Wszelkie diety cud i trendy fitness mogą stwarzać iluzję utraty wagi, ale rzadko są skuteczne na dłuższą metę. Autorzy proponują odmienne podejście do odchudzania. Wykorzystując techniki zaczerpnięte z terapii akceptacji i zaangażowania, pokazują, jak dokonać trwałych zmian w życiu. Skupiając się na barierach psychicznych, które utrudniają ustalanie i osiąganie celów, promują holistyczne podejście do dobrego samopoczucia, odchudzania i utrzymania upragnionej wagi - takie, które wykracza poza planowanie posiłków, liczenie kalorii i treningi na siłowni.

Z książki dowiesz się, jak zaprzestać działań, które nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, i skierować swoją energię na to, co zadziała, ponieważ będzie zgodne z twoimi wartościami. Poznasz sposoby radzenia sobie z przykrymi emocjami i bolesnymi myślami, będącymi prawdziwą przyczyną porażki w walce o zrzucenie wagi. A praktyka uważności pomoże ci świadomie dokonać wyboru: dlaczego, co i jak jesz.

Dzięki zamieszczonym w książce przykładom i praktycznym ćwiczeniom dowiesz się, jak:
- wyznaczać cele zgodne z twoimi wartościami,
- zmienić destrukcyjne nawyki i zwiększyć samokontrolę,
- poradzić sobie z wymówkami i nie ulec zachciankom,
- przerwać błędne koło negatywnych myśli i nieskutecznego działania,
- rozwinąć w sobie trwałą motywację.

Książka zawiera 7-tygodniowy program pożegnania z wagą. Opisane w niej narzędzia pomogą ci nie tylko uzyskać pożądane efekty w odchudzaniu i utrzymać upragnioną wagę, ale przede wszystkim cieszyć się dobrym samopoczuciem przez resztę życia.

Informacje dodatkowe o Pożegnaj wagę: Jak wykorzystać techniki ACT w odchudzaniu i utrzymaniu wymarzonej sylwetki:

Wydawnictwo: GWP
Data wydania: 2019-09-11
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: The Weight Escape: Stop Fad Dieting, Start Losing Weight and Reshape Your Life Using Cutting-Edge Psychology
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Ilona Jurkiewicz-Buchała

Tagi: odchudzanie

Kup książkę Pożegnaj wagę: Jak wykorzystać techniki ACT w odchudzaniu i utrzymaniu wymarzonej sylwetki

Pożegnaj wagę: Jak wykorzystać techniki ACT w odchudzaniu i utrzymaniu wymarzonej sylwetki - opinie o książce

Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2023-07-09, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2023,

Książka nie przekazuje magicznych sposobów na zrzucenie wagi, ale zawiera to, co najważniejsze, gdy zamierzamy zrzucić parę kilogramów. Najważniejsze jest bowiem odpowiednie podejście, które decyduje o tym, czy osiągniemy sukces, czy poniesiemy porażkę. Książka skupia się więc na kwestiach psychologicznych, a konkretnie na technikach ACT, czyli terapii akceptacji i zaangażowania.

Wiele sposobów odchudzania jest na dłuższą metę nieskutecznych, ponieważ pomijają kwestie psychologii jedzenia. Czynniki, które utrudniają zdrowe odżywianie i prowadzą do przejadania się, są bardzo ważne. Z książki dowiemy się, jak radzić sobie z zachciankami i trudnymi myślami, jak się motywować, jak rozpoznać swoje cele i jak przejąć kontrolę nad swoim postępowaniem. Znajdziemy tu również wiele ćwiczeń, które ułatwiają wprowadzanie trwałych zmian w swoje życie.

Pułapka szczęścia. Przestań walczyć, zacznij żyć
Russ Harris0
Okładka ksiązki - Pułapka szczęścia. Przestań walczyć, zacznij żyć

Czy masz czasem wrażenie, że kurczowo trzymasz się przekonań, które tylko cię ograniczają i blokują? I że im bardziej szukasz szczęścia, tym większe jest...

Russ Harris0
Okładka ksiązki - ACT skoncentrowana na traumie. Praca z umysłem, ciałem i emocjami z wykorzystaniem terapii akceptacji i zaangażowania

Dogłębne, integracyjne podejście pomagające uleczyć traumę Terapia akceptacji i zaangażowania skoncentrowana na traumie to elastyczny, kompleksowy model...