Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2011-09-21
Miłe czytadło. Początkowo się nie zapowiadało, ale ostatecznie spędziłam miłe chwile przy tej książce. Książki Musso zaczęłam słuchać w ciąży, więc to miłe skojarzenia. Jak zwykle w powieści jest miłość, tajemnica, sztuka i trochę magii.
Opis "Papierowej dziewczyny" sugeruje, iż jest to opowieść o kobiecie, która wypadła z książki. Jednak jest ona czymś więcej: autor opisuje w niej destruktywną miłość, wielką przyjaźń, poświęcenie i oddanie wobec bliskiej osoby. Kieruje uwagę czytelnika na sprawy naprawdę ważne w życiu, których nie należy ignorować. Postać z książki ma ogromny wpływ na życie swego twórcy i tak naprawdę ratuje go przed nim samym.
Mnie książka zachwyciła. Musso wprowadza nutę magii i sprawia, że coś niemożliwego staje się rzeczywistością. I to tylko po to, aby zaskoczyć finałem i pokazać, jak wielką siłę ma miłość i przyjaźń.
Książka ciekawa i wciągająca do samego końca.
Tom - sławny pisarz załamał się po rozstaniu z ukochaną. Nie radzi sobie bez niej, rujnuje swoje zdrowie i zaniedbuje pisanie kolejnej części swojej powieści. W pewną noc budzi go huk. Okazuje się, że w jego domu jest naga dziewczyna, która mówi że wypadła z jego książki. Początkowo Tom jej nie wierzy, to przecież absurdalne. Z czasem jednak wszystko przemawia za tym, że dziewczyna naprawdę jest Billie i naprawdę wypadła z jego powieści.
Nie wyznając sobie swoich uczuć, para zakochanych żegna się na lotnisku. Samolot, do którego wsiada dziewczyna rozbija się krótko po starcie. Ale to jeszcze...
Najnowsza powieść Guillaume’a Musso zachwyci zarówno fanów thrillerów, jak i miłośników książek literackich. Lektura, która jak żadna inna zaciera...
Uczucia rodzą się i umierają. Takie jest życie. Pewnego ranka ktoś odchodzi, a ktoś zostaje sam. Nigdy nie wiadomo dlaczego.