Potwór ze Świętej Heleny

Święta Helena: skalista wysepka oddalona o tysiące mil od najbliższego wybrzeża, pilnie strzeżona przez brytyjską marynarkę wojenną. Nigdy nikt nie został zamknięty w bardziej odległym i niedostępnym więzieniu niż Napoleon Bonaparte po swojej klęsce pod Waterloo. W roku 1819 Markiza Delfina de Sabran i jej kochanek, znakomity pisarz François-René de Chateaubriand, odwiedzają cesarza na wyspie na krańcu świata, gdzie cesarz ostatnie lata swojego życia spędza w angielskim areszcie. Delfina, słynna kurtyzana, pragnie spotkać najwspanialszego mężczyznę swoich czasów, ale cesarz w niczym nie przypomina wyidealizowanego bohatera, którego spodziewała się spotkać, a wyspa okazuje się szara i brzydka, roi się od szczurów. Klątwa ostatecznej klęski Napoleona wydaje się przenikać ląd i powietrze, a legenda opowiedziana przez marynarza ostrzega odwiedzających, że ,,potwór z Korsyki" nie jest jedynym monstrum, które zamieszkuje to miejsce.

Z jakim groźniejszym przeciwnikiem niż Napoleon będą musiały zmierzyć się ocalałe dzieci francuskiej arystokracji po miesiącach żeglugi? Podczas spotkania z cesarzem, który podbił całą Europę, wojskowym, którego szanowali nawet wrogowie, mężczyzną, przed którym ulegały kobiety, Chateaubriand i Delfina odkryją ku swemu przerażeniu, że potwory mogą mieć wiele twarzy.

,,Alegoryczna opowieść ukazująca siły napędowe naszej cywilizacji - strach, władze i próżność"". El Periódico

,,Narracyjna sieć intryg i pełna napięcia opowieść o władzy, złu i tyranii". El País

Informacje dodatkowe o Potwór ze Świętej Heleny:

Wydawnictwo: Noir sur Blanc
Data wydania: 2024-09-25
Tytuł oryginału: El monstre de Santa Helena

Tagi: Literatura przygodowo-historyczna Literatura przygodowa - wojny napoleońskie Kolaż literacki

Kup książkę Potwór ze Świętej Heleny

Victus. Upadek Barcelony. 1714
Albert Sánchez Piol0
Okładka ksiązki - Victus. Upadek Barcelony. 1714

Malowniczy obraz wojny o sukcesję hiszpańską, która rozdarła Europę na początku XVIII w. i oporu Barcelony, miasta, które stawiło czoło dwóm...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk