Pikantne historie dla pendżabskich wdów

Przezabawna, podnosząca na duchu powieść o spotkaniu Wschodu z Zachodem.

Nikki, córka indyjskich imigrantów, jest barmanką w Zachodnim Londynie. Do tej pory dystansowała się od tradycyjnej sikhijskiej społeczności i wolała bardziej niezależny (czyli zachodni) styl życia. Kiedy popada w finansowe tarapaty, podejmuje pracę nauczycielki kreatywnego pisania w ośrodku w samym sercu zamkniętej londyńskiej społeczności imigrantów z Pendżabu.

Wskutek nieporozumienia sikhijskie wdowy, które zapisały się na kurs, chcą poznać podstawy pisania i czytania po angielsku, a nie zgłębić sztukę pisania krótkich form. Jednak Nikki szybko orientuje się, że jej kursantki to nie tylko skromne wdowy, które spędziły życie w cieniu ojców, braci i mężów. Nikki uczy je, jak wyrazić zamknięte w nich historie, przez co uwalnia nieoczekiwaną i ekscytującą twórczą siłę kobiet.

Kiedy plotki wdów rzucają szokujące światło na śmierć młodej żony - nowoczesnej kobiety takiej jak Nikki - i kiedy wśród przyjaciółek rozchodzą się niektóre z erotycznych opowieści z zajęć, wybucha skandal, który stwarza zagrożenie dla wszystkich.

Informacje dodatkowe o Pikantne historie dla pendżabskich wdów:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2017-08-02
Tytuł oryginału: Erotic Stories for Punjabi Widows

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Pikantne historie dla pendżabskich wdów

Pikantne historie dla pendżabskich wdów - opinie o książce

„- Tak – powiedziała chrypliwie Harpreet i pociągnęła łyk herbaty. - Kobiety takie jak my”

„Pikantne historie dla pendżabskich wdów” napisała Balli Kaur Jaswal. To książka skierowana głównie do kobiet, bo to one odgrywają tu najważniejszą rolę i opowiada o społeczności emigrantów pochodzenia indyjskiego mieszkających w Wielkiej Brytanii. Jednak sposób w jaki autorka to zrobiła może zaskakiwać.

Nikki wychowała się w rodzinie emigrantów pochodzących z Indii, z regionu o nazwie Pendżab. Bliżej jej jednak do kultury Zachodu niż do tradycji. Chce stać się samodzielna, więc wyprowadziła się z domu, ale właściwie nie wie, co chce robić w życiu. Przypadkiem dowiaduje się o ofercie pracy nauczycielki pisania kreatywnego dla kobiet. Gdy dostaje tę pracę okazuje się, że miała o niej zupełnie inne wyobrażenie. Nie wie jednak, że osoby, które pozna na zajęciach odmienią jej poglądy na rodzimą kulturę i plany na przyszłość.

Życie Nikki przeplata się z historiami pendżabskich kobiet. Jest tu dużo pikanterii, którą zapowiada tytuł książki. Jest też tajemnica śmierci młodej dziewczyny. Mimochodem dowiadujemy o życiu i problemach hinduskich emigrantów, o religii o nazwie sikhizm, o kulturze i zwyczajach panujących w społeczeństwie wywodzącym się z Indii. Informacje są ciekawie podane i zachęcają by sprawdzić na mapie, gdzie właściwie leży ten Pandżab, z którego pochodzą tak bogate w doświadczenie życiowe kobiety.

Okazuje się, że my, kobiety jesteśmy na całym świecie bardzo podobne. Natomiast, gdy współpracujemy możemy osiągnąć, wydawałoby się, niemożliwe rzeczy. Potrafimy się troszczyć o siebie nawzajem i wspierać młodsze pokolenie swoim doświadczeniem. Książka napawa optymiznem.

Treść książki zaciekawia, wzrusza, bawi, intryguje. Okładka kojarzy mi się ze świątynią, ale wewnątrz wcale nie jest grzecznie i pruderyjnie. Świetna opowieść!

Avatar użytkownika - Northman
Northman
Przeczytane:2017-10-26, Ocena: 5, Przeczytałem,

W kuluarach pendżabskiej alkowy bywa wesoło :)

Oj, bywa wesoło! :) Ta książka ubawiła mnie do łez :) I zaskoczyła, maksymalnie na plus mnie zaskoczyła - KOMPLETNIE NIE TEGO się spodziewałem... i dobrze! :) Myślałem, że dostanę do ręki jakieś cicho wyszeptane w tajemnicy, skromne historyjki przerażonej kobieciny, a tu tymczasem... :)

A tu tymczasem dostałem masę śmiechu, zero pruderii, trochę pikanterii, a na deser nieco sensacji / kryminału pod sam koniec :) Nikki prowadzi kurs wśród pendżabskiej społeczności (sama stanowczo się od niej odcinając), w trakcie którego wszystkie ciekawe, śmieszne i podnoszące temperaturę historie z życia wzięte wychodzą na światło dzienne. Jedna z nich jest na tyle niebezpieczna, że sprowadza spore zagrożenie na wszystkich (stąd końcówka rodem z dobrej sensacyjnej książki). Pomysł na książkę bardzo fajny :) ...

O czym jednak jest tak naprawdę ta lektura? W gruncie rzeczy nie o tych wszystkich historyjkach pozbawionych pruderii i budzących salwy śmiechu. To jest trochę książka... o zderzeniu Wschodu z Zachodem. W dobrym, tak myślę, tego słowa znaczeniu. Okazuje się bowiem, że choć kultury dwóch światów mogą być różne, to jednak... można się wzajemnie zrozumieć. A i ludzie, choć wychowani wśród różnych wartości, tradycji... są wbrew pozorom bardzo do siebie podobni na gruncie "bycia człowiekiem" - z całym bagażem tego człowieczeństwa, związanych z nim pragnień, myśli... a także ze z tym wszystkim "co nas kręci, co nas podnieca" :) - te sfery są chyba zawsze takie same ;) , nieważne pod jaką szerokością geograficzną :)

Co poza tym? To bardzo... pogodna książka :) Taka po prostu... pełna życia :) ... Może przez ciągły uśmiech, jaki budzi co chwilę jej lektura. A uśmiech to przecież dobra rzecz :)

Polecam!

Dziękuję Wydawnictwu Czarna Owca za egzemplarz recenzencki.

Recenzja znajduje się także na moim blogu:

Avatar użytkownika - pokooj36
pokooj36
Przeczytane:2017-09-01, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2017,

Nikki, mieszkająca w Londynie, w zasadzie nie czuje się za mocno związana z korzeniami swojej rodziny. Podjęcie pracy jako nauczycielka dla pendżabskich kobiet może sporo zmienić w jej życiu. Z każdą lekcją dziewczyna bliżej poznaje tradycje społeczności, a jednocześnie uczy się, że kobiety niezauważalne przez społeczność, mogą kryć wiele tajemnic. A ich fantazje są niezwykłe, nawet jak na możliwości wychowanej w kulturze zachodniej dziewczyny.

Avatar użytkownika - lady_foe
lady_foe
Przeczytane:2018-01-16, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2018,

Indyjska kultura kontra nowoczesny zachodni świat mieszają się w Londynie. Nikki przez przypadek dostaje nową pracę jako nauczycielka kreatywnego pisania. I to wszystko przewraca jej życie do góry nogami. Poznaje nowe kobiety, które stają się jej przyjaciółkami, wsiąka w społeczność Pendżabczyków i poznaje ich mroczne tajemnice. Książka niezwykle ciepła, pokazująca realne problemu indyjskich imigrantów, a za razem bardzo krzepiąca na duchu. A pikantne historie są na prawdę pikantne!

Avatar użytkownika - anoola
anoola
Przeczytane:2020-08-11, Ocena: 4, Przeczytałam, Z biblioteki, 52 książki - 2020,
Avatar użytkownika - luimig
luimig
Przeczytane:2017-10-01, Ocena: 4, Przeczytałam, 12 książek 2017,
Podróż życia Sióstr Shergill
Balli Kaur Jaswal0
Okładka ksiązki - Podróż życia Sióstr Shergill

Autorka Pikantnych historii dla pendżabskich wdów - bestsellerowej książki wybranej do klubu czytelniczego Reese Witherspoon - powraca z podnoszącą na...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk