Dziennikarz Jerry Markham zostaje znaleziony martwy w łodzi pochodzącej z Szetlandów. Jego sprawą zajmuje się młoda detektyw Willow. Pomaga jej Jimmy Perez, który wciąż próbuje się pozbierać po dramatycznych wydarzeniach sprzed sześciu miesięcy.
Markham mieszkał w okolicy, ale wyniósł się do Londynu, gdzie zrobił karierę. Opuścił Szetlandy akurat gdy na wyspach rozgorzał skandal związany z nim i pewną młodą dziewczyną, Evie Watt. Nie miał tutaj zbyt wielu przyjaciół, dlaczego więc wrócił?
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2019-10-02
Tytuł oryginału: Dead water
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Sławomir Kędzierski
Kolejna książka z serii sztlandzkiej. Niestety mam wrażenie, iż każda kolejna jest nudniejsza. To już na pewno moja ostatnia
Po tragicznym w skutkach dla Jimmego Pereza zakończeniu poprzedniej części cyklu chciałam szybko przekonać się, czy dał radę pokonać żałobę i wynikającą z niej depresję. Początek był trudny, Jimmy niewiele pracował, brakowało mu pazura, ciągle był zawieszony w rzeczywistości, kiedy żyła Fran. Zabójstwo spowodowało , że śledztwo objęła nowa inspektor Willow. Polubiłam ją a jej obecność obudziła Jimmego z letargu, obudziła jego umysł i spostrzegawczość oraz zdolność łączenia obserwacji i faktów. Oczywiście motywy zbrodni i morderca ukryty do samego końca. Lubię cykl o Szetlandach.
Kolejna część przygód Jimmy'ego Pereza na Szetlandach. Po ostatniej części, która mnie zaszokowała miałam pewne wątpliwości czy czytać następne tomy, jednak się skusiłam i nie żałuję. Jimmy ma w swoim życiu trudny okres. Po śmierci Fran opiekuje się jej córką, jednak nie jest w stanie wrócić do pracy. Kiedy pojawia się nowe ciało i trzeba rozwikłać kolejną zagadkę Sandy powoli próbuje wciągnąć inspektora w działania policji. W tym wątku jest wiele niewiadomych między innymi rola prokurator w na pozór nie mających ze sobą nic wspólnego morderstwach.
Poznaj jednotomową powieść Ann Cleeves, autorki bestsellerowej Serii Szetlandzkiej. Możesz pogrzebać duchy przeszłości. Jednak te nie przestaną cię nawiedzać...
W słynnym obserwatorium ptaków na Fair Isle zostaje odnalezione ciało kobiety. Już na pierwszy rzut oka jej śmierć wydaje się bardzo podejrzana...