Niepołomice. Przeklęci

Tom 2 cyklu Niepołomice

Porywająca historia rodzin na tle wydarzeń, które zmieniły losy Polski.
Powstanie styczniowe zbiera krwawe żniwo. Wojciech Trzos z obawy przed karą ukrywa się i wpada w tarapaty. U owdowiałej Cecylii pojawia się adorator, lecz w przeciwieństwie do swej bratowej, kobieta nie jest zainteresowana ponownym zamążpójściem. W sercu Gustawa Zaleskiego odradza się miłość do Eulalii, jednak na drodze do ich szczęścia stoi Gertruda, która nie akceptuje związku córki.Czy miłość pięknej szlachcianki i kupca ma szansę na pokonanie piętrzących się trudności? Jak potoczą się losy Wojtka? Czy Maksymilian zapomni o przeszłości i wybaczy mordercom swej rodziny?
Edyta Świętek kolejny raz udowadnia, że doskonale odnajduje się w historycznych realiach epoki.

Informacje dodatkowe o Niepołomice. Przeklęci :

Niepołomice. Przeklęci - opinie o książce

Avatar użytkownika - losar
losar
Przeczytane:2022-11-07, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2022,

Powstanie styczniowe zbiera krwawe żniwo. Wojciech Trzos  z obawy przed karą ukrywa się i wpada w tarapaty. U owdowiałej Cecylii pojawia się adorator, lecz w przeciwieństwie do swej bratowej kobieta nie jest zainteresowana ponownym zamążpójściem. W sercu Gustawa Zaleskiego odradza się miłość do Eulalii,jednak na drodze do ich szczęścia stoi Gertruda,która nie akceptuje związku córki.

Avatar użytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2021-10-26, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2021, Patronaty medialne,

"Przekleci" jest bezpośrednią kontynuacją "Zniewolonych" sagi Niepołomice. Choć na początku książki jest krótkie przypomnienie pierwszej części, to mimo to warto zapoznać się z poprzednim tomem.

Obserwujemy kolejne zmagania rodziny Trzosów i Parnickich. Będziemy świadkami podejmowanych przez nich decyzji. Jedne będą trafne, inne okażą się błędne. Te drugie, jak to zwykle bywa, pociągną za sobą przykre konsekwencje. Warto tu przytoczyć syna Kornelii - Maksymiliana, który żyje wyłącznie żądzą zemsty za to, co przed laty spotkało jego rodzinę. Widzimy jak łatwo można pomylić się w swojej zawziętości, w nie do końca znajomości faktów.

"Pewnego dnia poślę ich wszystkich przed oblicze szatana. Każdą z tych przeklętych dusz. Pomszczę moich bliskich, zabijając morderców, ich synów, a gdy tych braknie, to nawet i wnuków."

Ważną rolę w książce odgrywa wątek przemijania i pragnienia zachowania po sobie potomków oraz zadbania o gospodarstwo i ziemie. Ojcowizna wszak nie mogła pójść na zmarnowanie. Jednak nie wszyscy to rozumieją, mając inne zapatrywanie na życie.

Autorka wielokrotnie zaskakuje rozwojem wydarzeń i postępowaniem bohaterów. Czytając wszystko to, co ma miejsce, emocje we mnie kipiały budząc to złość, to szok i niedowierzanie, innym razem wzruszenie. Smutek jest stałym elementem powieści. Życie jak wiemy daje i zabiera, nic nie jest nam dane na zawsze. Bogaty może stracić, biedny zyskać. Status pana i chama przestaje mieć znaczenie, kiedy to życie rozdaje karty. Czy zatem komuś uda się wygrać z przekleństwem i zaznać szczęścia?

"- Przyszło nam żyć w ciężkich czasach...
- Każde czasy są ciężkie, a jednak ludzie jakoś dają sobie radę. To tylko mnie coś się nie darzy.
Jakby ktoś przeklął...
- Nie! Nie ma żadnej klątwy."

Edyta Świętek z niebywałem kunsztem prowadzi nas przez kolejne wydarzenia. Wszystko opisała z drobiazgowością, zachowując realia epoki, miejsce akcji, panujące zwyczaje i rytuały, społeczne podziały, konwenance, język jakim się posługują bohaterowie, a nawet rzeczywiste postacie historyczne. Tu naprawdę każdy miłośnik odniesień do dziejów Polski znajdzie to, czego oczekuje.

"Przekleci" to pełna emocji powieść, która zaprasza do XIX-wiecznej Galicji. Jesteście ciekawi, jak bohaterowie zamierzają rozliczyć się z przeszłością? Kto będzie szedł po trupach do celu, a w kim obudzą się wyrzuty sumienia? Sprawdźcie koniecznie!

Drugi tom Niepołomic - Przeklęci, rozpoczyna się Powstaniem Styczniowym w roku 1863. Wojtek Trzos przynosi Parnickim wiadomość o śmierci Antoniego, który został zraniony podczas jednej z bitw. Na rodzinę Trzosów za udział Wojtka w Powstaniu zostaje nałożona ogromna grzywna. Prokop musi sprzedać ponad połowę ziemi uprawnej. Jest coraz bardziej rozgoryczony bo Wojtek w dalszym ciągu się ukrywa. Życiem Maksymiliana rządzi zemsta. Mężczyzna nie spocznie dopóki zabójcy jego rodziny nie zostaną ukarani.

,,- Co to jest mała ojczyzna, babciu? - zapytała dziewczynka. - Chodzi ci o to, że Polska jest pod zaborami i to Austriacy są duzi i ważni, a my się nie liczymy?

- Nie aniołku - odparła Bernadeta. - Mała ojczyzna oznacza miejsce, z którego się pochodzi. Takie, które zna się dobrze i bardzo kocha. Dla nas małą ojczyzną jest niepołomicka ziemia. A tą dużą, prawdziwą, jest Polska, która kiedyś musi odzyskać wolność.

- Austriacy to zaborcy, którzy pospołu z Moskalami i Prusakami na strzępy rozszarpali nasz kraj. A jak już nastali, to zaczęli masowo wycinać rosnące tu dęby. - Maria wróciła do wcześniejszego wątku. - Dla nich niepołomicka knieja to nic innego jak skład, z którego można bezkarnie wydzierać drewno budowlane i opałowe. Zamiast dębów, buków czy grabów, sadzą wyłącznie sosny, bo te rosną najprędzej dając im szybko nowe zapasy drewna."

W tym tomie obserwujemy losy młodszego pokolenia, a historia jest tłem tej powieści. Starsi powoli oddają młodym władzę. Edyta Świętek zaskakuje rozwojem wydarzeń. I kiedy już mam wrażenie, że wszystko się ułoży, nagle bum i kolejny dramat w rodzinie Trzosów.

Zrywy niepodległościowe, codzienne życie, zemsta a między tym miłość, szacunek dla ziemi  - wszystko to, przedstawia nam Edyta Świętek w Przeklętych. Dodając do tego szczyptę gwary i obyczajów panujących w tamtych czasach. Sprawia to, że kolejny raz zanurzam się w dawnych czasach z bohaterami Pani Edyty, przypominając sobie historię mojego kraju, okraszoną przepięknym wątkiem obyczajowym.

Z pełną odpowiedzialnością polecam wzruszającą i łapiącą za serce serię o mieszkańcach Niepołomic. Dziękuję Skarpa Warszawska za możliwość objęcia jej patronatem. Polecam i zapraszam na stronę Wydawnictwa: https://www.skarpawarszawska.pl/

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska

Przeczytane:2022-03-20, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - 52 książki 2022,
Niepołomice. Zwycięscy
Edyta Świętek0
Okładka ksiązki - Niepołomice. Zwycięscy

Po latach daremnych oczekiwań Weronice i Nikodemowi Zalipiakom rodzi się syn Gabriel. Bernadeta, w obawie, by nie ziściła się klątwa z przeszłości, ponownie...

Zerwane więzi
Edyta Świętek0
Okładka ksiązki - Zerwane więzi

"Zerwane więzi" to współczesny romans z wątkami kryminalnymi. Wprawdzie prolog jest retrospekcją do czasu II wojny światowej, lecz...

Raj utracony
John Milton