Eddie Flynn, niegdyś działał jako artysta oszust i kanciarz, po latach został prawnikiem. Uznał, że między tymi dwoma zawodami nie ma wielkiej różnicy. Minął ponad rok od czasu, gdy Eddie przysiągł sobie, że więcej jego noga nie postanie w sali sądowej. Jednak teraz nie ma wyboru. Oleg Wołczek, niesławny szef nowojorskiej mafii rosyjskiej kazał założyć na plecy Eddiego bombę i uprowadził jego dziesięcioletnią córkę, Amy. Eddie ma tylko 48 godzin żeby wybronić Wołczeka w niemożliwym do obrony procesie o morderstwo - musi wygrać i ocalić życie córki. Działając pod okiem mediów i nadzorem FBI, Eddie, broniąc swego klienta, musi wykazać maksimum sprytu i wykorzystać dawno nabyte umiejętności cwaniaka i kanciarza. Czy z tykającym na plecach zegarem detonatora, uda się Eddiemu przekonać sędziów przysięgłych? Przegrać proces to stracić wszystko.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2016-03-02
Kojarzysz filmy akcji z Jasonem Stathamem w roli głównej? Podobają Ci się? ?
Jeżeli tak, to ,,Obrona" autorstwa Steve'a Cavanagha jest właśnie dla Ciebie!
,,Obrona" to książka, w której naprawdę dużo się dzieje. Akcja jest dynamiczna -- mamy rosyjską mafię, porachunki gangsterskie i oczywiście Eddiego Flynna, głównego bohatera powieści.
Eddie to bardzo kontrowersyjna postać: niegdyś oszust, bandzior, później prawnik, który po przegranej sprawie popada w alkoholizm i doprowadza do rozpadu swojej rodziny. Jednak na sali sądowej potrafi wykrzesać z siebie wszystko, co najlepsze. To właśnie dzięki niemu dostajemy na rozprawach prawdziwe przepychanki, które tylko podkręcają akcję. Widać, że autor doskonale zna się na rzeczy i realistycznie przedstawia to, co dzieje się w sądzie.
To książka z dużym naciskiem na sensację, i muszę przyznać, że tutaj Cavanagh naprawdę się postarał. Niemniej trochę go poniosło, przez co całość wydaje się mocno naciągana. Wydarzenia, które rozgrywają się wokół głównego bohatera, są wręcz nieprawdopodobne, a fakt, że wszystko dzieje się w krótkim czasie, tylko potęguje to wrażenie. Niemniej osoby, które nie zwracają zbyt dużej uwagi na realizm, a stawiają na akcję, będą z lektury z pewnością usatysfakcjonowane.
Podsumowując, ,,Obrona" to książka, w której akcja często zmienia kierunek, fabuła wciąga, a prawniczy klimat jest odwzorowany idealnie. Całość czyta się szybko i z dużym zainteresowaniem. Zatem jeśli nie przeszkadza Ci lekkie oderwanie od realności, śmiało sięgnij po tę książkę.
ZANIM PRZECZYTASZ TĘ KSIĄŻKĘ, MUSISZ WIEDZIEĆ TRZY RZECZY:Po pierwsze, szuka mnie policja, żeby oskarżyć o morderstwo.Po drugie, nikt nie wie, kim...
Bezkompromisowy prawnik Eddie Flynn powraca! Najnowsza książka bestsellerowego autora thrillerów prawniczych, Steve’a Cavanagha. Błyskotliwa, wciągająca...
Przeczytane:2017-03-06, Ocena: 6, Przeczytałam, 40 książek w 2017,