Nasze wczoraj

Tom 1 cyklu Na zawsze
Inne wydania:

Daniel nie spodziewał się, że pojawienie się w jego życiu Łucji, zmieni wszystko.
Była dla niego zakazana. Wszyscy to wiedzieli. On, ona i każdy, kto miałby cokolwiek do powiedzenia w tej sprawie. Jednak jego serce nie chciało słuchać rozumu. Nie chciało słuchać nikogo, nawet jego samego.

Łucja wiedziała, że to był zły pomysł. To uczucie, które nosiła w sercu, było zakazane. Ale jak można zapomnieć o kimś, kogo się kocha? Jak można przestać myśleć o kimś, kto jest tak blisko i daleko jednocześnie? Był dla niej zakazany. Wszyscy to wiedzieli. Ona, on i każdy, kto miałby cokolwiek do powiedzenia w tej sprawie. Jednak jej serce nie chciało słuchać rozumu. Nie chciało słuchać nikogo, nawet jej samej.

Stąpają po cienkiej linii. To niemożliwe, żeby utrzymać równowagę. Ktoś musiał spaść.

Informacje dodatkowe o Nasze wczoraj:

Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2019-10-09
Tytuł oryginału: Nasze wczoraj
Język oryginału: Polska

Tagi: bóg

Kup książkę Nasze wczoraj

Nasze wczoraj - opinie o książce

Bardzo dobra książki, w której jest dużo emocji. Autorka porusza trudne tematy. Pokazuje m.in. piękną miłość rodzeństwa. Daniel dba o młodszą o 3 lata siostrę Łucję. Chce ją chronić przed każdym niebezpieczeństwem. Kocha ją jak prawdziwy brat. Jednak z czasem uczucie się zmienia. I okazuje się, że patrzy na Łucję już nie jak na siostrę, ale jak na dziewczynę. Jest przerażony swoim odkryciem. Czuje do siebie odrazę. Robi wszystko, by zapomnieć, stłamsić w sobie to zakazane uczucie i by prawda nigdy nie wyszła na jaw. Dlatego odsuwa drastycznie od siebie siostrę, zmienia szkołę, do której razem chodzili, nawet znajduje dziewczynę, by tylko nie myśleć o Łucji. A Łucja, nieświadoma uczuć brata, traci go i bardzo tę stratę przeżywa.

Poza tym autorka pokazuje siłę przyjaźni. Daniel ma kumpla Olafa, któremu może powierzyć najskrytszy sekret; który go nie będzie oceniać, nie będzie krytykować, a przyjmie do wiadomości przedstawiony fakt i będzie wspierał. To bardzo pocieszające i zarazem budujące, kiedy nie jesteśmy sami ze swoimi problemami i możemy na kogoś zawsze liczyć. Bo komu miał 16-letni Daniel powiedzieć o swojej wstydliwej „inności”? Rodzicom, Łucji, psychologowi szkolnemu?

Lekkie pióro autorki, pomimo trudnych tematów, sprawia, że książkę czyta się szybko i czytelnik śledzi losy nastolatków z zapartym tchem. Końcówka szalenie wzruszająca. Bez chusteczek się nie obędzie. Już chwytam za kontynuację.

Książka przeczytana w ramach wyzwania "Olimpiada czytelnicza 2020" org.przez Pośredniczkę książek.

Avatar użytkownika - losar
losar
Przeczytane:2021-04-11, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2021,
Spragnieni, by żyć
Anna Szafrańska0
Okładka ksiązki - Spragnieni, by żyć

Nigdy nie jest za późno, by walczyć o siebie. Przekroczenie progu dorosłości dla wielu z nas to czas wyborów i poszukiwania własnej drogi...

Mat Punk Tattoo
Anna Szafrańska0
Okładka ksiązki - Mat Punk Tattoo

Czwarty tom serii Pink Tattoo to chistoria Mateusza, taruazysty pracujacego w poznańskim salonie tatuażu Pink Tattoo...

Kyle
T.M. Piro