Seria śledzi losy rodziny Mazurskich w czasie ich wakacyjnych podróży przez europejskie miasta. Każdy tom dzieje się w kilku krajach. Rodzina przemierza samochodem państwa, zatrzymując się na jakiś czas w różnych miejscach, zwiedzając i przeżywając przy tym wiele zabawnych perypetii. Czytelnicy mogą wraz z nimi poznawać ciekawostki o zwiedzanych miejscach, miejscowych zwyczajach, zabytkach i atrakcjach, jedzeniu itp.
Grono podróżujących tworzą: jedenastoletni Jędrek, jego rodzice, kuzynka Marcela, z którą Jędrek uwielbia się sprzeczać, oraz babcia - nazywana bunią niezwykle energiczna staruszka.
W pierwszym tomie rodzina odwiedza Frankfurt, Orange w Prowansji, francuskie Carcassone, hiszpańskie Blanes, Barcelonę, Lazurowe Wybrzeże, Cannes, Wenecję, Padwę, Wiedeń oraz zamek Książ w Wałbrzychu.
Przydarza im się wiele zabawnych sytuacji - m.in. bunia nawiązuje romans z przystojnym Hiszpanem, a Jędrek wpada na trop kryminalnej intrygi.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2019-05-15
Znacie już Przemka, Bazyla, Tośkę, Muffina, Rodzynka i Miśkę? Koledzy i koleżanki z klasy założyli, jakiś czas temu, Klub Poszukiwaczy Przygód....
Poznawaj Europę z zakręconą rodziną Mazurskich! Drugi tom nowej serii podróżniczo-przygodowej Agnieszki Stelmaszyk - autorki bestsellerowych Kronik Archeo...
Przeczytane:2021-01-08, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, Posiadam, współpraca,
Któż nie kocha wakacji…
W czasach pandemii, gdy podróżowanie jest mocno ograniczone, alternatywą dla „podróżowania palcem po mapie” jest przeczytanie serii książek „Mazurscy w podróży” .
Ta książka, to sposób na podróże bez wychodzenia z domu. Mocną stroną książki jest: zabawna narracja, ciekawostki, rewelacyjne rysunki oraz zdjęcia atrakcji turystycznych zwiedzanych przez bohaterów.
Nastoletni Jędrek Mazurski, jego rodzice, kuzynka Marcela oraz babcia Henrysia, znana bardziej jako Bunia wybierają się samochodem w podróż życia po Europie. Frankfurt, Orange w Prowansji, Barcelona, Lazurowe Wybrzeże, Cannes, Wenecja, Padwa, to tylko niektóre miejsca, do których oni dotrą. Zwiedzając je, rodzinka przeżywa wiele zabawnych i mrożących krew w żyłach przygód.
W książce pojawia się romans oraz kryminalna zagadka.
Warto wybrać się w podróż ich tropem i sprawdzić, czy podróż zrealizują zgodnie z planem…