Wzruszająca historia Polki, która swojego szczęścia szukała w krajach arabskich.
Studiująca turystykę Lidka dostaje nieoczekiwaną propozycję wyjazdu na roczne stypendium językowe do Kuwejtu. Tam poznaje Hassana, któremu bardzo szybko wpada w oko. Aby oczarować dziewczynę wschodni przystojniak zabiera ją w kilkudniową podróż po bogatym emiracie. Pod koniec prosi ją o rękę i obiecuje, że może żyć jak arabska księżniczka.
Polka zaczyna się wahać. Rodzina w kraju nie kryje rozczarowania, ale Lidka ostatecznie decyduje się na ślub i bardzo szybko zachodzi w ciążę. Czułe pieszczoty i namiętny seks stają się napastowaniem ze strony męża. Za jego namową przerywa dotychczasowe studia i traci kontakt z rodziną. Jej życie zmieni się zupełnie, gdy do ich domu sprowadza się teściowa i siostra Hassana. Tylko czy mogła przypuszczać, że właśnie najbliżsi ludzie zgotują jej piekło?
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2014-11-25
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Przeczytałam wcześniej "Jestem żoną szejka" i tamta pozycja podobała mi się zdecydowanie bardziej. W tej książce historia jest czasem płytka a wypowiedzi infantylne, ciężko mi było ją skończyć
Kolejna książka tej autorki i po raz kolejny zaintrygowała mnie ta historia. Jednocześnie przeraża mnie to co w niej przeczytałam. To co dzieje się w ZEA czasami nie mieści się w głowie, jak można zrobić coś tam okropnego drugiej osobie. Dziwi mnie fakt jak mężczyźni najpierw zabiegają o kobiete i chcą złożyć u jej stóp cały świat a po ślubie zmieniają się nie dopoznania. Nagłe ochłodzenie stosunków to tylko początek tortur młodej kobiety z powieści. Później zaczyna się poniżanie fizyczne i psychiczne a na koniec przemoc i gwałty tak okropne że ciężko jest to czytać.
Lidka bohaterka książki przekonała się na swojej skórze jak to miłość może byc ślepa a ukochana osoba może zamienic się w potwora. Jej życie tak cudowne nagle staje się horrorem i nic na to nie może poradzić. W Polsce mogłaby poprostu odejść ale w krajach arabskich jest to nie możliwe. Mężczyźni mają tam swoje prawa i myślą że są ważniejsi od Boga. Kobieta przed ślubem noszona na rękach teraz staje się mniej ważna niż ściera do podłogi. Kobiecie łatwo jest tam popełnic błąd gdy wszystko jest zakazane. Dla nas jako dla Polek coś z natury błachego tam jest najwyższym stopniem hańby dla mężczyzny. To co dzieje się na Wschodzie jest poprostu chore i nie wiem jak kobiety nadal mogą się godzic na takie życie. Dzielą nas z nimi setki kilometrów, różnice kulturowe i religijne. Takie związki nie powinny sie udać a mimo to nadal takie pary się tworzą a kobiety rozumieją swój bład za późno.
Oczywoscie przeczytam kolejną książkę autorki.
Książkę przeczytałam bez odkładania na później, a że czytam zwykle wieczorem to zerwałam trochę nocy. Akcja jest wciągająca, wydarzenia dynamiczne. Autorka opisuje zwyczaje panujące w karajach arabskich. Poznajemy 2 mieszane małżeństwa Polek z muzułmaninami. Aśka jest zadowollona ze swojego życia, ma służbę do wszystkiego, kochającego męża i dzieci. Lidka jej tego zazdrości bogactwa, komfortu życia, dąży do tego samego celu. Jel losy potoczą się jednak inaczej. Przeżyje wiele wspaniałych chwil, ale dozna też wiele upokorzeń.
Poruszająca opowieść Polki, która poślubiła jednego z najbogatszych szejków. Laila Shukri przerywa milczenie i opowiada o swoim tajemniczym...
Wstrząsająca historia Polki, która stała się żywym towarem... Dalsze losy Julii znanej z kart "Byłam kochanką arabskich szejków", o które czytelniczki...
Ocena: 5, Chcę przeczytać, 52 książki 2015,