ciało młodej dziewczyny, którą morderca potraktował bardzo brutalnie.

Po raz kolejnym dałam się wciągnąć w wir wydarzeń, który nie od razu jest szybki, gdyż autor ma zwyczaj stosować dosyć szczegółowe opisy, nie tylko dotyczące śledztwa, ale też tego, co przeżywają i myślą bohaterowie. W ten sposób sprawia, że w trakcie czytania zadajemy sobie pytania nie tylko o to, kto jest sprawcą, ale też poznajemy meandry ludzkiej psychiki, ludzkiej natury i życia, które może skończyć się w najmniej oczekiwany sposób.

To ciekawie skonstruowany kryminał, w którym pojawiają się też wątki reprezentujące inne gatunki literackie, więc jest to lektura, która zadowoli tych czytelników lubiących  powieści, które nie są tylko i wyłącznie skupione na kryminalnej zagadce.

Tańcząc na prochach zmarłych
Ludwik Lunar0
Okładka ksiązki - Tańcząc na prochach zmarłych

CHŁODNY, DESZCZOWY GDAŃSK KRYJE W SOBIE MROŻĄCĄ KREW W ŻYŁACH TAJEMNICĘ. W Nowym Porcie zostaje wyłowione ciało młodej kobiety, a sprawą interesuje się...

Za nasze grzechy
Ludwik Lunar0
Okładka ksiązki - Za nasze grzechy

Pewnego marcowego poranka grupa nastolatków dokonuje makabrycznego odkrycia. Na leśnej polanie natrafiają na zwłoki mężczyzny, szczelnie zawinięte w plastikową...