Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2015-06-23
Opis książki nieco mylny, bo chłopiec, który zginał na początku książki, nie był synem Jenny Gray, jej synek zmarł w zupełnie innych okolicznościach. Ciekawskich odsyłam do książki. Kolejna pozycja, zbudowana wokół przemocy domowej i męża socjopaty, co tylko pokazuje, że temat maltretowania kobiet należy nagłaśniać, bo być może 1/10 uda się wyrwać z toksycznego środowiska. Takie książki doskonale pokazują, że nie wszystko wygląda tak pięknie, jak na pozór się wydaje, a wiele kobiet na świecie za zamkniętymi drzwiami przeżywa najgorszy koszmar swojego życia. Ze strachu, poczucia wyobcowania i myśli, ze nic nie są w stanie zmienić, trwają w horrorze, oczekując iskierki nadziei i milcząco wołając o pomoc.
Główna bohaterka książki Jenna Gray, wyrwała się z takiego koszmaru i zaszyła w odludnym zakątku Walii, by leczyć rany i złamane serce.
Dochodzeniowcy Ray i Kate, odnajdują ją jednak po roku od tragicznego wypadku, w którym zginął potrącony Jacob, po czym aresztują za ucieczkę z miejsca wypadku. Idylla spokojnego życia, w którym Jenna próbowała się odnaleźć wraz z przybłędą Beau, zostaje zburzona, a mieszkańcy małej społeczności odwracają się od wcześniej lubianej artystki. W życiu Jenny po raz kolejny pojawia się mąż Ian, psychopatyczny sadysta.
Czy Jenna uwolni się w końcu z pułapki, w którą wpadła jako młoda niewinna kobieta? O tym przekonacie się, sięgając po "Pozwolę ci odejść".
Bardzo dobry debiut Clare Mackintosh. W wypadku samochodowym ginie kilkuletni chłopiec, policja przez ponad rok nie może złapać sprawcy. Na początku akcja rozwija się powoli, ale po kilkudziesięciu stronach nabiera tempa i trzyma w ryzach do samego końca. Każdy z bohaterów ma jakieś tajemnice, właściwie to jest kimś innym niż sprawiał pierwsze wrażenie. Przemoc domowa jest wszechobecna a rodzinni bokserzy bezkarni. Tym razem tak się nie stało.Policji udaje się powiązać wszystkie nitki i doprowadzić śledztwo do końca. A zakończenie? Sprawdźcie sami.
Możesz ocalić setki żyć... albo te, które znaczą najwięcej.Lot Londyn - Sydney. Na pokładzie stewardesa Mina próbuje zapomnieć o problemach z pięcioletnią...
Piękna, mądra, głęboko poruszająca powieść o miłości i nadziei. Która trwa nawet po końcu... Max i Pip to najsilniejsza para, jaką można sobie...
Przeczytane:2015-10-04, Ocena: 6, Przeczytałam,