Mazurscy w podróży. Bunia kontra fakir. Tom 1

Tom 1 cyklu Mazurscy w podróży
Inne wydania:

Seria śledzi losy rodziny Mazurskich w czasie ich wakacyjnych podróży przez europejskie miasta. Każdy tom dzieje się w kilku krajach. Rodzina przemierza samochodem państwa, zatrzymując się na jakiś czas w różnych miejscach, zwiedzając i przeżywając przy tym wiele zabawnych perypetii. Czytelnicy mogą wraz z nimi poznawać ciekawostki o zwiedzanych miejscach, miejscowych zwyczajach, zabytkach i atrakcjach, jedzeniu itp.

Grono podróżujących tworzą: jedenastoletni Jędrek, jego rodzice, kuzynka Marcela, z którą Jędrek uwielbia się sprzeczać, oraz babcia - nazywana bunią niezwykle energiczna staruszka.

W pierwszym tomie rodzina odwiedza Frankfurt, Orange w Prowansji, francuskie Carcassone, hiszpańskie Blanes, Barcelonę, Lazurowe Wybrzeże, Cannes, Wenecję, Padwę, Wiedeń oraz zamek Książ w Wałbrzychu.

Przydarza im się wiele zabawnych sytuacji - m.in. bunia nawiązuje romans z przystojnym Hiszpanem, a Jędrek wpada na trop kryminalnej intrygi.

Informacje dodatkowe o Mazurscy w podróży. Bunia kontra fakir. Tom 1:

Avatar użytkownika - BOOKSARE_MYPASSI
BOOKSARE_MYPASSI
Przeczytane:2021-01-08, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, Posiadam, współpraca,

Któż nie kocha wakacji…
W czasach pandemii, gdy podróżowanie jest mocno ograniczone, alternatywą dla „podróżowania palcem po mapie” jest przeczytanie serii książek „Mazurscy w podróży” .
Ta książka, to sposób na podróże bez wychodzenia z domu. Mocną stroną książki jest: zabawna narracja, ciekawostki, rewelacyjne rysunki oraz zdjęcia atrakcji turystycznych zwiedzanych przez bohaterów.
Nastoletni Jędrek Mazurski, jego rodzice, kuzynka Marcela oraz babcia Henrysia, znana bardziej jako Bunia wybierają się samochodem w podróż życia po Europie. Frankfurt, Orange w Prowansji, Barcelona, Lazurowe Wybrzeże, Cannes, Wenecja, Padwa, to tylko niektóre miejsca, do których oni dotrą. Zwiedzając je, rodzinka przeżywa wiele zabawnych i mrożących krew w żyłach przygód.
W książce pojawia się romans oraz kryminalna zagadka.
Warto wybrać się w podróż ich tropem i sprawdzić, czy podróż zrealizują zgodnie z planem…

Avatar użytkownika - martucha180
martucha180
Przeczytane:2021-11-10, Ocena: 4, Przeczytałam, Moje audiobooki 2021,
Hotel pod Twarożkiem
Agnieszka Stelmaszyk0
Okładka ksiązki - Hotel pod Twarożkiem

Podczas podróży mazurskimi drogami mama z córką Zuzanką łapią gumę gdzieś na pustkowiu. Tak trafiają do niezwykłego hotelu, który prowadzi... krowa Szarlotta...

Kto mnie przytuli? Mój mały kotek
Agnieszka Stelmaszyk0
Okładka ksiązki - Kto mnie przytuli? Mój mały kotek

Trzy książki w jednym tomie! Wzruszające historie piesków i kotów z Przytuliska - schroniska dla zwierząt. Czworonogi najbardziej na świecie...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk