Julia Biel, autorka bestselleru To nie jest, do diab³a, love story, tym razem w powie¶ci z w±tkiem fantastycznym i mnóstwem zagadek - nie tylko dla fanów Trylogii Snów.
Amelia od dzieciñstwa kocha anagramy, przyjació³kê Kiki i swoj± rodzinê. Kiedy wraca ze szkolnej wymiany, okazuje siê, ¿e w domu czeka na ni± zupe³nie inne ¿ycie i rzeczywisto¶æ, z któr± nie³atwo siê pogodziæ. W dodatku w rêce dziewczyny trafia list, a z nim tajemnica, która solidnie zamiesza w jej ¿yciu oraz w jej... snach. Ju¿ wkrótce Amelia nie bêdzie w stanie stwierdziæ, gdzie przebiega granica miêdzy jaw± a snem i do którego ¶wiata nale¿y. Zw³aszcza ¿e i w jednym, i w drugim wymiarze spotyka ch³opaka o szmaragdowych oczach...
Mi³o¶æ, przygoda i tajemnica spiêtrzone do granic przyzwoito¶ci.
Czas na niezapomnian± przygodê! Wspólnie z bohaterami bêdziecie rozwi±zywaæ zagadki, odkrywaæ rodzinne tajemnice i poszukiwaæ odpowiedzi na stale pojawiaj±ce siê pytania. Gwarantujê, ¿e ta powie¶æ trafi na listê Waszych ulubionych ksi±¿ek. Siêgnijcie po "Memory Almost Full" i tak jak ja zakochajcie siê w twórczo¶ci Julii Biel!
Karolina £ukawska, @ksiazkidobrejakczekolada
MAF to genialny pomys³, zaskakuj±ce zagadki, powalaj±ce gry jêzykowe, mój ulubiony humor i plot-twist, przez który zaniemówicie... albo zaczniecie krzyczeæ z emocji. Obie reakcje s± jak najbardziej mo¿liwe!
Natalia Gawroñska, @nattrook
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2023-06-14
Kategoria: Dla m³odzie¿y
Kategoria wiekowa: 15-18 lat
To moje kolejne spotkanie z twórczo¶ci± autorki, poprzednie ksi±¿ki Julii, które czyta³am bardzo mi siê podoba³y dlatego postanowi³am ponownie siêgn±æ po jej powie¶æ. "Memory Almost Full" jest pierwszym tomem dylogii opowiadaj±cej o losach Amelii i Jonatana. Do siêgniêcia po t± ksi±¿kê zachêci³ mnie intryguj±cy opis i genialna ok³adka, która bezapelacyjnie przyci±ga uwagê. Stylistyka i jêzyk jakim pos³uguje siê autorka jest bardzo lekki i przyjemny w odbiorze co sprawia, ¿e ksi±¿kê czyta siê szalenie szybko, ja poch³onê³am j± w jedno popo³udnie i nie od³o¿y³am póki nie przeczyta³am ostatniego zdania. Fabu³a zosta³a w interesuj±cy, nietuzinkowy i bardzo wyci±gaj±cy sposób nakre¶lona, przemy¶lana, dopracowana i bardzo dobrze poprowadzona. Natomiast je¶li chodzi o bohaterów to zostali oni w genialny sposób wykreowani, zarówno ci pierwszo jak i drugoplanowi. Ka¿da z postaci odgrywa tutaj istotn± rolê. Bohaterowie s± bardzo autentyczni, tacy z którymi ¶mia³o mogliby¶my siê uto¿samiæ w wielu kwestiach, podzielaj±c podobne troski i dylematy moralne oraz spotkaæ ich w rzeczywisto¶ci. Historia zosta³a przedstawiona z perspektywy Amelii i Jonatana, co pozwoli³o mi lepiej ich poznaæ, dowiedzieæ siê co czuj±, my¶l±, z czym siê zmagaj±, a tym samym mog³am lepiej zrozumieæ ich postêpowanie oraz decyzjê. Oboje od pierwszych chwil zaskarbili sobie moj± sympatiê i by³am szalenie ciekawa jak autorka poprowadzi ich losy oraz relacjê. Oboje maj± za sob± ju¿ pewne prze¿ycia, które odcisnê³y piêtno na ich obecnym ¿yciu, a ponadto do g³osu zaczynaj± dochodziæ rodzinne tajemnice z przesz³o¶ci, które w znacz±cy sposób ³±cz± Ameliê i Jonatana. Ksi±¿ka jest pe³na zagadek i anagramów - to wszystko sprawi³o, ¿e razem z bohaterami usi³owa³am jak najszybciej rozwik³aæ ³amig³ówki, które pozostawi³a babcia Amelii. Ta historia z pewno¶ci± zmusza Czytelnika do my¶lenia. Bardzo siê w to zaanga¿owa³am i ka¿da kolejna czytana strona wprawia³a mnie w coraz wiêksze niedowierzanie, szok i szybsze bicie serca. Nie spodziewa³am siê tak potê¿nego ³adunku emocjonalnego, nie spodziewa³am siê, ¿e ta historia przybierze taki obrót, ¿e tak bardzo mn± wstrz±¶nie - wywo³a ³zy, poruszenie i zostawi z jeszcze wiêksz± ilo¶ci± pytañ ni¿ na samym pocz±tku. Nie spodziewa³am siê tak genialnego plot twistu! Mistrzostwo! Tutaj nic nie jest takim jakim wydawa³o siê na pocz±tku. Autorka w genialny sposób poprowadzi³a akcjê powie¶ci! Je¶li chodzi o w±tek romantyczny, to ten toczy siê swoim niespiesznym rytmem, pozwalaj±c Czytelnikowi skupiæ siê na gestach, s³owach i odczuciach g³ównych bohaterów. A ja to wszystko ch³onê³am ca³± sob±! "Memory Almost Full" to emocjonuj±ca, niebanalna, nietuzinkowa i zaskakuj±ca historia, z któr± cdownie spêdzi³am czas i czym prêdzej zabieram siê za dalsze losy bohaterów, bo co¶ czujê, ¿e Julia jeszcze mocno namiesza w ich ¿yciu. Polecam!
Jeszcze przy ¿adnej m³odzie¿ówce nie czu³am tak bardzo, ¿e to nie jest ksi±¿ka dla mnie. Mo¿e gdybym znowu mia³a te na¶cie lat...
Pamiêtam, ¿e ze szkolnej biblioteki wypo¿ycza³am mnóstwo powie¶ci detektywistycznych, a potem, w wy¿szych klasach, z kole¿ankami wymienia³y¶my siê romansami. Uwielbia³am takie historie. "Memory almost full" ³±czy oba te gatunki, dlatego w pe³ni rozumiem, czemu niektórych czytelników tak zachwyca.
Z mojej perspektywy, w MAF niektóre w±tki by³y za bardzo naci±gniête. Musia³am mocno przymru¿yæ oczy, ¿eby uwierzyæ w to, co siê dzieje. Samo to odbiera³o mi ju¿ sporo radochy z lektury. Chcia³am siê te¿ bawiæ w rozwi±zywanie zagadek, ale niestety czytelnik niewiele mo¿e w pojedynkê zdzia³aæ.
Powie¶æ zapamiêtam jako lekk±, trochê naiwn±, skierowan± konkretnie do m³odego czytelnika. Styl autorki jest prosty, trochê ¿artobliwy, rozdzia³y s± krótkie i dziêki temu wszystkiemu szybko siê czyta.
Julia Biel nakre¶li³a wyj±tkowo absorbuj±c±, nietuzinkow± historiê, od której naprawdê ciê¿ko siê oderwaæ. Opowie¶æ powoli zaciska swe macki na niczego nie¶wiadomym czytelniku i z ka¿d± kolejn± stron± uzale¿nia go jeszcze silniej. Te mistrzowskie stopniowanie napiêcia i tajemniczy, przepe³niony zagadkami, anagramami oraz niedomówieniami klimat, tworz± razem lekturê idealn±, która zdobêdzie serce ka¿dego fana hipnotyzuj±cych i nieoczywistych historii. Co ciekawe, autorka tak umiejêtnie wplot³a w fabu³ê w±tek metafizyczny, ¿e pocz±tkowo zafascynowany czytelnik nie jest w stanie odró¿niæ fikcji od prawdy, rzeczywisto¶ci od snów, w skutek czego z ka¿d± kolejn± stron± przepada w tej odurzaj±cej lekturze coraz silniej, po to, by wreszcie zatraciæ siê w niej bez pamiêci.
Autorka w³ada b³yskotliwym, nadzwyczaj sugestywnym stylem. Naszkicowane opisy dzia³aj± na wszystkie zmys³y i rozbudzaj± wyobra¼niê do granic, dlatego czytaj±cy gubi siê, otumaniony nie dostrzega, gdzie przebiega granica miêdzy jaw±, a snem. Na ogromne brawa zas³uguje ba¶niowy klimat, jaki w mistrzowski sposób ukazuje wielowymiarowo¶æ istnienia. Przenikaj±ce siê rzeczywisto¶ci dosiêgaj± najciemniejszych zakamarków ludzkiego serca, sk³aniaj± do refleksji, ale i wywo³uj± niepokój.
Ogromne brawa nale¿± siê pisarce za doskona³e kreacje bohaterów. Znajdziemy tu ca³± plejadê nietuzinkowych postaci. Ka¿da z nich wywo³a wiele emocji, ¿adna nie pozostanie obojêtna i jak siê wkrótce oka¿e, ka¿da wiele wniesie w naszkicowan± starannie fabu³ê.
,,Memory Almost Full" to porywaj±ca historia, od której nie sposób siê oderwaæ. Pasjonuj±ca, nastrojowa, silnie m±c±ca w g³owie, po prostu uzale¿niaj±ca niczym silny narkotyk! Mistrzowsko nakre¶lone postacie, nietuzinkowa, nasi±kniêta zagadkami i tajemniczymi anagramami fabu³a, przeszywaj±cy klimat, a w tle zacieraj±ca siê granica miêdzy jaw± a snem! To jedna z tych pozycji, które ca³kowicie odrywaj± od rzeczywisto¶ci, sprawiaj±, i¿ momentalnie zapominamy o wszelkich k³opotach i po prostu oddajemy siê magicznej, zarazem trzymaj±cej w napiêciu, emocjonuj±cej przygodzie. Polecam ca³ym sercem!
,,Memory almost full" to pierwszy tom serii o tym samym tytule. Ksi±¿ka od pierwszych stron wci±ga i to bardzo. Do tego autorka posiada niezwykle lekkie pióro, a sama ksi±¿ka jest raczej cienka. Wszystko to sprawia, ¿e ksi±¿ka w³a¶ciwie czyta siê sama. Ksi±¿a przeznaczona jest dla m³odzie¿y, ale ja nieco starszy czytelnik da³am siê porwaæ tej niesamowitej opowie¶ci.
,,Memory almost full" to powie¶æ o Amelii, która wyjecha³a na szkoln± wymianê. Gdy wróci³a do domu by³a zszokowana. Jej ukochana babcia, która cierpia³a na demencjê odesz³a. Dziewczyna nie bardzo pocz±tkowo radzi³a sobie z ¿a³ob± i ¿alem do rodziny, ¿e jej nie powiedziano o ¶mierci staruszki. Z pomoc± przychodzi jej przyjació³ka, Kiki. Dziewczyny wspólnie próbuj± domy¶leæ siê o co chodzi³o babci w li¶cie, który zostawi³a dla wnuczki. Obie uwielbia³y anagramy i powoli rozwi±zywa³y zagadki i tajemnice rodzinne. Podczas poszukiwañ pokój babci okaza³ siê prawdziwym skarbcem rzeczy mniej lub bardziej potrzebnych i warto¶ciowych.
To co bardzo spodoba³o mi siê w tej historii, to samo pomys³ na akcjê. Szukaj±c prawdy, Amelia co jaki¶ czas ¶ni³a. Jej sny by³y bardzo realistyczne i w pewnym momencie nie wiedzia³a ju¿ ¶ni czy dzieje siê to naprawdê. A co spotyka³a w snach? I jak by³o to mo¿liwe co siê dzia³o po nich? Przekonajcie siê sami. Ksi±¿a na pewno wci±gnie Was i pomimo trochê nudnawego ¶rodka, nie pozwoli od³o¿yæ siê nawet na chwilkê. Natomiast zakoñczenie wywo³uje efekt WOW! I sprawia, ¿e czytelnik ju¿ nie mo¿e doczekaæ siê kolejnego tomu.
Je¶li lubicie m³odzie¿ówki z motywem snu to ,,Memmory almost full" jest idealn± dla Was lektur± na upalne dni.
Amelia po powrocie ze szkolnej wymiany dostaje list wraz z zadaniem od swojej nie¿yj±cej ju¿ babci. Jest to o tyle nietypowe, ¿e zmar³a ona w czasie wymiany, a bohaterka dowiedzia³a siê o wszystkim dopiero teraz. List jednak zawiera w sobie co¶, co Amelia uwielbia. Anagramy, zagadki i tajemnicê do rozwi±zania. Najciekawsze jest jednak to, ¿e rozwi±zuje tê tajemnicê nie tylko na jawie. Jej sny te¿ zrobi³y siê ca³kiem inne. A w obu rzeczywisto¶ciach spotyka tajemniczego ch³opaka, którego szmaragdowe oczy przyci±gaj± j± jak magnes.
Niesamowita opowie¶æ Julii Biel! Historia wci±ga i zaskakuje. Bohaterowie s± fantastycznie opisani i wierzê w ka¿d± ich emocjê. Zakoñczenie jest czym¶, czego nie jest ³atwo siê domy¶liæ. To doskonale opisany ¶wiat snu i ¶wiat rzeczywisty. Ale ostrzegam, po lekturze ma siê ochotê na wiêcej!
Lubicie zagadki s³owne i anagramy?
Ja je wrêcz uwielbiam, dlatego nie mog³am przej¶æ obojêtnie obok najnowszej ksi±¿ki Julii Biel!
Chocia¿ "Memory Almost Full" nie jest pierwsz± publikacj± tej autorki, która trafi³a na moj± pó³kê, bez w±tpienia jest pierwsz±, któr± przeczyta³am. Czy po zapoznaniu siê z ni± mam ochotê na wiêcej? Zdecydowanie!
G³ówn± bohaterkê Ameliê poznajemy, gdy wraca z USA, gdzie przebywa³a na szkolnej wymianie. Niestety jej powrót nie nale¿y do najlepszych, gdy¿ podczas jej nieobecno¶ci zmar³a jej ukochana babcia Mags, która zaszczepi³a w niej mi³o¶æ do anagramów i wszelkiego rodzaju zagadek s³ownych. Kobieta zostawi³a dla swojej wnuczki osobliwy list, który namiesza³ zarówno w ¿yciu Amelii, jak i snach, w których spotyka ch³opaka o szmaragdowych oczach... Czy dziewczynie uda siê odró¿niæ jawê od snu? Czy nieznajomy ze snów bêdzie mia³ znacz±cy wp³yw na jej przysz³o¶æ? Odpowiedzi na te pytania, znajdziecie w najnowszej ksi±¿ce Julii Biel.
Muszê przyznaæ, ¿e autorka zaskoczy³a mnie zarówno swoim lekkim stylem pisarskim, który zdecydowanie przypad³ mi do gustu, jak i samym pomys³em na fabu³ê. "Memory Almost Full" to ksi±¿ka, która zaskakuje. Zarówno ogromem tajemnic, przeplataj±cych siê miêdzy stronami przeró¿nych zagadek s³ownych i anagramów oraz zbiegów okoliczno¶ci, które staj± siê oczywiste dopiero w momencie, gdy autorka uchyla nam r±bka tajemnicy, wprowadzaj±c jeden z lepszych plot twistów, jaki mia³am okazje przeczytaæ. Dopiero wtedy wszystko wskakuje na swoje miejsce, a czytelnik d³ugo przeciera oczy ze zdumienia. Jestem strasznie ciekawa, co autorka przygotowa³a dla czytelników w kontynuacji, której tytu³ mo¿na samodzielnie odkryæ, rozwi±zuj±c zagadkê na samym koñcu ksi±¿ki. Bardzo spodoba³o mi siê pomys³ przedstawienia go w takiej formie, poniewa¿ jest to zarówno ¶wietne nawi±zanie do tre¶ci publikacji, jak i doskona³a zabawa dla czytelników, którzy lubi± tego typu urozmaicenia.
Wiem, ¿e du¿o osób ma problem z tym, ¿e tytu³y ksi±¿ek polskich autorów s± w dzisiejszych czasach czê¶ciej formu³owane po angielsku ni¿ po polsku, ale mnie osobi¶cie zupe³nie to nie przeszkadza. Dodatkowo w tym konkretnym przypadku tytu³ idealnie wpasowuje siê w fabu³ê, dlatego mam nadziejê, ¿e po przeczytaniu "Memory Almost Full" przekonacie siê do takiego zabiegu i w przysz³o¶ci bêdziecie patrzeæ na obcojêzyczne tytu³y bardziej przychylnym okiem.
Je¿eli z jakiego¶ powodu wahali¶cie siê przed przeczytaniem najnowszej ksi±¿ki Julii Biel, serdecznie zachêcam Was do zmiany zdania, poniewa¿ "Memory Almost Full" zabierze Was w przygodê inn± ni¿ wszystkie, dostarczaj±c nie tylko ogromu emocji, ale równie¿ licznych tajemnic do odkrycia.
Wyczekiwana kontynuacja Be My Ever Julii Biel, autorki To nie jest, do diab³a, love story. For Ever More to dowód na to, ¿e czasem mi³o¶æ nie wystarczy...
Pe³na ciêtego humoru i niebanalnego uroku seria, w której siê zakochasz! Ella - rozwa¿na, odpowiedzialna i ostra jak brzytwa. Jonasz - arogancki...
Przeczytane:2023-09-23, Ocena: 6, Przeczyta³em, Mam,
"Byli¶my tu - on i ja, ja i on - rozbitkowie rzuceni gdzie¶ w czas i przestrzeñ - poza ¿ycie, czas i trwa³o¶æ. Poza rzeczywisto¶æ."
Jak odró¿niæ sen od jawy ?
Jak zdobyæ pewno¶æ, ¿e to co siê dzieje wokó³ nas, jest realne ?
Mo¿na odnie¶æ wra¿enie, ¿e ¿ycie Amelii po powrocie z Nowego Jorku, to rodzina, przyjació³ka i anagramy. Pó¼niej dochodzi list od babci, zagadki do rozwi±zania i szmaragdowe oczy Jonatana. Ch³opaka, którego wy¶ni³a. Dos³ownie.
No w³a¶nie. Sny. Co one znacz±? Do czego prowadz± ? Gdzie jest granica miêdzy tym co siê ¶ni, a tym co dzieje siê w prawdziwym ¿yciu ? A¿ nadchodzi moment gdy ju¿ nie wiadomo co jest ¿yciem Amelii, a co snem.
"Tak wiele pytañ. Cz³owiek rodzi siê ju¿ z ¿±dz± pozyskiwania odpowiedzi. Podaje w w±tpliwo¶æ wszystko - istnienie Boga, przeznaczenie, to, czy Ziemia naprawdê krêci siê wokó³ S³oñca."
I rzeczywi¶cie niezmiernie wiele pytañ i w±tpliwo¶ci zwali³o siê Amelii na g³owê. Wszystko za spraw± listu zmar³ej babci.
Babcie zwykle odgrywaj± w naszym ¿yciu szczególne role i zajmuj± szczególne miejsca w naszych sercach. Tak jest równie¿ w tym przypadku. Amelia kocha³a Megs i nie odpu¶ci póki nie rozwik³a pozostawionej zagadki. Tylko czy odpowiedzi na te pytania nie bêd± dla niej zbyt szokuj±ce ?
Wstyd mi by³o, ¿e tak d³ugo po premierze MAFu, a ja jeszcze ksi±¿ki nie przeczyta³am. Lada dzieñ drugi tom, a mi teraz, po skoñczeniu pierwszego, ul¿y³o. Bo po tym co przesz³am tu, zaraz mogê chwyciæ za ci±g dalszy, nie muszê czekaæ. A podejrzewam, ¿e to czekanie musia³o boleæ.
Tak jak i s³odko - gorzkie zakoñczenie. Bo zarazem ³amie serce przez to co odkry³a Amelia, ale te¿ je sk³ada jak te puzzle po tym co powiedzia³ Jonatan.
Jestem w rozsypce. Emocjonalnie rozbita. Nie spodziewa³am siê kompletnie tego co dosta³am. Julka stworzy³a ksi±¿kê z gatunku literatury m³odzie¿owej, z piêkn± nutk± romansu i wyj±tkowym w±tkiem paranormalnym. Z pocz±tku to by³a taka typowo Julkowa ksi±¿ka, z jej niezast±pionym humorem i urokliwymi dialogami. Kocham jej porównania typu :
"By³ jak mobilny hotspot. Marzenie."
Powinnam ju¿ mieæ za sob± drug± czê¶æ ale dopad³ mnie kryzys. Wczoraj z pomoc± tej ksi±¿ki i kolejnej, cudownej playlisty od Julki, wysz³am z do³ka i czyta³am do nocy coraz bardziej zakochana w bohaterach. Nie da siê nie pokochaæ Jonatana. Przysiêgam !
Pó¼niej odniesienia do Trylogii snów zaczyna³am coraz lepiej rozumieæ i s±dzi³am, ¿e wiem ku czemu to zmierza. Ale rzeczywiste rozwi±zanie zagadki mn± wstrz±snê³o.
I ju¿ nie wiem czy nie mogê siê doczekaæ tego co kryje w sobie MAG, czy bojê siê co i tam znajdê. Wiem, ¿e zbiera mi siê na p³acz, emocje chyba ze mnie schodz±. A by³o ich niesamowicie wiele i ciê¿ko opisaæ jakie to piêkne. Musicie siê przekonaæ osobi¶cie.
Po tej ksi±¿ce s³owa ju¿ nigdy nie bêd± takie same. Po tej historii ka¿dy sen bêdzie dla mnie istotny. A szmaragdy nabra³y nowego znaczenia.
Kocham to i pozwólcie sobie te¿ to pokochaæ.
Koniecznie przeczytajcie tê ksi±¿kê !