Po wyjeździe Cedrika z Atherton Hall Emily za wszelką cenę chce się dowiedzieć, co wpłynęło na decyzję mężczyzny – przecież się kochają, więc dlaczego odszedł? Udaje się do brata, ale on też nie wie, co kierowało przyjacielem. Pod osłoną nocy, wiedziona rozpaczą i tęsknotą za ukochanym, dziewczyna wyrusza konno do Londynu. Podróż tę przyjdzie jej przypłacić zdrowiem.
Emily pozna odpowiedź na swoje pytanie, a Cedrik wróci do posiadłości. Jednak wkrótce się okaże, że czyjaś zazdrość i zranione ambicje staną zakochanym na drodze i zagrożą życiu jednego z mieszkańców Atherton Hall. Czy istnieje siła zdolna zniszczyć pragnienie prawdziwej i czystej miłości? Zdolna zatrzymać tęsknotę, która przetrwała próbę czasu?
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-01-20
Gdy sięgam po kolejny tom powieści zawsze zastanawiam się czy przeżyję rozczarowanie czy też oczarowanie. Kolejne losy bohaterów powieści Laurencji Wons to historia, od której nad wyraz trudno było mi się oderwać, dzięki temu książkę przeczytałam niemal jednym tchem.
To opowieść o trudnej miłości Emily i Cedrika. Miłość trudnej, bo nie tylko musi stawić czoła konwenansom ówczesnych czasów, w których bohaterom przyszło żyć, różnicom pochodzenia, ale w tym tomie, przede wszystkim nienawiści i okrutnej zazdrości, która doprowadza do licznych zbrodni.
Choć fabuła jest nieco przewidywalna tzn od razu domyślamy się kto za owymi zbrodniami stoi, to jednak, czy sprawia to lekki język, którym powieść jest pisana czy wartka akcja i zaskakujące epizody, przyznać trzeba iż od lektury trudno się oderwać.
Niezwykle istotne są również prawdy, które ta powieść w sobie niesie. Iż warto walczyć o swoje marzenia i uczucia. Że istotne jest wsparcie bliskich, przyjaźń i że nigdy nie jest za późno by zacząć od nowa.
To tego świetnie wykreowani bohaterowie o interesujących charakterach dają nam romans historyczny, nad którymi bez wątpienia warto się pochylić i poświęcić mu swój cenny czas.
Nie ma istoty bardziej niebezpiecznej niż odtrącona kobieta, której pragnienia zostały zlekceważone.
Po raz kolejny wracamy do przepięknej angielskiej rezydencji George'a Hastingsa i jego młodszej siostry Emily.
Historia jest kontynuacją powieści Zaniedbany ogród. Jej akcja rozpoczyna się dokładnie w chwili w której zakończyła się pierwsza część.
Po tym jak Cedrik Ivory, nauczyciel,opiekun a przede wszystkim wielka miłość najmłodszego z dzieci państwa Hastingsów opuścił Atherthon Hall bez pożegnania dziewczyna początkowo popadła w rozpacz, lecz gdy jej emocje nieco ostygły postanowiła za wszelką cenę skłonić mężczyznę do powrotu.
Przebrana w męski strój udaje się konno do mieszkania Cedrika , lecz , choć udaje jej się osiągnąć cel okazuje się, że szczęście zakochanych nadal jest w niebezpieczeństwie.
Kto i dlaczego spiskuje i co chce uzyskać?
Pisząc o pragnieniach i tęsknotach nie chcę zdradzać szczegółów fabuły, by nikomu nie odebrać przyjemności jaką była lektura tej powieści.
Autorka z wrażliwością i niezwykłą delikatnością opisuje uczucie łączące parę głównych bohaterów, pokazując jak wiele przeszkód musiało pokonać prawdziwe uczucie.
Konwenanse, etykieta, zniszczona reputacja i posąg- były to wartości, którymi wówczas kierowało się społeczeństwo , jednak czy reguły są ważniejsze niż szczęście?
Patronowanie książkom, które skradły serce od pierwszych stron jest największym marzeniem każdej recenzentki.
W moim przypadku taką historią jest cykl Ścieżki przeznaczenia Laurencji Wons.
Wartka akcja , prawdziwe napięcie i miłość gwarantują oderwanie się od rzeczywistości na długie godziny.??
Bez wątpienia była to bardzo porywająca i wciągająca kontynuacja serii ,,Ścieżki przeznaczenia". Autorka wartko snuje losy bohaterów, poznanych w powieści ,,Zaniedbany ogród". Drugi tom w niczym nie ustępuje pierwszemu. Wręcz przeciwnie, jeszcze bardziej skupia uwagę i skłania do wielu przemyśleń na temat ludzkiej natury i uczuć, które niezmiennie rządzą życiem.
,,Pragnienia i tęsknoty" Laurencji Wons to powieść, w której w dalszym ciągu pierwsze skrzypce grają uczucia, powodowane nimi działania i decyzje. Przyjaźń, lojalność, miłość i zazdrość przemawiają do serca czytelnika z każdej strony książki. Z jednej strony obserwujemy relację, która narodziła się na skutek wspólnego spędzania czasu, czułości, troski i cierpliwości. Przez czyjąś zwykłą zazdrość i urażone ambicje, zostaje ona wystawiona na wiele trudnych prób. To, czy zakochani wyjdą z nich zwycięsko stanowić będzie odpowiedź na pytanie o to, czy prawdziwa miłość faktycznie jest w stanie pokonać wszystkie przeszkody na swojej drodze. Z drugiej strony zaś, autorka konfrontuje nas ze światem pielęgnowanej przez lata tęsknoty. Odkrywa przed czytelnikami sekrety, które czekały na ujawnienie. Udowadnia, że tylko to, co prawdziwe, czyste i szczere ma szansę na spełnienie i szczęście. Nie straszny tu wówczas ani upływający czas ani źli ludzie.
Czy w murach posiadłości Atherton Hall zagości miłość, spokój i spełnienie? Czy bohaterom uda się pokonać wszystkie przeszkody? Dowiecie się o tym, sięgając po tę fascynującą książkę.
W powieści Laurencji Wons jest wszystko to, co zawierać powinien dobry, interesujący romans historyczny. Nienachalny, lekki i przyjemny styl autorki sprawia, że książkę czyta się z prawdziwą przyjemnością. Autorka ujmująco porusza w powieści wątek walki o własne pragnienia, marzenia i miejsce w życiu. W plastyczny sposób oddaje emocje i uczucia targające bohaterami. Pokazuje, do czego może doprowadzić zazdrość i niecne uczynki. Warto również podkreślić fakt, z jaką rzetelnością Laurencja Wons oddaje klimat i atmosferę XIX-wiecznych realiów. Niemalże widzimy kreowany przez autorkę świat arystokracji pełnej konwenansów, pozorów i zakłamania. Kibicujemy bohaterom w ich walce z utartymi schematami. Dopingujemy ich w chwilach łamania sztywnych zasad.
,,Pragnienia i tęsknoty" to pełna emocji i barwna historia. Z wartką akcją i podbijającymi serca bohaterami. Naszpikowana romantyzmem, niebezpiecznymi zdarzeniami i nutą refleksji. To idealna pozycja dla wszystkich tych, którzy sentymentem darzą romanse historyczne.
Polecam tę historię serdecznie.
Małgosia, bibliotekarka z prowincjonalnego Pochwatowa, po miłosnym zawodzie ułożyła wreszcie swoje życie uczuciowe. Sytuacja komplikuje się jednak, gdy...
Cedrik Ivory, syn pastora, po dwudziestu latach wraca do Atherton Hall. Kiedyś spędzał tu wakacje jako przyjaciel obecnego gospodarza, lorda George'a Hastingsa...
Przeczytane:2025-02-21, Ocena: 5, Przeczytałem, 2025, Literatura Obyczajowa/Romans, Mam, Wydawnicto Lucky,
(czytaj dalej)