Prawda

Warszawa. Luksusowy apartament. Martwe ciało pięknej kobiety.

Paulina Małecka to twarda policjantka z mroczną przeszłością. Błyskawicznie rozwiązuje sprawę tego zabójstwa. Dowody jednoznacznie wskazują, że mordercą jest bogaty i przystojny kochanek ofiary.

Ale czy na pewno?

Rutynowe śledztwo szybko rozrasta się w gęstą sieć tajemnic, deepfake'ów i manipulacji. Tkwią w niej politycy, wpływowi ludzie biznesu oraz zwykłe kanalie. Każdy, kto w nią wejdzie, staje się ofiarą mistyfikacji.

Czy Małecka dotrze do prawdy? I czy przy okazji nie ulegnie urokowi pewnego mężczyzny?

,,Prawda" to trzymający w napięciu thriller autora bestsellerowej ,,Szadzi", która doczekała się serialowej ekranizacji z Maciejem Stuhrem w roli głównej.

Informacje dodatkowe o Prawda:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-01-29
ISBN: 9788383672076

Tagi: Thrillery i suspens

Kup książkę Prawda

Prawda - opinie o książce

"Prawda" Igora Brejdyganta to intrygująca historia, która od samego już początku wciąga czytelnika w misternie utkaną sieć kłamstw, manipulacji i tajemnic.
W jednym z warszawskich apartamentowców odnaleziono zwłoki młodej kobiety. Została brutalnie zamordowana. Śledztwo prowadzi Paulina Małecka, znana z szybkiego rozwikływania najtrudniejszych nawet spraw. I chociaż zazwyczaj pracuje sama, tym razem do pomocy ma młodą policjantkę. Grażyna Witkowska uczy się tej pracy, więc pewnie dobrze, że trafiła jej się współpraca właśnie z kobietą. W tym zawodzie nadal bardziej doceniani są mężczyźni. Ale czy słusznie?

"O to właśnie chodziło z tą cholerną Małecką: była bolesna jak hemoroidy, ale nikt oprócz niej nie rozwikływał tych historii z choćby przybliżoną skutecznością. Czy ona nie mogła być facetem?"
Od samego początku wiadomo, że zamordowana kobieta nie była w stanie utrzymać się w takim lokalu, najprawdopodobniej więc miała bogatego kochanka. Po przesłuchaniach i zebraniu dowodów, sprawa została dość szybko rozwiązana a wytypowany sprawca aresztowany. Bezsporne dowody jego winy uniemożliwiały mu jakąkolwiek obronę. Nie miał praktycznie żadnych szans na uniewinnienie. I chociaż najbliżsi przyjaciele i współpracownicy biznesmena nie wierzą w jego winę, Krzysztof zostaje skazany na długie lata odsiadki.
Z tego tytułu Małecka przenosi się do stołecznej komendy, zasłużyła na awans już dawno. Co prawda nie była z tego powodu zbyt szczęśliwa, Paulina lubiła pracę wśród ludzi, na ulicy a teraz mogła już tylko iść coraz wyżej, co łączyło się bardziej z kombinowaniem i polityką a nie taką praca, do której czuła się powołana.
Gdy jednak na jaw zaczęły wypływać informacje nieznane wcześniej policji, Małecka od razu chce rozpocząć ponowne dochodzenie. Okazuje się, że jednak skazany Krzysztof jest niewinny zarzucanej mu zbrodni...
Szefostwo nie jest zachwycone, a nawet gorzej, zabraniają Małeckiej mieszania się w śledztwo, uważając, że sprawa jej nie dotyczy. Lecz ona postanawia postawić wszystko na jedną kartę i oczyścić niewinnego człowieka z zarzutów, jednocześnie chce znaleźć osobę, która spreparowała dowody na jego niekorzyść.
To, że najnowsze technologie są potrzebne i zbawienne dla człowieka, to wszyscy wiemy, lecz jednocześnie może przerażać myśl iż ta sama technologia może również przyczynić się do zmarnowania komuś życia.

"Tak to jest. Czasem kłamiesz, żeby osiągnąć cel, przy okazji kogoś urażasz, ale ocalasz. Taki skutek uboczny."
Jaka jest prawda? Czy uda się do niej dotrzeć? Kto rozwiąże tę zagadkową historię?

Polecam. Warto poznać tę prawdę.

Ja poznałam ją dzięki Bonito i portalowi Dobre Chwile.

Avatar użytkownika - brunetkabooksrec
brunetkabooksrec
Przeczytane:2025-02-14, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Paulina Małecka wraz z aspirantką Grażyną Witkowską dostają sprawę potwornie zmasakrowanej martwej młodej dziewczyny,  która nie dość, że została zadźgana nożem to jeszcze morderca poderżnął jej gardło 😳Wszystko wskazuje , że mordercą jest przystojny i i bogaty kochanek ofiary. Jednak on nie przyznaje się do zabójstwa dziewczyny.  W toku śledztwa wychodzą manipulacje i kłamstwa bohaterów powieści.
Kto tak naprawdę zabił dziewczynę tamtej nocy w luksusowym apartamencie?
Czy komisarz Paulina Małecka rozwiąże to skomplikowane śledztwo i zdemaskuje osobę,  która jest winna?

"Prawda" Igora Brejdyganta to książka, która przyciąga uwagę czytelników nie tylko intrygującą fabułą, ale także głębokimi refleksjami na temat rzeczywistości i moralności. Autor  znany z umiejętności tworzenia złożonych postaci i wciągających narracji ponownie udowadnia, że potrafi zaskoczyć swoją kreatywnością. Fabuła koncentruje się wokół tematu poszukiwania prawdy w świecie pełnym kłamstw i manipulacji. Igor  Brejdygant zgrabnie splata wątki osobiste bohaterów z szerszymi kontekstami społecznymi i politycznymi, co sprawia, że książka staje się nie tylko powieścią sensacyjną, ale także komentarzem do współczesnych problemów. Z ciekawością śledziłam losy bohaterów. Czułam niepokój i byłam zaskoczona zwrotami akcji.  Styl pisania autora jest przystępny, a jednocześnie pełen emocji. Dialogi są naturalne, a opisy miejsc i postaci wyraziste, co pozwala czytelnikowi na łatwe zanurzenie się w przedstawionym świecie. Autor nie boi się stawiać trudnych pytań i zmuszać czytelnika do refleksji nad tym, co naprawdę oznacza prawda. Jednym z mocniejszych elementów książki jest rozwój postaci. Każdy z bohaterów ma swoje wewnętrzne zmagania, co sprawia, że są autentyczni i łatwo można się z nimi utożsamiać. Autor nie podaje gotowych odpowiedzi, lecz zachęca do własnych przemyśleń na temat moralności i etyki.
"Prawda" to książka, która łączy w sobie emocjonującą fabułę z głębokimi refleksjami. Igor Brejdygant stworzył powieść, która z pewnością zostanie w pamięci czytelników na długo po zakończeniu lektury. To pozycja obowiązkowa dla tych, którzy cenią sobie literaturę skłaniającą do myślenia.

Czytajcie! Polecam!

BRUNETTE BOOKS

"Najgorszym wrogiem, jakiego człowiek może spotkać na swojej drodze jest on sam"

Przed Pauliną stoi zadanie odkrycia mordercy. ...

Czy policjantka da radę? Jaka jest prawda?

Dzień jak co dzień. Do czasu. Dzień Pauliny rozpoczyna się od wezwania na miejsce zbrodni. Brutalnie zamordowana, młoda kobieta. Kto jest sprawcą?

Rozpoczyna się śledztwo i wydaje się, że nie będzie ono długo trwało. Okazuje się, że dosyć szybko da się rozwiązać sprawę. Zaskakująco szybko. Spowodowało to, że byłam dosyć zaskoczona i rozczarowana. Rozczarowana, bo za łatwo poszło i za szybko. No bo co, to już koniec? Okazuje się, że wręcz przeciwnie. To dopiero początek.

"Morderstwo w tym mieszkaniu zostało popełnione przez kogoś bardzo dobrze przygotowanego do tego typu rzeczy. Nie ma śladów, wszystkie ciosy są wyłącznie zabójcze, nikt go nie widział, nic nic nie słyszał"

Rozpoczyna się zawiłe śledztwo, prowadzone przez główną bohaterkę. Paulina to twarda kobieta, która ma jednak pewną tajemnice. Tajemnice, która może dosyć namieszać w jej życiu. Kobieta jest bardzo dobra w tym co robi, a to powoduje, że nie jest darzona przez swoich kolegów sympatią. Mało kto z nią wytrzymuje, bo nie jest też łatwa w obyciu. Jednak okazuje się, że ktoś jest w stanie z nią pracować. Grażyna, młoda kobieta, która dopiero rozpoczyna swoją karierę w zawodzie policjantki. Jest to doskonały duet, bo obie kobiety doskonale się uzupełniają. Razem podejmują śledztwo, żeby odkryć prawdę. Trzeba przyznać, że Paulina jest to policjantka, która naprawdę dobrze wykonuje swoją pracę. Dla niej liczy się sprawiedliwość, dotarcie do prawdy, bez względu na to że pojawia się wiele przeszkód, które jej się to starają się wręcz uniemożliwić. Naprawdę zasługuje to na podziw, że za wszelką cenę chce dążyć do prawdy, mimo że może się to źle dla niej skończyć. Nie tylko grożą jej pewne skutki w życiu zawodowym, ale coś więcej.

Śledztwo jest intrygujące. Wręcz dosyć chaotyczne, ale tak w bardzo pozytywnym sensie. Akcja coraz bardziej się rozkręca i coraz więcej okoliczności wychodzi na jaw, które po wyjściu na światło dzienne wydają się wręcz oczywiste, a początkowo takie nie były. Pojawiają się nowe okoliczności, nowe tropy i nowi podejrzani. Nie brakuje również tutaj intryg i niebezpieczeństwa. Im coraz bliżej rozwiązania sprawy, tym obie kobiety, a przede wszystkim Paulina znajdują się w coraz większym niebezpieczeństwie. Popełnione morderstwo? Można powiedzieć, że jest to zbrodnia wręcz idealna. Wszystko jest naprawdę bardzo dobrze dopracowane, z najmniejszymi szczegółami. Idealnie. Czy prawda wyjdzie na jaw?

"- Myślę, że on i tak już wie.
- Podobnie jak my.
- Podobnie jak my"

W historii pojawia się również pewien mężczyzna, który odgrywa dużą rolę w całej tej sprawie i który wzbudza zainteresowanie pani policjant. Jest to nawet ciekawa postać, ale jednak jego szybkie pojawienie się w pewnym momencie ze względu na mało realne okoliczności nie do końca do mnie przemówiły. Z tego co wiem to takie sytuacje szybko się nie rozwiązują. No chyba, że jednak jestem w błędzie. Dodatkowo, mam wrażenie, że autor przedstawił go za każdym razem inaczej. Początkowo jako zwykły niczym się nie wyróżniający mężczyzna, a z czasem jak ktoś kto ma pewne wyjątkowe znajomości. Trochę średnio mi przypadło to do gustu.

Początkowo historia zapowiadała się, że będzie dosyć przewidywalna. Jednak nie do końca tak jest. Miałam pewne podejrzenia co do rozwiązania sprawy, ale okazało się, że nie trafiłam tym razem. Zdecydowanie było to bardzo przyjemne zaskoczenie. Takiego rozwiązania historii to się nie spodziewałam. Momentami jednak miałam wrażenie, że tego wszystkiego było trochę za dużo. W końcówce pojawiły się też pewne okoliczności, które dla mnie niekoniecznie były potrzebne. Trochę było przekombinowane.

Czy Paulina rozwiąże sprawę? Czy prawda wyjdzie na jaw?

"Prawda" to kolejna książka autora, z którą przyjemnie spędziłam czas. Jest to inny typ historii niż w przypadku "Szadzi". Jak w tamtym przypadku było wiadomo, od początku kto jest sprawcą to tutaj nie. W przypadku tej książki miałam problem żeby się wciągnąć w historię, przynajmniej początkowo. Jakoś  styl autora średnio przypadł mi do gustu, był taki „suchy”. Powodowało to, że występujące tu zwroty akcji, których zresztą nie było tutaj dużo, nie wzbudziły u mnie jakiś emocji.
Jest to cienka pozycja, w sam raz na jeden wieczór.  Polecam się zapoznać. Miłego

Avatar użytkownika - Pistol
Pistol
Przeczytane:2025-02-19, Przeczytałem, Dostałem , Mam,

Rzadko czytam kryminały, a ten dostałem w prezencie, dlatego wypadało przeczytać :P Czy było warto? Ze zdziwieniem przyznaję, było warto. ,,Prawda" zaskoczyła mnie błyskotliwością jesli chodzi o linię fabularną. Nie czytam kryminałów, bo te które czytałem były ,,oklepane", przewidywalne i zwyczajnie nudne, a do tego w większości mega słabo napisane. Może miałem pecha, a może trafiałem nie na te co trzeba. Brejdygant zdeycdowanie przełamuje ten schemat. Motyw ze swingowaniem dowodów zbrodni, które wydawałoby się są legitne - genialny! Już w połowie kiwałem głową z uznaniem, a to była dopiero połowa. Zagadka morderstwa młodej kobiety nadal pozostawała nierozwiązana. Emocjonowałem się do samego końca i z pewnością sięgnę, tym razem ze swojej własnej woli po inne książki autora.

Avatar użytkownika - Agnieszka_Sz
Agnieszka_Sz
Przeczytane:2025-02-09, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam książkę,

,,Prawda" Igor Brejdygant

Przyznam się szczerze, że ta książka nie od razu zdobyła moje uznanie. Już na samym początku miałam wrażenie, że ta lektura nie jest dla mnie, a główna bohaterka była nie do zniesienia. Jakże się myliłam... Autor miał dla mnie sporą niespodziankę.

Zmieniłam zdanie co do książki. Zmieniłam zdanie co do głównej bohaterki.
Początkowo mnie wkurzała, nie dała się lubić, dosłownie, była drażniąca, zbyt pewna siebie, wszechwiedząca, arogancka, często chamska. Nie mój typ.

Tak było w pierwszej części tej książki, bo okazało się, że książka podzielona jest na dwie zupełnie odmienne części. To właśnie w drugiej, dynamicznej części akcji, wszystko nabrało nowego, ekscytującego wymiaru. Z pozornie banalnego śledztwa, które początkowo przebiegało zbyt łatwo i bez większych zawiłości, wyłoniła się gęsta sieć manipulacji i nieoczekiwanych zwrotów akcji. Warszawa, będąca tłem tej intrygi, z jednej strony emanowała luksusem i elegancją, a z drugiej kryła mroczne tajemnice, które równie dobrze mogłyby stanowić scenografię dla najbardziej wyrafinowanego thrillera.

Muszę przyznać, że wraz z rozwojem fabuły moje podejście do Pauliny uległo diametralnej zmianie. Stopniowo odkrywałam w niej siłę, determinację i głębię, której początkowo mi brakowało. Ta ewolucja postaci, choć nie pozbawiona niedoskonałości, uczyniła ją bardziej ludzką i zaczęłam jej kibicować.

To była pierwsza książka autora, którą przeczytałam i początkowo miałam trudności z przyzwyczajeniem się do stylu autora. Często używał słów "wyszukanych", nie stosowanych w mowie codziennej i zauważyłam że ma słabość do ebonitowych przycisków dzwonka ;).

To była lektura pełna kontrastów. Początkowo zniechęciła mnie jej pozorna łatwość rozwiązania zagadki, jednak z czasem okazało się, że za fasadą kryminalnej rutyny kryje się manipulacja, ludzkie słabości, i nowoczesne technologie. Sprawdźcie sami!

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-01-27, Ocena: 4, Przeczytałem,

Brutalne morderstwo pięknej kobiety, to punkt zaczepienia fabuły. Śledztwo prowadzi Paulina Małecka, policjanta z burzliwą przeszłością, wstępnie wszystko idzie ,,jak po maśle" i udaje się zakończyć dochodzenie, jednak z czasem sytuacja się komplikuje, a prawda zaczyna wypływać na powierzchnię.
Z minusów muszę wspomnieć o bohaterach niestety nie tylko Małeckiej, ponieważ w niej sporo jest klisz wykorzystanych już w powieściach kryminalnych, natomiast pozostali bohaterowie są jakby nieco ,,płascy".

Brejdygant kolejny raz jawi mi się, jako autor potrafiący zbudować skomplikowaną intrygę i niejednokrotnie mnie jako czytelniczkę zaskoczyć swoimi pomysłami.
Podobał mi się pomysł intensywnego wykorzystania w swojej historii zagadnienia kłamstw i manipulacji, które mogą prowadzić do dramatycznych konsekwencji, ponieważ moim zdaniem ten temat jest aktualny jak nigdy dotąd w czasach taki licznych fake newsów czy deepfakeów. Właśnie za sprawą tych zagadnień powieść przykuwa uwagę, a ponadto zmusza do zastanowienia się, jak w tym codziennym pędzie każde z nas może paść ofiarą manipulacji.

Ja już od dawna jestem fanką tego jak autor w swoich powieściach buduje napięcie (niedoceniony ,,Wiatr" na zawsze w moim serduszku), Brejdygant bardzo sprawnie wprowadza zwroty akcji, które sprawiają, że książkę ciężko odłożyć.
Podobało mi się dość rzeczywiste przedstawienie Warszawy, gdzie oprócz luksusów, można w niej odszukać mroczne zakamarki, gdzie lepiej się nie zapuszczać co w książce potęgowało atmosferę niepewności i niepokoju.

,,Prawda" to bardzo solidny kryminał, który swoją aktualnością tematyczną mnie zupełnie kupił, bo oprócz literackiej rozrywki bodźcuje do zastanowienia się nad aktualną sytuacją w kraju czy świecie. Fabularnie cała historia jest trochę jak gra w sapera, gdzie wszechobecna gra pozorów i manipulacji sprawia, że nic nie jest pewne, a dążenie do prawdy jest bardziej żmudne, niż mogłoby się wydawać.

Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem Znak Crime

Avatar użytkownika - aneta5janiec12
aneta5janiec12
Przeczytane:2025-01-26, Ocena: 6, Przeczytałam,
O książkach Igora Brejdyganta słyszałam bardzo dużo dobrego. Dlatego też kiedy nadarzyła się okazja postanowiłam sięgnąć po ,,Prawdę". Jako, że autor ma dużo pozytywnych opinii sama chciałam się przekonać, czy skradnie również moje czytelnicze serce.   W Warszawie w luksusowym apartamencie zostają znalezione zwłoki młodej dziewczyny, która została brutalnie zamordowana. Na początku sprawa wydaje się dość prosta w rozwiązaniu. Są dowody, zabójca zostaje złapany i skazany. Jednak po czasie wychodzą na światło dzienne nowe dowody i okazuje się, że prawda jest zupełnie gdzie indziej niż początkowo myślano.   Wow! Wow! Wow! Powiem wam, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona tą książką! Już na samym początku mocno wkręciłam się w akcje i nie mogłam się od tej książki oderwać. Każda strona czymś zaskakiwała, ale to zakończenie przerosło moje najśmielsze oczekiwania! Totalnie nie spodziewałam się takiego obrotu spraw! Także z całą pewnością mogę przyznać, że Igor Brejdygant skradł i moje serce.   ,,Prawda" to książka, w której nie brakuje napięcia i niespodziewanych zwrotów akcji. To sprawia, że czytamy tę powieść z zapartym tchem i z niecierpliwością oczekujemy rozwiązania tej z pozoru łatwej zagadki. Świat przedstawiony skupia się na bohaterach pochodzących ze świata polityki, bogatych elit, ale i przestępczego. Świat ten złożony jest z mistyfikacji i kłamstw, a samo zakończenie jest mocno szokujące. ,,Prawda" wciąga nas do świata pełnego manipulacji i nie wypuszcza dopóki nie przeczytamy ostatniej strony. Muszę też powiedzieć, że ta historia zostaje w pamięci czytelnika na długo.   Główną bohaterką powieści jest Paulina Małecka, doświadczona policjantka. Paulina ma za soba trudne przeżycia z przeszłości. Właśnie ta przeszłość nadaje jej realizmu i staje się dla nas wiarygodna. Nie jest to postać wyidealizowana. Wręcz przeciwnie ma za soba traumy, które nawet w dorosłym życiu się ciągną za nią. Polubiłam ją już od pierwszych stron. Jest to postać cechująca się determinacją, zaangażowaniem i nie pozwalającą sobie na pomiatanie. Drugą równie znaczącą postacią jest Grażyna Witkowska. To młoda aspirantka, która odbywa staż u boku Małeckiej. To bohaterka jakże różna od Pauliny, ale jej młodość, ambicja dodają śledztwu świeżości i nowej energii. Postać Witkowskiej jest dynamiczna, gdyż w przebiegu całego śledztwa możemy zobaczyć jej przemianę. Ponadto relacja między kobietami na początku jest typowo służbowa, ale na przełomie całej książki się zmienia, co było ciekawym wątkiem ukazanym w tej powieści.   Warto w tej książce zwrócić uwagę na to jak autor genialnie w fabule porusza aktualne tematy. Głównie chodzi o wpływ technologii na ludzi. Bo w dzisiejszych czasach internet i ogólnie cyfryzacja świata jest na porządku dziennym. To jest ułatwienie dla ludzi, ale i jak się okazuje po przeczytaniu tej książki taka wszechobecna cyfryzacja może być też śmiertelnie niebezpieczna. Igor Brejdygant skłania nas do refleksji na temat tego jak łatwo jest manipulować rzeczywistością jeśli chodzi o cyfrowy świat i jak bardzo cienka jest granica miedzy prawdą, a kłamstwem.   ,,Prawda" to świetny thriller, który przypadnie do gustu fanom gatunku. Intrygująca fabuła, genialnie wykreowani bohaterowie, zaskakujące zakończenie i mnóstwo zwrotów akcji sprawi, że książka spodoba się niejednemu czytelnikowi. Ta książka na długo zapada w pamięci czytelników. Na pewno nie będzie to moje ostatnie spotkanie z twórczością autora. Bardzo serdecznie polecam wam tę książkę, mile spędzony czas i zarwana noc gwarantowane!   IG: libresunn
Avatar użytkownika - aggusia
aggusia
Przeczytane:2025-01-20, Ocena: 5, Przeczytałam,

"Najgorszym wrogiem, jakiego człowiek może spotkać na swojej drodze, jest on sam".

Czy pozornie proste, acz brutalne zabójstwo w afekcie dokonane na młodej dziewczynie może mieć drugie dno? Czy winny rzeczywiście jest winny czy to po prostu dobrze skrojona mistyfikacja? Gdzie są granice manipulacji i czy można zakłamać rzeczywistość tak, by wyglądała na PRAWDĘ? Komisarz Paulina Małecka wspierana przez aspirant Grażynę Witkowską próbuje odsunąć gruby kożuch iluzji i dostrzec ukrytą pod nim PRAWDĘ.

PRAWDA jest świetnym thrillerem z kryminalnym shotem skupionym wokół rozwiązania niezwykle skomplikowanej zagadki zabójstwa. Intryga tylko z pozoru wydaje się prosta i początkowo tak sądzą śledcze. Jednak wymarzone 48 godzin na jej rozwiązanie mija, a one mimo obiecujących tropów wciąż nie znalazły odpowiedzi.

W tej książce zdarzyło się też coś, co u mnie należy do rzadkości... ? polubiłam obie bohaterki! Komisarz Małecka to charyzmatyczna kobieta obdarzona dużą intuicją, rasowa śledcza, niezawodna, zawsze dążąca do sprawiedliwości. Jednocześnie nie jest zaślepiona swoją boskością i nie boi się przyznać do słabości i popełnionych błędów. Wyciąga wnioski, zmienia podejście i słucha otoczenia. Za dojście do PRAWDY potrafi położyć na szali własną karierę. Chociaż w kontaktach z innymi oschła i opryskliwa, wewnątrz chowa empatię i nie obawia się jej używać. Widać to np. w jej relacji z aspirantką Grażyną, która swoim zaangażowaniem, nieustępliwością i młodzieńczym zapałem rozbija twardą skorupę Pauliny.

Wątek Pauliny i Krzysztofa bardzo mi się podobał. Nienachalna relacja, stonowane emocje i iskra tego czegoś...

Dosyć dawno nie czytałam powieści Igora Brejdyganta i zapomniałam już, jakie są fajne. Dzięki tej najnowszej książce na nowo odkryłam PRAWDĘ o tym. To porywająca historia z nietuzinkową i fajnie rozegraną intrygą oraz z ciekawymi bohaterami. Czegóż chcieć więcej?

"Całe życie to jeden wielki ciąg skutków ubocznych, może zresztą ono samo też jest takim skutkiem ubocznym czegoś zupełnie innego".

Paradoks
Igor Brejdygant0
Okładka ksiązki - Paradoks

Niepokorny i kierujący się własnymi zasadami inspektor Marek Kaszowski żyje w cieniu mrocznej przeszłości, samotnie, obwiniając się za wypadek samochodowy...

Spirala
Igor Brejdygant0
Okładka ksiązki - Spirala

KTO STRACIŁ JUŻ WSZYSTKO, ZAPOMINA, CZYM JEST STRACH Wywołana przez zakazany związek iskra radości, za którą tęskniła latami. Tyle wystarczyło, żeby...