Mecha Fiction - Epizod 1

W 2198 roku Polska nie istnieje, mikromocarstwa korporacyjne zastąpiły państwa, a konflikty zbrojne rozwiązywane są za pomocą wielkich pojazdów pancernych. Pilotowanie mecha daje moc, która nie tylko uzależnia, ale doszczętnie wypala.

Gdy jedna z dzielnic Okręgu Warszawskiego zostaje zniszczona przez atak terrorystyczny, młody Wit traci matkę i zostaje sparaliżowany. Trafia pod opiekę ojca, majora wojsk pancernych, który wiele lat temu zostawił rodzinę. Czy tajna baza wojskowa jest miejscem dla niepełnosprawnego chłopaka dotkniętego traumą? Czy palące pragnienie zemsty pochłonie Wita, a może go uzdrowi?

Zanurz się w mrocznym świecie przyszłości, zasiądź za sterami ogromnej maszyny bojowej. Poznaj historię cierpienia i zemsty, na które lekiem ma być najpotężniejsza broń wymyślona przez człowieka.

Informacje dodatkowe o Mecha Fiction - Epizod 1:

Wydawnictwo: Sinister Project
Data wydania: 2024-05-15

Kup książkę Mecha Fiction - Epizod 1

Mecha Fiction - Epizod 1 - opinie o książce

Mroczna wizja przyszłości w klimacie Cyberpunka, budząca dziecięce marzenia o sterowaniu gigantycznym, humanoidalnym robotem? Yeah!

Wyruszymy tu do 2198 roku, gdzie znana nam Polska już nie istnieje. Światem sterują gigakorporacje. Z jednej dzielnic Okręgu Warszawskiego w wyniku ataku terrorystycznego pozostają kikuty...

Cudem ocalały Wit, nieoczekiwanie trafia pod opiekę ojca, który go dawno porzucił, gdzie ten okazuje się być wysoko postawionym wojskowym. Niepełnosprawny, straumatyzowany chłopak trafia do tajnej bazy wojskowej, z czym przyjdzie mu się tam zmierzyć?

Tym, co tu przyciąga to wątek ludzki i spora dawka dramaturgii. Kłębowisko myśli młodego Wita rozdziera serce, to poczucie bycia niepotrzebnym w społeczeństwie. Bezwładne ciało uwięzione na wózku. Tęsknota za matką wywołująca pustkę w sercu nie dającą się niczym zapełnić, jedynie co się tli w młodym człowieku to pragnienie zemsty... Przedziwna relacja syna z ojcem, poczucie bezradności i samotności.

Opisy Europy przyszłości nie napawają optymizmem, lecz przygnębieniem. Jest realistycznie! Brudne, krwawe wojenki, cały wachlarz przedziwnej machiny wojennej, zespolenie się pilota z robotem, szalone ingerencje w ciało, niebezpieczeństwa jakie implikuje sterowanie mechami, uzależnienia i ryzyko stania się bezwładną roślinką.

Sceny walk są niezwykle plastyczne, ma się wrażenie jakby się w nich uczestniczyło, będąc w środku akcji. Bohaterowie mają głębię psychologiczną, pozwala to lepiej zrozumieć, co ich ukształtowało. Nie brakuje tu zaskakujących zwrotów akcji, czy na pewno wszystko wiemy o otaczającej nas rzeczywistości?

To kawał świetnej fantastyki, w której przepadłam bez reszty. Jest niczym seriale anime. Już czekam z niecierpliwością na kolejne epizody!
Z mojej strony polecanko!

Dziwny zachód
Jarosław Dobrowolski 0
Okładka ksiązki - Dziwny zachód

Pogranicze Teksasu to miejsce, gdzie tajemnice splatają się z magią, a pełne niebezpieczeństw przygody czekają na każdym kroku. Gdzie każdy nosi broń,...

Delirium
Jarosław Dobrowolski0
Okładka ksiązki - Delirium

Wampir ze skrupułami, śledztwo z przeszłości, kobieta uciekająca przed prześladującym ją partnerem i barman okultysta. Konrad jest wampirem, nieśmiertelną...