Ukochana Cathy, jedna z bohaterek książki "Fangirl" Rainbow Rowell, oficjalnie powraca za sprawą swojej własnej historii, zatytułowanej Nie poddawaj się! Simon Snow właśnie kończy swój finalny rok nauki w słynnej Szkole Czarodziejów w Watfordzie, co nie idzie w parze z jego wciąż słabymi umiejętnościami posługiwania się różdżką.
Czary zdecydowanie nie są jego domeną, choć także w dziedzinach damsko-męskich nie idzie mu najlepiej, przez co porzuca go dotychczasowa dziewczyna. Ponadto jego mentor zniknął i nie daje żadnego znaku życia. Co najzabawniejsze, Snow wciąż uznawany jest za wszechpotężnego, jednego z najlepszych choć... w dalszym ciągu nie rozumie dlaczego.
Świat Magów po raz kolejny zmaga się z niepokojami i chaosem, a to oznacza, że Simon będzie musiał poradzić sobie ze wszystkimi sytuacjami naraz. Co gorsza, jego współlokator i arcy wróg - Baz, zdaje się coś kombinować skierowanego właśnie na naszego bohatera. I jak tu w spokoju pracować nad swoimi magicznymi umiejętnościami?
Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 2016-10-12
Kategoria: Dla młodzieży
Super książka. Było sporo humoru, trochę dramatu i niecodzienny romans. Chciałabym, żeby wydawnictwo wydało kolejną część.
Mam do niej mieszane uczucia. Bardzo mieszane. Z jednej strony inteligentna i lekka fantastyka, która w odpowiednich momentach trzyma w nieludzkim napięciu, zaś z drugiej kompletnie przeze mnie znienawidzony wątek homoseksualny. No po prostu aaaaarrrggghhhh!!!!! (Zaś z zupełnie innej strony patrząc to jeśli już są takie wątki, to dominują homoseksualni mężczyźni - przypadek?)
Komu to nie przeszkadza - niech sięga po "Nie poddawaj się" w ciemno. Ostrzegam tylko tych, których tego typu tematy doprowadzają do białej gorączki - czytacie na własną odpowiedzialność!
Lekka i urocza opowieść o Simonie Snow i jego przygodach w Szkole Czarodziejów w Watford. Bardzo spodobał mi się styl pisania autorki w innej książce jaką czytałam i z chęcią zabrałam się za te pozycje. Nie zawiodłam się i chętnie sięgne po inne książki Rainbow Rowell.
Książka Fangirl to kolejne dzieło Rowell Rainbow prezentujące historię sióstr bliźniaczek - Wren i Cath, które są całkowicie od siebie odmienne...
Załącznik autorstwa Rowell Rainbow prezentuje nam historię Beth Fremont i Jennifer Scribner-Snyder, do których pewnego dnia przybywa mail informujący...
(...) tęsknota za dobrymi rzeczami może doprowadzić człowieka do szaleństwa.