Nigdy nie mów na zawsze

I odpuść nam nasze winy...

Na ile życie jest zależne od naszych wyborów, na ile od przypadku, a może kieruje nim wyłącznie przeznaczenie? Nad tym zastanawia się autorka na łamach najnowszej, dwuczęściowej powieści.

Spotkanie w pociągu. W jednym przedziale trafiają na siebie: kryminalistka po piętnastoletniej odsiadce, młodzieniec opuszczający dom dziecka, by zacząć życie na własny rachunek, i zakonnica udająca się na urlop. Ich losy łączą się w nieoczekiwany sposób - wkrótce okazuje się, że mają ze sobą coś wspólnego. Przypadek? Tak. Dziwny, absurdalny, nieprawdopodobny? Tak. Ale na tego rodzaju ,,przypadki" trzeba zwrócić szczególną uwagę, bo to właśnie ingerencja przeznaczenia. A co, jeśli je zignorujemy? Cóż... będą się pojawiały tak długo, aż w końcu sprowadzą nas na właściwą ścieżkę.

Danuta Noszczyńska - absolwentka krakowskiego liceum plastycznego oraz Wydziału Filozoficznego UJ. Pisarka, plastyczka, scenarzystka i reżyserka, twórczyni młodzieżowych teatrów amatorskich i grup teatralnych dla seniorów, twórczyni i organizatorka Ogólnopolskiego Przeglądu Teatralnego Amarantus. Trzy z wydanych do tej pory ponad dwudziestu pozycji (,,Pod dwiema kosami, czyli przedśmiertne zapiski Żywotnego Mariana", ,,Wszystkie życia Heleny P.", ,,Harpia") zostały nagrodzone na Festiwalu Literatury Kobiet ,,Pióro i Pazur". Danuta Noszczyńska to kobieta, która (jak mówi sama o sobie) ,,wszystko potrafi", poza pisaniem oddaje się na co dzień licznym kreatywnym zajęciom, trudno w jednym zdaniu wyliczyć jakim, ona sama twierdzi, że absolutnie wszystkim, co jest do zrobienia, naprawienia lub popsucia. Z ogromną pasją przerabia wszystko po swojemu, nie posiada niczego, co pozostałoby w takim samym stanie jak w dniu zakupu. Dlaczego? Gdy ją o to zapytać, odpowiada: ,,Właściwie sama nie wiem, natręctwo takie chyba...".

Informacje dodatkowe o Nigdy nie mów na zawsze:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-03-14
ISBN: 9788383520575

Kup książkę Nigdy nie mów na zawsze

Nigdy nie mów na zawsze - opinie o książce

Nigdy nie mów na zawsze... Jakie to mądre słowa. Człowiek nigdy nie wie, czy to, co ma jest mu dane na zawsze. Dlatego też trzeba cieszyć się z tego, co się ma, nawet z najmniejszych rzeczy. Trzeba cieszyć się każdą chwilą, bo życie też nie jest nam dane na zawsze. Kiedyś przyjdzie koniec, a jak przyjdzie to, chociaż powiedzmy wtedy, że przeżyliśmy je, jak najlepiej potrafiliśmy.

To takie przemyślenia dotyczące tytułu książki, który stwarza szerokie pole interpretacji.

,,Nigdy nie mów na zawsze" Danuty Noszczyńskiej to pierwszy tom dwuczęściowej serii. Nie jest ona taka poważna jak mój wstęp. ? Można się przy niej uśmiać i to nie mało.

Uwielbiam zbiegi okoliczności, absurdalne przypadki wplecione w fabułę. Takie książki czyta się w jeden dzień, gdyż tak wciągają i bawią czytelnika. Tutaj również mamy z nimi do czynienia.

Trzej bohaterowie o różnych osobowościach, z różnym bagażem życiowym spotykają się w pociągu i tak naprawdę nie wiedzą jeszcze, że to nie ostatni raz się spotykają. Przeznaczenie miało dla nich inny plan. Czy zakonnica, kryminalistyka i młodzieniec, który opuścił dom dziecka, będą mieli dla siebie coś ważnego do przekazania? Czy wzajemnie wpłyną na swoje decyzje i na życie?

Przypadki chodzą po ludziach i zazwyczaj okazuje się, że wnoszą wiele dobrego.

Książka po prostu ma wszystko, co powinna mieć bardzo dobra lektura dla czytelnika. Delikatny humor, tajemnice z przeszłości, cudne pióro autorki, wplecione przesądy, bohaterowie wyraziści, realni i świetnie przedstawieni, których nie da się nie lubić, to wszystko przemawia za tym, aby każdy czytelnik uwielbiający dobrą fabułę, sięgną po tę pozycję. Jestem ciekawa, co autorka szykuje dla nas w drugiej części. Nie mogę się już doczekać.

Avatar użytkownika - agnieszka_rowka
agnieszka_rowka
Przeczytane:2024-03-14, Przeczytałam,
Pola. Wnuczka wariatki
Danuta Noszczyńska0
Okładka ksiązki - Pola. Wnuczka wariatki

Zabawnie opowiedziana historia trzech pokoleń kobiet, która mogła potoczyć się inaczej. Pola ma dwadzieścia osiem lat, studiuje i pracuje w butiku, a mimo...

Dopóki śmierć nas nie połączy
Danuta Noszczyńska0
Okładka ksiązki - Dopóki śmierć nas nie połączy

Czy można przełamać klątwę dzieciństwa? Małgorzata wyprowadza się z rodzinnej wsi do dużego miasta, gdzie ciężko pracuje, by zostać ,,kimś". Jest dziewczyną...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;